5 tipov, vďaka ktorým budete šťastnejším učiteľom

Aby  pedagógovia dokázali byť oporou pre svojich žiakov, mali by cítiť pohodu a radosť z toho, že učia. Z tohto dôvodu fyzické a psychické  zdravie učiteľov by malo byť prioritou všetkých škôl.
Aby pedagógovia dokázali byť oporou pre svojich žiakov, mali by cítiť pohodu a radosť z toho, že učia. Z tohto dôvodu fyzické a psychické zdravie učiteľov by malo byť prioritou všetkých škôl. / Foto: Bigstock

Práca učiteľa je náročná, a tak je niekedy veľmi ťažké udržať si dobrú náladu a pracovnú pohodu čo najdlhšie pod kontrolou. Našťastie existuje niekoľko vecí, ktoré môžu učitelia urobiť, aby sa cítili v pohode a menej stresovaní. 

 

Aby  pedagógovia dokázali byť oporou pre svojich žiakov, mali by cítiť pohodu a radosť z toho, že učia. Z tohto dôvodu fyzické a psychické  zdravie učiteľov by malo byť prioritou všetkých škôl. Ak to tak je, cítia sa  hodnotnejšie, znižuje sa stres na pracovisku a predchádza sa vyhoreniu. Samozrejme, nie všade to takto funguje, a tak učitelia by mali predovšetkým sami myslieť na svoju pohodu. Pozrime sa na niekoľko jednoduchých techník, vďaka ktorým môžu učitelia počas dlhých rokov praxe pociťovať viac šťastia, radosti a žiť bez stresu.

 

1. Neporovnávajte sa so svojimi kolegami

Toto je ťažký, ale dôležitý prvý krok. Ak sa priatelíte s mnohými svojimi kolegami, je ťažké neporovnávať sa s nimi, keď sa pohybujete na svojich sociálnych sieťach a vidíte, aké perfektné sa zdajú ich životy. Často možno potom premýšľate nad tým, ako môžu niektorí učitelia nielen výborne vyzerať a mať krásne rodiny a pri tom všetkom ešte majú dostatok času na to, aby si  pripravovali premyslené a tvorivé vyučovacie hodiny. Možno ste v úžase, kde na to všetko berú dostatok času a ako takto úžasne dokážu skombinovať súkromný a profesionálny život. Tí, ktorí však poznajú pozadie fungovania sociálnych sietí, tieto informácie berú s nadhľadom, lebo vedia, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Podrobne o tom hovorí aj štúdia, ktorá skúmala vplyv sociálnych sietí na vznik depresie a nízkeho sebavedomia. Odborníci jednoznačne odporúčajú, že ak sa chcete stať šťastnejšími a spokojnejšími učiteľmi, mali by ste sa prestať porovnávať so svojimi kolegami, a to jednak v zborovni a tiež na sociálnych sieťach. Namiesto porvnávania je potrebné svoju myseľ cielene sústrediť na to, čo robíte najlepšie, v čom vynikáte a neustále si to pripomínať. Neverte tomu, že učitelia, ktorých tak obdivujete, sú vždy takí perfektní, ako sa prezentujú. Fotografie a videá toho znesú veľa. Odpútajte sa od nich a myslite hlavne na to, aby ste veci robili najlepšie, ako viete a s čistým svedomím chodili spávať. Takto sa vám podarí žiť šťastnejší život.

 

2. Nájdite si čas pre seba

Ako učiteľka viem, že mnohí z nás majú problém nájsť si čas pre seba, pretože sme zaneprázdnení starostlivosťou o žiakov a o rodinu, a tak času pre seba máme naozaj minimum. Veľa voľného času zvyčajne trávime premýšľaním nad ďalším dňom, nad metódami, ktoré použijeme alebo plánovaním toho, čo budeme robiť v triede, tiež opravovaním písomiek, prípravou pracovných materiálov a podobne. Takže nie je to nič výnimočné, že množstvo učiteľov potom zanedbáva svoj osobný život. Ak sa to takto ťahá niekoľko rokov, je úplné samozrejmé, že musí dôjsť k vyhoreniu. A tak, ak chcete tomuto stavu predísť, musíte si nájsť čas pre seba. Aspoň raz do týždňa si ukradnite pár hodín na svoje vlastné aktivity, ktoré vám robia skutočnú radosť.

 

3. Znížte svoje očakávania

Mnoho ľudí má veľmi vysoké očakávania, a to smerom k sebe, ale aj smerom k iným. Ak sa naše vysoké očakávania neplnia podľa predstáv, zvykneme klesať na duchu, strácame energiu a dobrú náladu. Aj v tomto prípade je potrebné správnym smerom nastaviť myseľ. Jednak je potrebné vychádzať z reality a nedávať si predsavzatia, ku ktorým sa nemôžeme priblížiť. To by sme sa trápili celý život. A keď už tie reálne predsavzatia máme, a predsa sa niečo nepodarí, tiež to netreba vnímať absolútne bezvýchodiskovo. Odborníci radia neúspech vnímať ako výzvu a príležitosť poučiť sa z chýb. Je naivné si myslieť, že každá vyučovacia hodina dopadne perfektne. Netreba kvôli tomu strácať dobrú náladu. Na ďalší deň to treba skúsiť znova a urobiť všetko preto, aby to dopadlo čo najlepšie. Keď dáte do  práce všetko a vyskytnú sa aj nedostatky, nemá vás to pre čo mrzieť. Učenie je mimoriadne zložitý mechanizmus, každý žiak je iný a vy predsa nemôžete mať hlavu v smútku, že ste niekoho zo žiakov nezaujali alebo na prvýkrát niečo nenaučili. Aj zajtra je deň a skúsite to znovu. Hlavne si zachovajte pozitívnu energiu, aby ste na ten ďalší deň mali na to všetko dostatok síl.

 

4. Snažte sa každý deň urobiť si dobrú náladu

Aj keď ste nahnevaní alebo vám je smutno, skúste to. Prečítajte si vtipy, pozrite si komédiu, vypočujte si veselú pesničku... Alebo na pár sekúnd predstierajte, že ste šťastní. Môže sa stať, že prestieranie sa zmení na reálny pocit radosti. Alebo sa len tak usmejte. Môžete aj do zrkadla. Sú ľudia, ktorým práve toto funguje. Hovoria, že čím viac sa snažia byť šťastnými, tým viac s aj šťastnými stávajú. Alebo praktizujte vďačnosť. Keď si človek uvedomí, za čo všetko môže byť vďačný, do pár sekúnd sa zázračne objaví pocit šťastia. Keď sa mi nič nechce alebo nemám dobrú náladu, spomeniem si, ako som bola na prijímacích skúškach na pedagogickú fakultu. Na môj odbor sa hlásilo 200 študentov a mohli zobrať 20. To bolo pred 35 rokmi a dostať sa na pedagogickú fakultu bol dosť problém. Dodnes to považujem za zázrak, že som mohla vôbec študovať. A keď pocítim tento druh vďaky, aspoň pár hodín sa mi radostnejšie kráča do triedy.

 

5. Oblečte sa tak, aby ste sa dobre cítili

Vždy, keď sa cítite bez energie, ste smutní alebo vás nič nebaví, oblečte si niečo pohodlné, čo nosíte veľmi radi. Niektorým ľuďom práve toto veľmi pomáha. Učitelia musia byť celý deň na nohách, musia chodiť po triede, občas až utekať, a tak zvoľte niečo pohodlné, ale zároveň pre vás príťažlivé. Ak sa vám nechce vymýšľať rôzne módne kombinácie, skúste si vytvoriť precíznejší make-up  alebo zaujímavým spôsobom si učešte vlasy. Inokedy pomôže obľúbený parfém. Možno sa budete cítiť lepšie.

Čítajte viac o téme: Motivácia, Šťastie, Produktivita
Zdieľať na facebooku