6 stratégií , ktoré pomáhajú zmierniť úzkosť učiteľa

Výskumy udávajú, že že úzkosť učiteľov je vyššia ako u väčšiny ostatných profesií.
Výskumy udávajú, že že úzkosť učiteľov je vyššia ako u väčšiny ostatných profesií. / Foto: Bigstock

Práca učiteľa je čoraz náročnejšia. Mnohí často pociťujú úzkosť alebo stres. Ktoré techniky im môžu pomôcť nadobudnúť väčší pokoj?

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že vyučovanie môže byť neskutočne stresujúce. Potvrdil to aj jeden z výskumov. Uvádza, že úzkosť učiteľov je vyššia ako u väčšiny ostatných profesií. Podľa výskumu 61 percent pedagógov uviedlo, že ich práca bola vždy alebo často stresujúca, čo je dvakrát viac ako v iných profesiách.

Úzkosť  je charakterizovaná ako nepríjemný duševný stav, ktorý je sprevádzaný predtuchou hrozby. Jedná sa o emóciu, ktorá je ťažko verbalizovaná, spája sa s nevedomím a je orientovaná na budúcnosť. Je bežnou reakciou organizmu na situáciu, ktorá vyvoláva stres. S úzkosťou často súvisí aj úzkostlivosť. Úzkostlivosť môžeme chápať ako trvalú osobnostnú dispozíciu, pri ktorej má človek neustále pocity obáv a úzkosti. Patrí tiež k hlavným príznakom úzkostných porúch a väčšinou sa vyskytuje neustále, čiže nezáleží na situácií, v ktorej sa človek nachádza. Prežívanie úzkosti nám môže spôsobiť stres. Ak trvá dlhšiu dobu, môže prísť depresia, a tá môže zapríčiniť úzkostné správanie. 

Úzkosť sa u pedagógov môže prejaviť rôzne. Napríklad:

  • učitelia môžu byť neprimerane kritickí voči vlastnému výkonu,
  • môžu mať ťažkosti s rozhodovaním,
  • môžu sa trápiť nad tým, či robia veci správne,
  • môžu mať tiež obavy o to, ako ich vnímajú žiaci, rodičia, kolegovia, manažment školy,
  • cítia sa vyčerpaní a môžu trpieť aj vyhorením.

 

Ak bojujete s úzkosťou a stresom súvisiacim s prácou učiteľa, môže byť ťažké dostať veci pod kontrolu, aby ste mohli byť tým najlepším učiteľom, akým môžete byť. Ponúkame vám niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť úzkosť a cítiť sa viac uvoľnene.

 

1. Plánujte

Pocit nepripravenosti môže vyvolať úzkosť. Je ľahké uviaznuť v začarovanom kruhu odkladania vecí. Môžete si všetko na pondelok naplánovať už v piatok popoludní, ale to sa vám asi nechce. No často sa stáva, že príde nedeľa večer  a ešte stále sa vám nič nechce plánovať. Potom nie je nič nevšedné, keď sa v nedeľu večer cítite vystresovane a úzkostlivo. Učitelia, ktorí plánujú vopred, majú tendenciu pociťovať menšiu úzkosť. Niektorí učitelia plánujú dopredu na celý mesiac, štvrťrok, ba  dokonca celý školský rok. Je zrejmé, že plány sa môžu zmeniť, ale mať aspoň približné ciele, určite pomáha znižovať úzkosť. Mnohí učitelia zostávajú v piatok v škole dovtedy, kým si všetko nepripravia aspoň na pondelok. Iní sa pripravujú vo štvrtok, takže ich víkendy môžu začať hneď v piatok popoludní.

 

2. Vyskúšajte všímavosť

Úzkosť je často spôsobená obavami o budúcnosť, takže je vhodné čo najčastejšie žiť v prítomnosti. V tomto vám môže pomôcť všímavosť. Mindfulness (všímavosť) je proces, ktorý dostáva človeka do prítomnosti. Všímavosť znamená udržanie vedomia v prebiehajúcom momente v súlade s našimi myšlienkami, citmi, telesnými pocitmi a okolitým prostredím. Všímavosť je tiež schopnosť rozvíjať si uvedomenie prítomného momentu, zatiaľ čo odsunieme bokom svoje naprogramované predsudky. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Vďaka tomuto sústredeniu na prítomnosť sa stávame citlivejší k prebiehajúcim súvislostiam. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania. Táto technika obmedzuje obavy a strach z toho, že narazíme na niečo, čo nebudeme schopní riešiť. Práve tento strach a obavy nás vyčerpávajú. Samotné premýšľanie nás nevyčerpáva. Ľudia, ktorí mindfulness trénujú, sú sústredenejší ako tí, ktorí sa tomuto nevenujú. Je to tiež výborná technika na obmedzenie stresu, jedným slovom, táto metóda pomáha ľuďom prežívať rušný deň pokojným a produktívnym spôsobom. Toto cvičenie vám pomôže nielen presmerovať úzkostnú energiu, ale aj nastaviť vaše telo do pocitu pohody. Precvičovanie všímavosti je niečo, čo môžete robiť potichu počas vyučovania alebo môžete  do tohto procesu zapojiť aj žiakov v triede

 

3. Nebuďte sami, vyhľadávajte spoločnosť

Úzkosť je niečo, o čom mnohí učitelia nehovorí, no už spomínaný výskum ukazuje, že väčšina učiteľov je na jednej lodi, pokiaľ ide o stres. Osloviť spolupracovníkov a rozprávať sa o svojich pocitoch, môže priniesť úľavu. Aj vo voľnom čase sa snažte stretávať s ľuďmi. Môžete chodiť na kultúrne podujatia, športovať alebo choďte na spoločnú večeru. Inšpirujte sa tiež knihami, webovými stránkami alebo podcastmi. 

 

4. Starajte sa o seba

Starostlivosť o seba počas školského roka si vyžaduje sústredené úsilie. Počas dní, ktoré sú naplánované na minútu, môže byť ťažké nájsť si čas na zdravé stravovanie, cvičenie alebo dokonca myslieť na seba. Ale ako sa hovorí, z prázdneho pohára sa nič nedá vyliať a mnoho učiteľov počas školského roka máva ten svoj pomyselný pohár úplne prázdny. Nájdite si  aktivity, ktoré sa vám páčia a naplánujte si na ne čas. Venujte sa im pravidelne v stanovené dni. Aj toto môže predstavovať kľúč k tomu, aby ste nepociťovali úzkosť. Okrem toho si môžete vytvoriť odmeny pre seba. Napríklad si doprajte kávu v obľúbenej reštaurácii alebo si naplánujte sledovanie obľúbeného filmu.

 

5. Neriešte to, čo nie je váš problém

Vaša energia je príliš vzácna na to, aby ste ju míňali na problémy, ktoré sú mimo vašej kontroly. Ak sa rozhodnete, že nebudete riešiť problémy, ktoré sa vás netýkajú, pomôže to znížiť váš stres a udržať úzkosť pod kontrolou.

 

6. Sústreďte sa na svoj dych

Keď začnete venovať pozornosť frekvencii dýchania, môžete začať dýchať ešte rýchlejšie. Preto je dôležité mať na pamäti, že dych musíte vedome spomaliť. Najprv sa zhlboka nadýchnite bez toho, aby ste sa museli nútiť spomaliť, kým na to nebude vaše telo pripravené. Uvoľnením a zatvorením očí vstúpite do seba a tento stav vám dáva možnosť sústrediť sa na dýchanie a rýchlo nad ním prevziať kontrolu. Môžete vyskúšať aj ďalšie dychové cvičenia. Jedným z takýchto cvičení je nádych nosom a počítanie do 7, avšak pri čísle 4 nádych ukončite a pri napočítaní do 7 vydýchnete cez ústa. Alebo si ľahnite na chrbát, položte si dlaň na brucho a zhlboka dýchajte. Nesústreďujeme sa pritom na nič iné, len na pohyb svojej dlane. Vďaka týmto cvičeniam sa plne sústredíte na dýchanie, čím preberiete aj kontrolu nad svojimi myšlienkami. Navyše, keď ste v strese, dýchate príliš rýchlo a plytko, takže týmto cvičením vaše dýchanie správne upravíte. Dychové cvičenia vám môžu pomôcť znižovať úzkosť.

 


ZDROJE:
Oli Doyl: Objavte svoj vnútorný pokoj
B.Moestl: Jak naplno využíť sílu své mysli
6 strategies relieve teacher anxiety

Čítajte viac o téme: Stres, Zdravie
Zdieľať na facebooku