Rastliny, ktoré sa hodia do triedy

Zeleň znižuje stres žiakov a zvyšuje úroveň pozornosti. Rastliny tiež posúvajú vnímanie žiakov.
Zeleň znižuje stres žiakov a zvyšuje úroveň pozornosti. Rastliny tiež posúvajú vnímanie žiakov. / Foto: Bigstock

Rastliny dokážu viac než len oživiť výzdobu v triede. Môžu pomôcť žiakom cítiť sa lepšie a tiež ich dokážu motivovať k učeniu.

 

V celej spoločnosti je čoraz viac stresu a ten sa často vyskytuje aj medzi žiakmi. So zvyšujúcim sa stresom žiakov, učitelia skúšajú všemožné veci, aby ich upokojili. Chodia viac vonku na vzduch, využívajú aktivity zamerané na všímavosť alebo relaxáciu. Niektorí učitelia na zlepšenie atmosféry v triede využívajú aj rôzne rastliny. Zeleň znižuje stres žiakov a zvyšuje úroveň pozornosti. Rastliny tiež posúvajú vnímanie žiakov. V jednej štúdii boli študenti, ktorí absolvovali rovnaký kurz u toho istého profesora, rozdelení do dvoch sekcií. Jedna skupina študentov bola v triede s rastlinami a druhá  bez rastlín. Študenti, ktorí boli v triede s rastlinami, hodnotili kurz a vyučujúceho výrazne lepšie. Stačí niekoľko rastlín v triede a atmosféra v triede sa môže výrazne zlepšiť. Pozrime sa na niekoľko rastlín, ktoré nevyžadujú veľa pozornosti a napriek tomu dlhú dobu dokážu žiakom v triede spríjemňovať život.

 

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia, u nás známy ako „zamiokulkas", je nádherná, no najmä veľmi nenáročná rastlinka, ktorú žiaci  milujú. Jej krásne lesklé listy zaručene oživia každý priestor, a teda aj triedu. Pre jej nenáročnosť je ideálnym spoločníkom žiakov. Táto rastlina dokáže vydržať aj dva mesiace prázdnin bez starostlivosti. Zamiokulkas pochádza z východnej Afriky. V kvetináči zamiokulkas veľmi pomaly rastie a v dospelosti dorastá do 1 až 1,2 metrovej výšky a rovnakej šírky. Táto jednoduchá izbová rastlina je atraktívna najmä vďaka netradičným dužinatým stonkám a listom s lesklým povrchom, no aj vďaka jej malým nárokom na starostlivosť. Ako interiérová rastlina sa zamiokulkas pestuje len od roku 1990, no aj za takýto krátky čas si dokázal získať veľkú popularitu.

 

Dracaena

Dracena je obľúbená rastlina pôvodom z Madagaskaru a ďalších ostrovov Indického oceánu. Pôvod názvu rastliny pochádza zo starovekého gréckeho slova drakaina alebo „dračica”. Je to vďaka červenej gumovitej živici v stonkách dracény, ktorú prirovnávali ku krvi draka. Pred niekoľkými storočiami sa táto živica používala ako zubná pasta, farbivo aj liek. Dnes sa stále používa ako fermež a pri svetlotlači.. Starostlivosť o dracenu je pomerne jednoduchá a môže dokonca prežiť aj určité zanedbávanie. Pozornosť v miestnosti púta nielen jej dramatická zeleň s krásnymi farebnými vzormi, ale dracena zlepšuje aj kvalitu ovzdušia. Pravidelné utieranie hornej aj spodnej časti listov vlhkou handričkou dovolí rastline voľne vymieňať vzduch v miestnosti. Vďaka svojim charakteristickým listom v tvare meča a minimálnym požiadavkám na starostlivosť, je dracena takmer dokonalá rastlina aj do triedy.

 

Aloe Vera

Rastlina Aloe Vera patrí medzi veľmi známe rastliny. Okrem toho, že obsahuje „liečivý gél“, je to aj atraktívna teplomilná rastlina, ktorú zvládne pestovať úplne každý, a to pri dodržaní špecifických podmienok. Zvládnu to aj žiaci. Menej zálievky je niekedy viac. Na dne nádoby vytvorte drenážnu vrstvu. Odtok prebytočnej vody vyrieši odtoková diera v kvetináči a podmiska. Neukladajte ju na parapetu okna, ak je tam radiátor a okno orientované na západ. V lete uvíta tienenie. Prihnojujte v lete každé 3 týždne. Nadmerná zálievka vie rastlinu poškodiť. 

 

Portulacaria afra

Exotická Portulacaria afra sa nazýva aj zázračnou rastlinou. Je to vďaka jej schopnosti bojovať proti klimatickým zmenám, navyše absorbuje viac oxidu uhličitého ako iné rastliny. Preto je tento sukulent čoraz populárnejší v záhradách, ale tiež v domácnostiach, školách či na pracoviskách. Táto veľmi dekoratívna rastlina je typická mäsitými, lesklými listami, ktoré rastú do tvaru malých kríkov. Ak poznáte pár základných pravidiel starostlivosti o ňu, obdaruje vás krásou a čistým vzduchom. Darí sa jej vo svetlých, teplých miestnostiach, ale prievan jej škodí. Priveľmi jasné priame slnečné svetlo môže spôsobiť opadávanie listov. V zime kvitne malými ružovými kvetmi a skvele vynikne v závesných košoch. Existuje aj v zmenšenej podobe ako bonsaj.

 

Kalanchoe blossfeldiana

Kalanchoe je izbová rastlina, ktorá je veľmi obľúbená najmä pre svoje minimálne nároky pri pestovaní a napriek tomu bohatému farebnému kvetenstvu. Hodí sa do suchých priestorov, cez leto sa v pohode uživí aj na balkóne a nevadí, že na ňu niekedy s polievaním zabudnete. Je to totiž sukulentná rastlina, to znamená, že má schopnosť vo svojich zdužnatených častiach udržať vodu. Kalanchoe je jednoducho ideálna rastlina, ktorá sa hodí aj do triedy. Krásne kvitne, vydrží sucho a teplo a nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť.

 

Monstera deliciosa

Táto odolná rastlina je základom interiérového dizajnu už desaťročia. Monstera, často sa ľudovo prezýva aj ako filodendron, sa dá ľahko pestovať, rozmnožovať z kúska stonky a prispôsobí sa takmer akémukoľvek prostrediu. Toleruje aj málo slnka vďaka čomu sa hodí aj do knižníc a iné tienisté miesta. 

 

Ficus

Fikus patrí dlhodobo k najobľúbenejším rastlinám aj vďaka tomu, že ponúka krásnu zelenú textúru lesklých listov na konároch, ktoré zvyčajne vyrastajú z jedného kmeňa, takže pripomínajú malý strom. Okrem toho je fikus nenáročná rastlina na pestovanie, takže je vhodná aj pre začínajúcich pestovateľov. Vďaka jeho vlastnostiam si fikus nachádza uplatnenie v mnohých domácnostiach, kancelárskych či komerčných priestoroch a všade tam, kde vynikne jeho zelená silueta.

 


Zdroje:
chovatelahospodar.sk
10 best plants classroom
hydroflora.sk 

Čítajte viac o téme: Lepšie školstvo
Zdieľať na facebooku