12 spôsobov, ako si zlepšiť náladu

Naučiť sa byť pozitívny nie je tak náročné, len je potrebné vycvičiť mozog tak, aby sa pozeral na veci z tej svetlejšej stránky.
Naučiť sa byť pozitívny nie je tak náročné, len je potrebné vycvičiť mozog tak, aby sa pozeral na veci z tej svetlejšej stránky. / Foto: Bigstock

Jeseň je pre mnohých deprimujúce obdobie. Menej slnka, tma ráno aj večer, opadané stromy. Niekto jeseň vníma aj takto. Čo však robiť, keď sa nechcete uspokojiť s týmto negatívnym naladením a nemáte veľa času a možností na preladenie? Ako si rýchlo a jednoduchým spôsobom privodiť dobrú náladu?

 

Niektorí ľudia sa s ružovými okuliarmi na očiach rodia a vďaka tomu sú predurčení užívať si svoje pozitívne emócie takmer každý deň. Lenže čo tí, ktorí na svet pozerajú opačným spôsobom?  Aby sme mohli mať dobrú náladu, v mozgu sa nám musia vytvoriť chemické látky – endorfíny. Endorfíny sú ópioidné peptidy, ktoré produkuje ľudský mozog a sú prostriedkom proti zlej nálade. Majú účinky podobné morfínu a príbuzným látkam. Endorfín sa nazýva aj hormón šťastia, pretože sa uvoľňuje do mozgu a spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Endorfíny sa automaticky produkujú, keď človek prežíva niečo zaujímavé alebo príjemné. Naučiť sa byť pozitívny nie je tak náročné, len je potrebné vycvičiť mozog tak, aby sa pozeral na veci z tej svetlejšej stránky. Optimizmus je niečo, o čo sa musíme snažiť, ale dá sa naň dobre a rýchlo nasmerovať. Ako na to? 

 

1. Buďte k sebe láskaví

Keď sa vo vašom živote stane niečo zlé, keď napríklad stratíte prácu, prechádzate rozvodom, ste chorí alebo zažívate traumu, je ľahké prepadnúť sa do zlej nálady. Nebráňte sa tomu, všetky emócie prijmite a poctivo si ich odžite. Nemusíte neustále všetko zvládať. Ste človek a ako človek máte rôzne emócie a je prirodzené, že  robíte aj chyby. Nebuďte na seba zbytočne prísni. Skúste si predstaviť, ako by ste sa v podobnej situácii správali k niekomu blízkemu. Zrejme by ste ho vypočuli, utešili ho vľúdnym slovom, objali ho, ponúkli mu pomoc. Tak prečo nedopriať ten istý zhovievavý prístup sami sebe?

 

2. Nesnažte sa byť pozitívny za každú cenu

Honba za dokonalosťou, absolútnym šťastím a neustálym pozitívnym naladením môže byť aj kontraproduktívna. Ak odporúčania na zlepšenie nálady robíte nasilu, nútite sa do nich a stále sa cítite zle, možno vám najviac pomôže, keď sa na pár hodín odtrhnete od všetkého, vypnete telefón a zaleziete si do vane alebo rovno do postele, kde to všetko prespíte. Nerobiť nič niekedy znamená robiť presne to, čo naozaj potrebujete.

 

3. Snažte sa obmedziť negatívne myšlienky

Keď sa stane niečo zlé, je ťažké na to nemyslieť. Ale ak sa to len trochu dá, skúste to ale s tým utápaním sa v negatívnych myšlienkach nepreháňať. Ak sa dostanete do slučky neustáleho premýšľania o negatívnych veciach a robíte to niekoľko týždňov, ťažšie sa vám bude dať z tohto stavu vystúpiť. Je dobré si uvedomovať, že myšlienka je len myšlienka a často ani nesúvisí so skutočnou realitou. Naučiť sa rozpoznávať negatívne myšlienky a uvedomovať si, že sú to len myšlienky, vám umožní sa v sebe lepšie vyznať a skôr sa tých negatívnych aj zbavíte.

 

4. Zatancujte si

Nájdite si miesto, kde vás nikto nenájde a neuvidí. Pustite si obľúbenú hudbu a tancujte. Ak ju nemôžete púšťať nahlas, nasaďte si slúchadlá. Tancujte, ako by ste boli na obľúbenej zábave či diskotéke. V spomienkach si na túto situáciu môžete spomenúť. Užite si to! Vleje vám to energiu do žíl a všetky negatívne zážitky a emócie zo seba vytancujete.

 

5. Zájdite si do prírody

Môže to byť výlet do lesa alebo len prechádzka parkom, alebo obed v záhrade. Všetko toto má veľký význam Bolo dokázané, že trávenie času v prírode podporuje pozitívne myslenie. Skúste tiež na svojom pracovisku rozmiestniť viac rastlín. Alebo si pustite YouTube video so zábermi z prírodných lokalít. V jednej štúdii boli ľudia podrobení pokusu, kedy sa pozerali na film vyvolávajúci stres a negativitu a potom im boli ukázané scenérie z prírody. Tí, ktorí sa pozerali na zábery z prírody, sa zotavili zo stresu rýchlejšie.

 

6. Pohrajte sa so zvieraťom

Máte psíka? Alebo ho má vaša susedka? Či váš kolega, ktorý ho práve vzal do kancelárie? Skvelé! Pokiaľ tým zviera nedesíte alebo vyložene neobťažujete, urobte si pauzu a pohrajte sa s ním. To isté funguje aj s mačkami, morčatami alebo králikmi. Zvieratá majú na ľudí naozaj blahodarný účinok.

 

7. Urobte dobrý skutok

Tým, že urobíte niečo pre iného človeka, si pripomeniete, že aj napriek mnohým zlým veciam, láskavosť na svete stále existuje. Môžete vyhádzať zo šatníka, čo už nenosíte, zabaliť to a rovno odniesť do charity alebo do kontajnera na textil. Darujte staré hračky, knihy alebo napríklad krv či hygienické potreby. Pomôžte starenke s nákupom, pomôžte niekomu s niečím v meste, otvorte niekomu v obchode dvere a podobne.

 

8. Zacvičte si

Ďalším pomocníkom vyplavovania endorfínov je fyzická aktivita a pohyb. Hneď, ako  sa začne zvyšovať pulzová frekvencia srdca, v priebehu niekoľkých minút súčasne s tým sa vytvára  väčšie množstvo endorfínov. Cvičenie je skvelý spôsob, ako sa cítiť dobre a vyzerať skvele. Keď cítime  po cvičení  adrenalín, je to v dôsledku veľkého množstva endorfínov, uvoľňovaných počas výkonu. Existuje mnoho druhov fyzických aktivít, preto každý si môže nájsť to pravé pre seba, čo sa mu hodí najviac. Tu je niekoľko vhodných príkladov, ktoré sa v našich podmienkach dajú ľahko uskutočniť: tanec, plávanie, korčuľovanie, basketbal, tenis, futbal, jóga, jazda na koni, beh, bicyklovanie. Tí, ktorí kvôli zdravotným problémom nemôžu športovať, môžu vyskúšať masáže, saunu, meditácie, prechádzky v prírode a v  lete  tiež pobyt na slnku.

 

9. Spravte niečo, čo ste dlho odkladali

Máte neporiadok na stole? Potrebujete ísť ku kaderníčke? Musíte sa objednať ku kozmetičke? Nič z toho sa vám nechce? Najlepší čas na tieto veci je práve teraz, keď sa potrebujete dostať zo zlej nálady. Spravte to, čo ste už dlho odkladali a dušu vám zaleje pocit úspechu.

 

10. Spíšte si pozitíva

Keď je najhoršie, je dôležité pripomínať si dosiahnuté úspechy. Cítite sa zle? Zastavte sa na chvíľu a popremýšľajte nad sebou. V živote ste už dokázali určite mnoho dôležitých a dobrých vecí. Dajte tri z nich na papier. Skutočne si ich zapíšte, lebo len keď ich uvidíte na papieri, budú pre vás realitou a obrovským zdrojom pozitívnej energie. Veľkým pomocníkom pri upevňovaní donrej nálady je denník alebo zoznam vďačnosti.

 

11. Pozrite si staré fotky

Nostalgia dokáže byť v ťažších časoch dobrý kamarát. V pamäti sa snažíme uchovať si len pekné veci a milé spomienky, preto nám spomínanie na „staré zlaté časy” môže veľmi rýchlo pozdvihnúť náladu. A najľahšie sa spomína  prostredníctvom starých fotiek.

 

12. Naučte sa povedať NIE

Jedným z dôvodov, prečo sa cítite zle alebo máte problém udržať si dobrú náladu, môže byť aj fakt, že ste jednoducho vyčerpaní. Chcete vyhovieť všetkým a na seba zabúdate. Naučte sa hovoriť nie. Naučte sa hovoriť vetu: „Proste sa mi nechce!“ A nemajte z toho výčitky svedomia. Máte na to právo a keď to poviete mierne, jasne a rozhodne, nikto to  nemôže považovať za neslušné. A ak áno, problém je v tej osobe a nie vo vás. Nikto sa o vašu duševnú pohodu nepostará lepšie ako vy sami.

 


ZDROJE:
V.Capponi , T.Novák : Sám sobě psychologem
B. Bäumlová: Tajemství lidského úsměvu
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku