Chcete mať každý deň dobrú náladu? Týmto myšlienkam by ste sa mali vyhnúť!

  Foto: Pexels

Aby sme mohli mať dobrú náladu, v mozgu sa nám musia vytvoriť chemické látky – endorfíny. Endorfíny sú ópioidné peptidy, ktoré produkuje ľudský mozog a sú prostriedkom proti zlej nálade. Majú účinky podobné morfínu a príbuzným látkam. Endorfín sa nazýva aj hormón šťastia, pretože sa uvoľňuje do mozgu a spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Endorfíny sa automaticky produkujú, keď človek prežíva niečo zaujímavé alebo príjemné. Tieto látky sa však nemôžu produkovať nepretržite. Stretnete sa napríklad so svojou láskou. Prvé dve hodiny je vám krásne.  Medzi treťou až ôsmou hodinou  kontaktu začínate byť unavení a začínate mať pocit, že napriek úsiliu sa začínate nudiť. Sklamanie možno pripisujete partnerovi. Treba si však uvedomiť, že to bolo spôsobené endorfínmi, ktoré sa nedokážu vylučovať donekonečna. No nielen  chemické procesy v mozgu ovplyvňujú našu náladu. Niekedy vie človek nahnevať aj sám seba. A môže na to použiť deštruktívne sily svojej fantázie. Ľudia si môžu veľmi ľahko pokaziť náladu vtedy, keď použijú niektoré z nasledujúcich myšlienok:

 

1. Všetko je preč, celá moja nádej

Do takéhoto sentimentálneho rozpoloženia sa dostávajú ľudia vtedy, keď spomínajú na krásy minulosti. Podmienkou vyvolania zlej nálady je, že porovnávajú to krásne, čo bolo, s tým zlým, banálnym, nezaujímavým, čo je teraz. Títo ľudia presviedčajú sami seba, že už nikdy lepšie nebude. Túto beznádej vyvolávajú hlavne:

  • spomienky na detstvo, keď človek nemal žiadne starosti,
  • spomienky na prvé týždne zamilovanosti,
  • obdobie prvých mesiacov po  svadbe,
  • obdobie, keď sa manželia nasťahovali do spoločného domu,
  • spomienky na obdobie, keď deti boli malé, sladké a prítulné,
  • keď sme boli úplne zdraví.

 

2. Keby som neurobil(a) to alebo to

Princíp tohto postupu spočíva v tom, že človek sa neustále vracia v myšlienkach do minulosti a ešte raz prežíva všetky chyby, ktorých sa dopustil a ktoré sú podľa neho príčinou jeho súčasného nešťastia. Spomínaný myšlienkový postup prebieha zvyčajne takto:

Mal(a) by som lepší život, keby:

  • som sa neoženil (nevydala),
  • som mal(a) deti  –  nemal(a) deti,
  • keby som bol(a) menej  -  (viac) pracoval(a),
  • kúpil(a) dom  - nekúpil(a) dom,
  • odišiel - neodišiel žiť do zahraničia,
  • keby som bol(a) viac využíva(a) kritiku, dominanciu, podradenosť, nadradenosť, prísnosť, empatiu, lásku...

 

3. Nikto má nemá rád, lebo...

Pri tomto postupe si človek môže tiež veľmi rýchlo pokaziť náladu. Stačí, keď nájde čokoľvek, čo mu na sebe prekáža. Môže nájsť niečo na svojom tele, duši, sociálnej situácii a presvedčiť sám seba, že je nemožná bytosť, ktorá je nehodná lásky. Títo ľudia si väčšinou predstavujú tieto situácie:

Nikto má nemá rád, pretože som:

  • tučný(á), chudý(á),
  • škaredý(á),
  • chudobn(á),
  • starý(á),
  • málo inteligentný(á),
  • málo vzdelaný(á).

 

4. Všetci mi ubližujú

V predchádzajúcom postupe človek hľadá vinu v sebe. V tomto hľadá vinníka v niekom inom. Môže si to zdôvodňovať napríklad takto:

Všetci mi ubližujú tým, že:

  • sa  stále  vŕtajú  v mojich pocitoch,
  • chcú, aby som športoval(a), pracoval(a), vzdelával (a) sa,
  • stále ma ľutujú (neľutujú),
  • nútia ma jesť,
  • rozmaznávajú ma,
  • nevšímajú si ma.

 

5. No, to je hrozné, čo by sa mohlo stať

V tomto prípade musí človek použiť bohatú fantáziu na to, aby si pokazil svoju háladu. Ľudia si však dokážu reálne predstavovať, čo všetko sa môže stať. Napríklad, že im vyhorel dom, prišla povodeň, zemetrasenie, rôzne havárie, krádeže, choroby a podobne.

Niekedy sa človek týmito predstavami umára každý deň a kvôli tomu si nestihne všímať všetko krásne, čo sa okolo neho nachádza. Je to naozaj veľmi vyčerpávajúce.

 

Myslím si, že je dobré o týchto spúšťačoch negatívnych emócií vedieť, pretože človek sa môže skôr proti nim brániť.

I keď je to niekedy ťažké, každý deň by ste sa mali snažiť  nájsť  si dôvod na úsmev. Možno sa zdá, že je to nemožné, ale keď sa na túto problematiku pozriete podrobnejšie, vždy môžete nájsť niečo, čo vás poteší.

 

1. Počúvajte svoje obľúbené piesne. Môžete ich počúvať pri varení, upratovaní, cestovaní alebo aj pri opaľovaní, ak sa práve s niekým nerozprávate. Hudba dokáže s našou náladou urobiť zázraky.

 

2. Myslite na niekoho, kto má pozitívny vplyv na váš život. Zatvorte svoje oči a naplňte svoju myseľ pozitívnou energiou a inšpiráciou. Spomeňte si na príjemné spoločné chvíle prežité v spoločnosti pozitívnych ľudí.

 

3. Tešte sa na niečo alebo niekoho. Vždy existuje niečo, na čo sa človek môže tešiť. A tešte sa z maličkostí. Veď ak sa nedokážete radovať z maličkostí a z krásy, ktorá je okolo nás ani drahé a luxusné veci vo vás nevzbudia pocit radosti a šťastia. Veď jedným z mnohých tajomstiev šťastného života je stály prúd malých radostí, ich sústavné si uvedomovanie a neustála vďaka za ne.

 

4. Tešte sa zo slnka. Všimli ste si niekedy, ako sa ľuďom zlepší nálada, keď vyjde slnko? Jar a leto sú ako stvorené na radosť. Buďte čo najviac vonku, v lese, pri vode a tešte sa zo slnečných lúčov. Vychutnávajte si ich čo najčastejšie. Všímajte si radosť ľudí navôkol, rýchlo sa ňou „nakazíte“ aj vy.

 

5. Robte ľuďom malé prekvapenia. Zavolajte niekomu, koho máte radi a povedzte mu to. Bude šťastný a jeho radosť preskočí aj na vás. Alebo pozvite niekoho len tak na zmrzlinu. Prekvapujte iných, pripravujte pre priateľov nevšedné malé pozornosti. Toto je tá najrýchlejšia cesta k tomu, aby ste mali úsmev na tvári nielen pár minút. Možno vás bude sprevádzať aj niekoľko dní.

 

6. Tancujte. Je jedno koľko máte rokov. Využite možnosť zúčastniť sa nejakého festivalu alebo zábavy a vytancujte sa do sýtosti. Ak máte zábrany a bojíte sa, že sa na vás niekto pozerá, choďte sa vytancovať mimo vášho okresu alebo kraja. Tanec pôsobí naozaj oslobodzujúco a dodá vám veľa energie a radosti.

 

7. Športujte vonku. Čo najčastejšie vymieňajte telocvičňu za prírodu. Čerstvý vzduch, modrá obloha, usmievavé slnko, to sú tie správne koreniny pre váš úsmev. Nikdy nezradia a zintenzívnia vaše cvičenie.

 

O tom, ako sa môžete pozitívne naladiť,  sa dočítate aj v článkoch:

Max Kašparů: Budujte si v živote svojich 6 stien a nevyhoríte

Čo robiť, keď cítime málo radosti?

Ako konečne začať pozitívne myslieť?

 


ZDROJ: Věra Capponi , Tomáš Novák : Sám sobě psychologem
Zdieľať na facebooku