10 prekážok, ktoré nás brzdia na ceste k radosti, spokojnosti a naplneniu

Každý človek túži po šťastí a naplnení. Dôležité je  pochopiť, že šťastie je práca, ktorú musíme vykonať sami v sebe a nielen čakať na to, čo sa bude diať okolo nás.
Každý človek túži po šťastí a naplnení. Dôležité je pochopiť, že šťastie je práca, ktorú musíme vykonať sami v sebe a nielen čakať na to, čo sa bude diať okolo nás. / Foto: Bigstock

Každý človek túži po šťastí a naplnení. Dôležité je  pochopiť, že šťastie je práca, ktorú musíme vykonať sami v sebe a nielen čakať na to, čo sa bude diať okolo nás. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité hovoriť o tom, kde hľadať korene ľudskej radosti, pocity uspokojenia a zmysel života.

 

Aj napriek všetkým výdobytkom civilizácie, moderným technológiám, vedeckým poznatkom, možnostiam cestovať a mať takmer všetko, mnohí ľudia majú pocit, že žijú nenaplnený život a neprežívajú dostatočnú radosť a šťastie. Často to pramení z toho, že majú pomýlené hodnoty a hľadajú šťastie na nesprávnom mieste. Pravý pocit šťastia si vytvárame sami v sebe a môžeme z neho čerpať bez ohľadu na to, čo sa deje okolo nás. Existuje niekoľko základných pilierov radosti, spokojnosti, šťastia a ľudského naplnia. Na druhej strane však existuje aj množstvo prekážok, ktoré nám bránia v tom, aby sme skutočnú radosť, naplnenie a spokojnosť cítili. Pozrime sa na niektoré z nich.

 

1. Viac sa orientujete na veci ako na zážitky

Je fajn mať drahé oblečenie a doplnky. Niekedy práve toto dodáva sebavedomie. Lenže len v týchto veciach sa šťastie neukrýva. To, čo je vo vašom vnútri, čo prežívate, čo vidíte, cítite, je dôležitejšie. V pamäti navždy zostávajú také okamihy, kedy bola nadšená vaša duša. Sotva si asi spomeniete, ako ste vo chvíľach ozajstnej radosti vyzerali a čo ste mali pri sebe. Budete si pamätať, čo ste zažili a kto vtedy s vami bol.

 

2. Myslíte na to, čo povedia iní

Nevzdávajte sa svojich zámerov, snov a túžob len preto, že niekomu  by sa nepáčili. Nemyslite na to, čo povedia iní ľudia. Ak po niečom veľmi túžite, splňte si tento sen. Neskôr by ste mohli byť smutní z toho, že ste sa o to ani nepokúsili. Uvedomte si, že existujú ľudia, ktorí budú vždy niekoho ohovárať. Dnes to môžete byť vy, zajtra to bude niekto ďalší. Ohovárajú  len tí, ktorí sami nežijú naplnení život. Keby boli šťastní, nerobili by to.

 

3. Porovnávate sa s ostatnými

Porovnávajte sa vždy len sami so sebou. Každý z nás je jedinečný, v živote má iný cieľ, poslanie a z tohto dôvodu sa porovnávanie stáva úplne bezpredmetné. Keď sa na život pozriete z tejto stránky, jediné porovnávanie, ktoré má zmysel, je také, keď sa porovnávate vždy len sami so sebou. Keď si všímate, ako sa v čom zlepšujete, v čom stagnujete a v čom napredujete. A keď budete vidieť, že  sa v niečom zlepšujete, toto poznanie vám prinesie skutočnú vnútornú radosť.  V takomto prípade ani závisť nemá šancu, aby sa mohla vo vás rozvinúť.  Tadiaľto vedie cesta k tomu, aby ste zažili pocit spokojnosti samých so sebou. Vo chvíľach, keď cítite a vidíte svoj pokrok, máte šancu zažívať skutočné šťastie. Porovnávanie s inými vám tento pocit nikdy nemôže priniesť.  

 

4. Nie ste sami sebou

Nie je nič zlé na tom, byť obyčajným človekom. Aby ste urobili dobrý dojem, nemusíte si vymýšľať ani sa chváliť. Hovorte pravdu iným aj sebe. Inak o sebe vytvoríte lživý dojem a skôr alebo neskôr začnete vlastným výmyslom veriť. To vás môže zaviesť značne ďaleko od reality a zrážka s ňou potom bude veľmi bolestivá. Buďte teda autentickí. Autentickí ľudia sa snažia spoznávať svoje možnosti a hranice. Denne premýšľajú nad svojím smerovaním a poslaním. Okrem vonkajšieho sveta radi spoznávajú aj svoj vnútorný svet. Vedia, čo môžu a čo nemôžu, a preto sú so sebou spokojní, čo ich odlišuje od ľudí, ktorí často nevedia, čo so sebou a svojím životom urobiť. Autentickí ľudia nemajú tendenciu preháňať, plnia si svoje záväzky, neanalyzujú zbytočne svoje slová a neprikrášľujú pravdu. Svoju energiu nevenujú ohováraniu a kritizovaniu okolia, ale vlastnému sebarozvoju. Uvedomujú si, že kráčajú po ceste rastu, ktorá nikdy nekončí, a preto sa nepotrebujú niečím chváliť. Vedia, že to nemá zmysel. Rovnako nie sú falošne skromní. Skromnosť je pozitívna vlastnosť, ale  ešte lepšie je byť  priamočiarym a úprimným človekom.

 

5. Nestretávate sa s ľuďmi

Sedieť doma a byť zahĺbený do internetu môže byť veľmi pohodlné, príjemné a lákavé, lenže život vám ponúka obrovské množstvo iných možností, ktoré si môžete vychutnať. Stretávajte sa viac s ľuďmi, zúčastnite sa nových projektov, choďte von a pozorujte svet, vychutnávajte si všetky dobré príležitosti. Je oveľa lepšie byť niečím vášnivo zaujatý, než tráviť dni v akomsi letargickom sne.

 

6. Nemáte čas na cvičenie

Pri športovaní telo uvoľňuje zvýšené množstvo endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Ich hladina v krvi vzrastá už po desťminútovom cvičení. Ešte 30 minút po fyzickej námahe si telo udržuje približne desaťnásobné množstvo endorfínov. Pri športovaní si človek aj dobre oddýchne. Stres a problémy sa pri cvičení dostávajú na vedľajšiu koľaj, lebo sa zameriavate hlavne sami na seba a po cvičení máte radosť z toho, že ste nabrali novú energiu. Je dokázané, že cvičenie zlepšuje náladu a znižuje pocity depresie, úzkosti a stresu. Je to vďaka zmenám v mozgu, ktoré regulujú stres a úzkosť.Cvičenie zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Nezáleží na tom, ktorému športu sa venujete. Vaša nálada sa môže zlepšiť pri akomkoľvek športe.

 

7. Nedoprajete si chvíle bez sociálnych sietí

Čítate si príspevky na sociálnych sieťach aj na stretnutí s priateľmi? Ustavične sledujete, čo je nové aj keď ste na návšteve? Každé ráno začínate prehľadom nových správ? Je načase si dať pár dní pauzu od tohto všetkého. Mnohé informácie sú nepotrebné a nadbytočné. Tak ako jeden deň zažiaria, na druhý deň si na ne nikto už ani len nespomenie. Teda nie je potrebné si nimi zaťažovať myseľ a pozornosť. Internet, televízia, noviny, sociálne siete. Všetky žijú z procesu prenosu informácií. Potrebných i nepotrebných. Aktuálnych, vymyslených i bulvárnych. Mozog neustále pracuje. Prijíma a vyhodnocuje. Pracuje a trpí. Väčšina ľudí sa stala permanentným prijímateľom informácií. Reklama neustále hľadá a oslovuje konzumentov. Prináša informácie o nových produktoch a službách. Niekedy sa človek ide z toho zblázniť. Popritom až 90 percent informácií sa ukáže ako zbytočných a nadbytočných. A náš mozog ich musel spracovať a vyhodnotiť. Nečudo, že čoraz častejšie cítime únavu, vyhorenie a opotrebovanie. A tak si na chvíľu od všetkého oddýchnite. Sami po čase zistíte, že sa cítite lepšie.

 

8. Trávite čas s ľuďmi, ktorí vás nemajú radi

Niektorí ľudia vám nevnášajú do života nič dobré, iba vám odoberajú energiu. Ak ste sa s niekým výborne bavili na večierku, ešte to neznamená, že na druhý deň pôjde o prínosný vzťah. Nebudujte životné vzťahy na náhodných známostiach. Snažte sa stýkať s takými ľuďmi, ktorých zaujíma aj váš život.

 

9. Analyzujete životy iných ľudí

Prijmite ako fakt, že nikdy nedokážete objasniť všetky motívy akýchkoľvek činov iných ľudí. Niekto vás bude milovať a zrazu prestane. Iný vás neprestáva udivovať svojou nestálosťou. A ďalší vám podá pomocnú ruku vo chvíli, kedy by ste to vôbec nečakali. Nechajte každého byť takým, akým je. Nemusíte predvídať každé správanie každého človeka a nachádzať vysvetlenie pre všetko, čo robia iní ľudia. Ľudia sa správajú rôznym spôsobom a práve tým je život zaujímavý.

 

10. Vzdávate sa snov

Snívate o tom, že napíšete knihu? Tak sa do nej pustite! Chcete vybudovať vlastný podnik? Spočítajte základné riziká a dajte sa do toho! Možno sa do toho pustíte a ono to nevyjde. Ale keď sa ani nepokúsite, nevyjde to určite, a to bez akejkoľvek pochybnosti. A tak radšej konajte. A neobviňujte sa, že nedokážete byť stále vo všetkom najlepší. Sebazdokonaľovanie je dlhodobý proces. Každý sa môže pomýliť. A všetci občas potrebujú odpočívať. Preto si niekedy doprajte čas na odpočinok a potom sa vráťte na správnu cestu. Teda na tú cestu, na ktorú vás ťahá vaše srdce.

 


Zdroje:
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem
Brendon Burchard: Životný náboj
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku