Ako prestať byť smutný, viac sa smiať a pociťovať radosť?

Hoci schopnosť smiať sa máme vrodenú, s pribúdajúcimi rokmi sa smejeme čoraz menej. Čo robiť, aby sme sa dokázali viac smiať a pociťovali sme radosť?
Hoci schopnosť smiať sa máme vrodenú, s pribúdajúcimi rokmi sa smejeme čoraz menej. Čo robiť, aby sme sa dokázali viac smiať a pociťovali sme radosť? / Foto: Bigstock

Emócie smútku a radosti sú prirodzenou súčasťou bežného života. Hoci schopnosť smiať sa máme vrodenú, s pribúdajúcimi rokmi sa smejeme čoraz menej. Kým deti sa za deň rozosmejú asi štyristokrát, dospelých niečo rozveselí ledva dvadsaťkrát a aj to musia mať veselú povahu. Čo robiť, aby sme sa dokázali viac smiať a pociťovali sme radosť? 

 

Žijeme v spoločnosti, v ktorej sa dáva dôraz na prežívanie pozitívneho a šťastného života. Mnohí, aby zapadli do tejto šablóny, sa niekedy pretvarujú a len naoko vytvárajú dojem, že sú veselí a šťastní. Udržať dojem pozitivity a šťastia, keď vám je smutno, je vyčerpávajúca a namáhavá práca. Z tohto dôvodu je dobré dopracovať sa ku skutočnému smiechu a radosti. Samozrejme, sú dni, keď dôvodov na radosť je minimum. Existuje veľa ľudí, pre ktorých je smútok základný pocit, ktorý vstupuje do všetkých ich ďalších pocitov, ako je hnev, frustrácia a strach. Čím hlbšie človek zostáva v pocite smútku, tým ťažšie je pre neho cítiť sa šťastný. Psychoterapeut Carl Jung hovoril: „Ani šťastný život nemôže byť bez miery temnoty a slovo šťastný by stratilo význam, keby nebolo vyvážené smútkom. Je oveľa lepšie brať veci tak, ako prichádzajú, s trpezlivosťou a vyrovnanosťou. “ Hovorí sa tiež, že tí, ktorí boli dlho smutní, vedia si naplno vychutnávať chvíle radosti. Smútok a radosť sa väčšinou striedajú. Najhoršie je, keď človek dlho zostáva v pocite smútku a neexistuje už takmer nič, čo by mu urobilo radosť. Aby sa človek mohol dopracovať k radosti, mal by o smútku vedieť čo najviac. Väčšina ľudí trpí jedným z troch druhov smútku.

 

1. Krátkodobý smútok

Ide o prechodnú náladu, ktorá po niekoľkých hodinách pominie. Niekedy má tento pocit dôvod, ale niekedy nie. S týmto smútkom je spravidla spojený nedostatok spánku, minimálna fyzická aktivita a nadmerný stres. Najlepší spôsob, ako zvládnuť tento smútok, je znížiť úroveň stresu tým, že si na niekoľko nocí doprajete dobrý spánok, budete aktívni vďaka cvičeniu a nájdete spôsoby, ako prerušiť rutinu. Odborníci tvrdia, že je potrebné sa rozmaznávať masážami, zdravým jedlom, prechádzkami v prírode, saunovaním, obmedzením alkoholu a obklopovať sa veselými ľuďmi.

 

2. Dlhotrvajúci smútok

Tento pocit smútku sa môže aktivovať v dôsledku traumatickej udalosti, napríklad smrťou niekoho blízkeho, stratou zamestnania, rozvodom alebo finančným krachom. Tento pocit smútku vo vás môže vyvolať pocit bezmocnosti a zraniteľnosti a neprechádza za pár hodín. Kľúčom k zvládnutiu tohto smútku je nájsť spôsoby, ako tieto pocity spracovať a nie ich potlačiť. Jeden zo spôsobov, ako to zvládnuť, je porozprávať sa o nich a podeliť sa o ne s niekým, kto vás môže potešiť, podporiť a poradiť. Ak žijete v dobre fungujúcej rodine alebo máte empatických priateľov, môžete tento druh smútku prekonať. Môžete však využiť aj pomoc odborníkov – terapeutov, ktorí vám ukážu praktické kroky, ktoré pomáhajú  spracovať pocity smútku.

 

3. Depresia

Ak sa cítite smutní, bezmocní, necítite nádej, nemôžete jesť ani spať a nemáte energiu dlhšie ako jeden alebo dva mesiace, pravdepodobne máte depresiu. Depresia je komplikovaná a môže sa líšiť od človeka k človeku. Typické príznaky depresie sú:

  • smútok – dlhotrvajúci a hlboký smútok je pre depresiu typický,
  • pesimizmus – zameranie sa na negatívne stránky života,
  • pocit zlyhania – vedomie zlyhania v dôležitej veci,
  • nenávisť voči sebe – nenávidenie seba, svojich vlastností, svojho tela,
  • pocit viny – vedomie ťažkého previnenia,
  • vedomie, že si zaslúžim trest – predstava, že by som mal byť potrestaný,
  • sebaobviňovanie – prisudzovanie si viny a zodpovednosti,
  • samovražedné myšlienky – riešenie bezvýchodiskovej situácie je videné v samovražde,
  • častejší plač – ľudia v depresii častejšie plačú, niekedy naopak by chceli plakať a nemôžu,
  • podráždenosť – vyššia citlivosť na rušivé situácie,
  • nerozhodnosť – neschopnosť rozhodnúť sa alebo veľmi dlhé rozhodovanie aj v maličkostiach,
  • neupravenosť zovňajšku – strácanie záujmu o svoj zovňajšok,
  • zmena telesnej hmotnosti – dôsledok prejedania sa alebo odmietania jedla,
  • spomalenosť – predĺženie času potrebného na vykonávanie rôznych činností,
  • zmena dĺžky spánku – väčšinou ide o neskoré zaspávanie a skoré prebúdzanie,
  • pocit vyčerpanosti – vyskytuje sa aj bez namáhavej činnosti,
  • strata apetítu – strácanie chuti do jedla a pôžitku z jedla,
  • strata energie – zvýšená únavnosť, nechuť niečo robiť,
  • strata záujmu o sex – znížené libido.

 

Ak máte niektoré z týchto príznakov, je najrozumnejšie, aby ste sa poradili s lekárom.

 

Šťastie je výborným liekom na smútok. Neexistuje žiadny iný liek, ktorý by fungoval lepšie. Znie to tak ľahko, ale nie je ľahké to dosiahnuť. Šťastie je na svojej základnej úrovni pocit, ktorý vzniká v dôsledku toho, že vo svojom živote robíte veci, ktoré robíte skutočne radi. Odborníci odporúčajú, že ak nám je smutno, mali by sme konať a vykonávať činnosti, ktoré vám prinášajú radosť. Ľuďom robia robí radosť napríklad stretnutie  s priateľmi, prechádzky, návšteva wellness, spoločná večera s rodinou, návšteva  kina alebo čítanie knihy. Zoznam aktivít, ktorými sa môžeme cítiť šťastní, je rozsiahly.

 

Zistite, ktoré činnosti vo vás vyvolávajú pocity šťastia 

Nikdy sa nemôžeme vyhnúť pocitom smútku, bolesti alebo sklamania. Môžete sa s nimi však vysporiadať konštruktívnymi spôsobmi, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nadmernému utrpeniu. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je identifikovať, aké činnosti, ktoré robíte alebo by ste chceli robiť, vám prinášajú radosť a cítite  sa pri nich šťastní. Keď sa cítite smutní, je lepšie, keď začnete robiť tieto obľúbené činnosti, ako nerobiť nič. Tieto činnosti vám pomôžu odpútať sa od všetkého, čo sa deje okolo vás.

 

Prejavujte vďačnosť

Každodenné vyjadrovanie vďačnosti a aktívne oceňovanie ľudí vo vašom živote, ktorí sú pre vás dôležití, sú veľmi jednoduché, ale účinné techniky, ktoré vás dokážu preniesť zo smútku k radosti. Sústreďte sa na všetky oblasti svojho života – rodinu, zdravie, lásku, školu, zamestnanie, vzťahy, voľný čas, záľuby, šport, kultúru, jedlo, prírodu. Zoznam vecí, za ktoré sme vďační je naozaj nekonečný. A nezabúdajte, vždy je za čo ďakovať! Veď  vďačnosť je večná a nadčasová hodnota. Nikdy nestráca na význame. Vďačnosť je cesta, ako priniesť do svojho života viac dobrého a svoj život výrazne obohatiť. Vďačnosť tiež predstavuje cestu, ktorá vás privedie k radosti.

 

Prijmite realitu

Akceptovanie vecí, ktoré nemôžete zmeniť a konanie vecí, ktoré zmeniť môžete, sú kľúčové pre to, aby ste vo svojom živote našli radosť a pokoj. Existujú totiž veci, ktoré v žiadnom prípade nemôžeme ovplyvniť, a tak je zbytočné trápiť sa nad nimi. Keď prijmete realitu takú, aká je, prestanete sa trápiť nad tým, čo ovplyvniť vôbec nemôžete. Naopak, ak viete o veciach, ktoré by sa dali zmeniť smerom k lepšiemu a prinesie vám to radosť, pokúste sa o túto zmenu.

 

Robte skutky láskavosti 

Pomoc druhým predstavuje  skvelý spôsob, ako sa vo vás cítiť lepšie. Najviac radosti nám často robia spontánne láskavosti. Pokúste sa urobiť päť dobrých skutkov alebo rôznych láskavostí počas dňa a budete určite šťastnejší. Napríklad urobte starenke, ktorá žije v susedstve nákup, kamarátku pozvite na kávu, susedovi postrážte deti. Mnoho experimentov potvrdzuje, že nálada ľudí, ktorí robia dobré skutky, je oveľa lepšia ako u ľudí, ktorí sa dobrými skutkami nezaoberajú. Prečo to tak je? Je to preto, lebo ľudia, ktorým pomáhali, si ich láskavosť vážili, srdečne za ňu poďakovali a všetkým bolo zrazu lepšie. Ak sa chcete naozaj zlepšiť v prejavovaní láskavosti, môžu nám pri tom pomôcť aj nasledujúce otázky:

  • Som vnímavým  poslucháčom?
  • Všímam si, čo druhí potrebujú?
  • Kedy naposledy som bol(a) láskavý(á) k niekomu, kto nie je členom mojej rodiny alebo mojím blízkym priateľom?

 

Láskavosť vás veľmi rýchlo privedie k pocitom radosti a šťastia. Čím viac pomáhate druhým a čím viac komunikujete s ľuďmi, tým menej máte tendenciu sa sťahovať do vnútra svojho ja a vnútorne sa zameriavať na svoje pocity smútku.

 

Vopred si predstavte svoj deň

Skôr než otvoríte oči, predstavte si nastávajúci deň. Uvoľnite sa a buďte vďační za každého človeka, ktorého počas dňa stretnete. Spomeňte si aspoň na 5 vecí, ktoré na každej z tých osôb oceňujete. Toto vám určite uľahčí deň a tiež je to skvelé cvičenie pre deti pred odchodom do školy.

 

Používajte techniku suchého zipsu

Neuropsychológ Rick Hanson vymyslel termín syndróm suchého zipsu a teflónu. Tvrdí, že pre matku prírodu je dôležitejšie naše prežitie než radosť z nejakej konkrétnej udalosti, a preto máme sklony pamätať si negatívne zážitky omnoho intenzívnejšie než tie pozitívne. Ohrozenie diviakom má na nás väčší vplyv než spev vtáčika. Negatívne zážitky sa teda na nás nalepia ako suchý zips, usídlia sa nám vo vedomí, kde ich dookola vyhodnocujeme, a to často práve vtedy, keď sa snažíme zaspať. Našťastie, človek dokáže vzorec opätovného upadania do negatívneho myslenia zmeniť. Čím dlhšie si podržíme pozitívny okamih vo vedomí, tým viac neurónov bude medzi sebou prenášať informácie, čo v našom mozgu vytvára vhodné prostredie pre pocit šťastia. A preto, ak chcete, aby sa vo vás pozitívne zážitky zachytili, musíte sa na ne sústrediť aspoň 20 sekúnd. Hanson tvrdí: „Čím viac budú vaše neuróny vysielať pozitívne informácie, tým pevnejšie prepojenie neurónovej štruktúry budú vytvárať.“ Najlepšie to môžete urobiť tak, že si budete písať pozitívne zážitky do denníka vďaky, nakreslíte si obrázok, porozprávate o zážitkoch iným ľuďom. Môžete využiť aj ďalšie techniky písania.

 

Odstráňte  zo života vetu: „Budem šťastný (á), keď ...

Veľa  ľudí si myslí, že ak vyhrá lotériu, potom bude šťastný.  Alebo si povie, že bude šťastný, keď pôjde na exotickú dovolenku, postaví dom, kúpi nové auto... Ale to nie je pravda. V dnešnej spotrebiteľskej spoločnosti je ľahké chytiť sa do pasce porovnávania svojho šťastia s materiálnymi ziskami a úspechmi ostatných. Radovať sa treba hneď, a to aj z tej najmenšej maličkosti. Nevnímajte pocit šťastia ako niečo, čo len príde. Takto sa dostanete do pasce snívania. Šťastie by ste mali pociťovať v prítomnej chvíli. Možno vás tiež povzbudia slová čínskeho filozofa Lao-C, ktorý povedal: „Ak budeš čakať, že ťa naplní šťastím niekto iný, nikdy sa ti to nesplní. Ak vaše šťastie závisí od peňazí, nikdy nebudete so sebou spokojní. Uspokojte sa s tým, čo máte, radujte sa z toho, čo dobré sa okolo vás deje. Keď si uvedomíte, že vám nič nechýba, bude vám patriť svet.“

 


Zdroje:
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
K. Neršpor: Léčivá moc smíchu
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Norman Vincent Peale: Sila pozitívneho myslenia
Susan Stiffelman: Osvietený rodič

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku