Čo robiť, keď cítime málo radosti?

  Foto: Pexels

Radosť je spontánna vnútorná emocionálna reakcia na príjemnú situáciu, osobu alebo spomienku. Navonok sa prejavuje rôzne od úsmevu až po radostné výkriky. Radosť je väčšinou spojená s pocitom šťastia, jasnou a pozitívnou náladou, človek sa cíti dobre, vo chvíľach radosti sú splnené všetky jeho okamžité psychické potreby. Patrí k najpríjemnejším a najprirodzenejším emóciám. Radosť je výraz duševnej pohody. Radosť je slnečného, Božského pôvodu. V starom Egypte označovali Atona, Boha Slnka alebo slnečné božstvo označením Ra. V našej kresťanskej kultúre je jeho ekvivalentom Archanjel Michael. Mať RA-dosť, znamená mať SLNKO v srdci, mať v srdci Boha.

 

1. Láska ako trvalý zdroj radosti

Človeku môže radosť spôsobiť niečo, čo je buď mimo neho, alebo niečo, čo je v ňom samom. Sokrates nám odporúča radosť hľadať v sebe. Hľadáme radosť vo vzťahoch, prírode, vo svojom okolí. Hľadáme ju v práci, vo voľnom čase, v našom životnom poslaní, v  rodine, deťoch, vnúčatách. Radosť nám môže priniesť i jedlo, spánok, oddych.  Mnoho ľudí sa raduje vtedy, keď sa necháva zabávať inými. Sledujú zábavné programy, počúvajú hudbu, chodia do divadla. Nie je na tom nič zlé. Takáto radosť síce prekoná nudu, vyplní čas, ale neprehreje naše srdcia, a preto trvá len krátko. Rovnako ako nám trvalú radosť nespôsobia nákup, jedlo a sex. A preto treba hľadať radosť hlavne v sebe. Trvalým zdrojom radosti je láska. Schopnosť rozvinúť ju v sebe prináša človeku trvalú radosť, pocit vnútornej radosti. Nečakajme, že láska k nám zavíta, že si nás nájde a urobí nás šťastnými. Začnime prví milovať my. Ľudí, prírodu, svet. Rozdávajme dobro, hľadajme svoje poslanie, buďme milí k iným a láska si nás nájde. A s ňou príde aj skutočná radosť. A čo nám ešte znemožňuje prežívať skutočnú lásku? Pýcha, egoizmus a neschopnosť empatie znemožňujú tešiť sa a naplno prežívať radosť. Poznám veľa mladých ľudí, ktorí sú zdutí a zahĺbení do seba len preto, lebo ešte nestretli partnerskú lásku. Majú pocit, že je k nim osud nespravodlivý. Neuvedomujú si však, že takto môžu na lásku čakať dlho. Lepšie je zostať pozitívnym, tešiť sa z každého dňa, rozdávať radosť a láska nenechá na seba dlho čakať.

 

Jeden africký kmeň má krásny zvyk. Keď niekto robí zlé veci, zoberú túto osobu do centra dediny a všetci príslušníci kmeňa sa postavia okolo tejto osoby. Niekoľko hodín tej osobe rozprávajú o všetkých dobrých veciach, ktoré kedy urobila. Tento kmeň totiž žije v presvedčení, že každý človek prichádza na svet ako dobrá bytosť a tiež, že každý chce cítiť ochranu, lásku, mier a šťastie. Niekedy však človek spomínané skutočnosti necíti dostatočne silne. A z tohto strádania robí zlé veci. Spoločenstvo kmeňa všetky zlé skutky vidí ako nedostatok lásky, mieru a ochrany. A tak robia všetko preto, aby ten, ktorý zablúdil, toto všetko opäť pocítil a aby pochopil, že on je dobrý človek. SAWABONA, je pozdrav používaný v južnej Afrike a hovorí:  „Ja si ťa vážim, som tu pre teba. Si pre mňa dôležitý.“ Niet šťastia a radosti jednotlivca, keď niekto iný je nešťastný. Keď urobíme aj my denne radosť niekoľkým ľuďom a náš život sa bude napĺňať radosťou. V okolí takéhoto človeka  sa to prejaví tým, že ho budú milovať a rešpektovať čoraz viac, čoraz viac budú prejavovať úctu a záujem o  neho.

 

2. Endorfíny a pocity radosti

Okrem už spomínaných skutočností aj endorfíny ovplyvňujú náš pocit šťastia. Endorfíny sú ópioidné peptidy, ktoré obsahujú 31 aminokyselín a produkuje ich ľudský mozog. Majú účinky podobné morfínu a príbuzným látkam, preto sa niekedy nazývajú endogénne morfíny. Endorfín sa nazýva aj hormón šťastia, pretože sa uvoľňuje do mozgu a spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Endorfíny nás teda robia šťastnými, plnými energie, odstraňujú emočnú bolesť a taktiež prispievajú k pozitívnemu vnímaniu okolitého sveta. Tieto látky ovplyvňujú vysokou mierou naše zdravie. Rovnako tak  znížená úroveň takýchto hormónov u ľudí môže vyvolať až pocity depresie.

 

3. Endorfíny a strava

Vyváženou stravou a vhodnou telesnou aktivitou sa však môže zvýšiť hladina endorfínov prirodzeným spôsobom. Existuje veľké množstvo produktov, ktoré majú v sebe prirodzené vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť  zdravie a stimulovať uvoľňovanie endorfínov. Pomôcť nám môžu jahody, hrozno, pomaranče, banány, paprika a čokoláda.

 

4. Endorfíny a pohyb

Ďalším pomocníkom vyplavovania endorfínov je fyzická aktivita a pohyb. Hneď, ako  sa začne zvyšovať pulzová frekvencia srdca, v priebehu niekoľkých minút súčasne s tým sa vytvára  väčšie množstvo endorfínov. Cvičenie je skvelý spôsob, ako sa cítiť dobre a vyzerať skvele. Keď cítime  po cvičení  adrenalín, je to v dôsledku veľkého množstva endorfínov, uvoľňovaných počas výkonu. Existuje mnoho druhov fyzických aktivít, preto každý si môže nájsť to pravé pre seba, čo sa mu hodí najviac. Tu je niekoľko vhodných príkladov, ktoré sa v našich podmienkach dajú ľahko uskutočniť: tanec, plávanie, korčuľovanie, basketbal, tenis, futbal, jóga, jazda na koni, beh, bicyklovanie. Tí, ktorí kvôli zdravotným problémom nemôžu športovať, môžu vyskúšať masáže, meditácie, prechádzky v prírode a v  lete  tiež pobyt na pláži.

 

5. Endorfíny a slnko

Všimli ste si niekedy, ako sa nálada zlepšuje počas slnečného dňa?  Všimli ste si, že keď slniečko svieti, ľudia sa viacej usmievajú? Je to spôsobené tým, že slnečné svetlo výrazne zvyšuje úroveň endorfínov a vitamín D, ktorý je produkovaný slnkom, prispieva tiež ich k produkcii. Výborným riešením je spojenie cvičenia a slnečného svitu, teda fyzická aktivita na čerstvom vzduchu počas slnečného dňa.

 

6. Endorfíny a smiech

Smiech má tak isto schopnosť uvoľniť hladinu endorfínov. Na to postačí si pozrieť napríklad obľúbený komediálny film alebo seriál, ako aj vypočuť si dobrý vtip od kamarátov.  Všimnite si, aká dobrá nálada prevláda v skupinke dobrých kamarátov, ktorí si rozprávajú veselé príhody. Smiech je preto výborným spôsobom, ako si navodiť pocit šťastia.

 


Zdroj: J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
Zdieľať na facebooku