10 vecí, ktoré nám pomáhajú prežívať pocit šťastia

Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva.
Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. / Foto: Pexels

Každý človek túži  žiť šťastný a naplnený život. Niekomu ku šťastiu stačí málo, iní ku šťastiu potrebujú veľa. Existuje však niekoľko vecí, ktoré každému z nás pomáhajú žiť šťastnejší život. Ktoré to sú?

 

Šťastie je stav spokojnosti so životom, blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia, plnosti a pochopenia života a uskutočnenia ľudského poslania. Šťastie je splnenie ideálu, dôsledok plného rozvinutia ľudských možností. Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. Pozrime sa, čo najčestejšie ľuďom pomáha prežívať šťastie.

 

1. Láska k sebe samému

Niektorí ľudia si myslia, že skutočne šťastní môžu byť len vtedy, keď prežívajú partnerský vzťah. Za iných okolností ich život akoby nemá zmysel a necítia šťastie. Psychológovia však upozorňujú na to, že hľadať lásku len preto, že človek sa cíti sám alebo sa nám v živote láska nedostáva, môže byť niekedy nebezpečné. Tá najskutočnejšia láska, ktoré sa nám môže dostať, je totiž tá, ktorú pociťujeme sami k sebe, a to bez ohľadu na to, či lásku dostávame alebo nie. Všetky naše vzťahy sa odvíjajú práve od vzťahu k sebe samému. Ak chcete mať pozitívny vzťah k ľuďom, musíte mať najskôr pozitívny vzťah k sebe. Mať rád sám seba nie je totožné so sebectvom. Sebaláska neznamená narcistické milovanie vlastného ega. Nájdu sa totiž takí, ktorí milujú svoje ego a obmedzujú tým slobodu druhých. Sebectvo je uspokojovanie svojich potrieb na úkor druhých. Je to stav, keď ste neprevzali zodpovednosť za svoj život  a dávate vlastnú nespokojnosť za vinu druhým. A v tom je ten zásadný rozdiel. Sebaláska nie je sebecká. Je obohacujúca a slobodná. Človek je šťastný vtedy, keď prijme sám seba takého, aký je. Sebaláska znamená uvedomiť si všetko, čo k nám patrí – všetky naše potreby, talenty a tvorivosť. Ale taktiež aj chyby, či charakterové nedostatky. Musíme sa naučiť pozerať sa na svoj odraz v zrkadle a vedieť ho prijať. To však neznamená, že sa máme uspokojiť a prestať na sebe pracovať. Znamená to len toľko, že si svoje chyby priznáme a začneme sa mať radi aj s týmito chybami. To je jediný zdravý postoj, ktorý  umožňuje, aby človek mohol svoje chyby odstrániť, dokázal na sebe pracovať a posúvať sa ďalej. Sebaláska je prijatie seba samého so všetkými talentami aj obmedzeniami, ktoré máme. Sebaláska obsahuje v sebe  aj vďačnosť za to, kým sme. Iba vtedy, keď prijmeme sami seba, môžeme prijímať iných ľudí bez odsúdenia. Takéto vnímanie seba samého prináša so sebou aj pocity šťastia.

 

2. Skutoční priatelia

Nájsť si naozajstného priateľa, človeka, ktorý nás sprevádza skoro celým  životom, je niekedy dosť náročné. Takého, ktorý stojí pri nás v dobrom aj v zlom, povzbudí a nezávidí, dopraje a veľa nežiada. Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete. Pričom dôležitý nie je počet priateľov, ale ich  kvalita. Aj tí najviac nezávislí ľudia potrebujú aspoň jedného či dvoch dobrých priateľov, na ktorých sa môžu kedykoľvek a kdekoľvek spoľahnúť. Ak takéto priateľov máte, váš život je oveľa šťastnejší.

 

3. Práca, ktorú máte radi

V práci prežívame veľmi veľa rokov a z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby sme robili niečo, čo nás naozaj baví. Samozrejme, nie vždy je to  možné, ale ak sa vám len trochu dá a môžete robiť to, čo vám prináša potešenie, váš život môže byť šťastnejší. Peniaze sú dôležitá vec, ale pracovať kvôli nim niekde, kde veľmi trpíte znamená, že nemôžete byť šťastní. Mnoho lekárov by mohlo rozprávať o tom, koľko ľudí zbytočne trpí rôznymi psychickými chorobami len preto, že dlhé roky pracovali tam, kde sa  cítili veľmi nešťastní. A tak nielen kvôli pocitu šťastia, ale aj kvôli zdraviu, je dôležité vedieť, ktorá práca vám robí radosť. Je dobré zamyslieť sa nad tým, ktorá oblasť života vás už dlhé roky fascinuje a na ktorú oblasť života myslíte už niekoľko rokov. Popremýšľajte nad tým,   o čom si často čítate, skúmate to, chcete sa neustále dozvedať viac a viac. V čom sa túžite neustále zdokonaľovať?  Čo vás neustále priťahuje? Keď to zistíte, to je práve to, v čom môžete byť najlepší a čo vám zároveň môže prinášať pocit šťastia. Určite existujú aktivity, pri ktorých ani nedýchate. Nevnímate realitu, čas, priestor. Žijete len pre svoju činnosť, ktorá sa vás tak hlboko dotýka a celých vás pohltí. To je práve tá aktivita, na ktorú máte výnimočné predpoklady a jej vykonávanie vás robí šťastným človekom.

 

4. Sebestačnosť

Je dobré mať pri seba partnera alebo partnerku, lebo veľa vecí sa dá zvládnuť ľahšie. Ale nádherný pocit môžete prežívať aj vtedy, keď  si dokážete s mnohými vecami poradiť sami. Tento pociť sebestačnosti a nezávislosti vám môže priniesť pocity šťastia.

 

5. Finančná nezávislosť

Je to krásny pocit, keď človek vie, že si môže zaplatiť mnoho vecí, po ktorých túži. A ešte krajší pocit je, keď môže finančne pomôcť aj iným ľuďom. Vďaka finančnej gramotnosti a správnemu hospodáreniu sa mnoho ľudí vie dopracovať k určitej finančnej slobode. Niektorí ľudia hlavne kvôli tomuto pržívajú pocity šťastia.

 

6. Záujmy a koníčky

Každý si občas potrebuje oddýchnuť a ideálne je, keď presne vie, ako to čo najlepšie urobiť. Spôsobov existuje veľa.  Ideálny je nejaký druh športu, ručné práce, pestovanie kvetín, cestovanie, čítanie, turistika a podobne. Vaše záľuby sú skvelou zámienkou na to, aby ste si zmysluplne oddýchli. Keď sa venujete svojej záľube, robíte niečo dobré, aj keď sa pri tom len zabávate. Navyše, čím dlhšie sa danej aktivite venujete, tým viac o nej viete, čo vám zvyšuje spokojnosť so životom. Mať v živote niečo, čo naozaj vo voľnom čase s potešením robíte, je veľmi dôležité, pretože vám to môže priniesť do života veľa šťastných okamihov.

 

7. Pocit vlastnej dôstojnosti

Keď človek presne vie, čo si zaslúži, neprijíma do svojho života niečo, čo by ho urobilo nešťastným. Niekedy trvá dlhšie, kým si uvedomí, nakoľko si má sám seba ceniť, ale ak  na pocite vlastnej dôstojnosti nepracujete, môžete sa jedného krásneho dňa prebudiť a uvedomiť si, že veľa času ste premárnili s nesprávnymi ľuďmi a robili ste  nesprávne veci. Pocit vlastnej dôstojnosti je zárukou, že v živote a tiež v láske dostanete to, čo naozaj chcete a čo si zaslúžite.

 

8. Niečo, čo vás veľmi  motivuje

Je dobré mať v živote niečo, čo vás veľmi motivuje k tomu, aby ste sa stávali lepším človekom. Môže to byť rodina, vnúčatá,  práca, šport, spoločenský život alebo osobný rozvoj. Niekedy je ťažké nájsť motiváciu, no napriek tomu je to nevyhnutné kvôli tomu, aby ste neozostali stáť  na jednom mieste niekoľko rokov. Ak každé ráno s radosťou vyskočíte z postele a na niečo sa  tešíte, pomáha vám to prežívať šťastný život.

 

9. Starostlivosť o seba

Keď sme zdraví, sme aj šťastní. Pre zdravie je potrebné každý deň niečo urobiť. Nie každý má čas dlhé hodiny cvičiť či plávať a niekoľko hodín variť zdravé jedlá. Potrebné však je nájsť si zlatú strednú cestu a urobiť pre zdravie aspoň niečo. Aj to málo je niekedy viac, ako neurobiť vôbec nič. Konanie činností, ktoré podporujú zdravý život, by sa mal stať súčasťou každodennýuch rituálov. Snažiť sa napríklad viac chodiť pešo, zjesť zdravší obed a podobne.

 

10. Pocit šťastia, ktorý nie je závislý na iných ľuďoch

Niekto nedokáže byť sám ani pár minút. Neustále potrebuje pri sebe priateľov, partnera, partnerku, kolegov a podobne. Psychológovia však odporúčajú radovať sa aj zo samoty. Samota je užitočná škola, ktorá nám poskytuje skúsenosti pre dosahovanie osobných úspechov, šťastia a spokojnosti. Pomáha spoliehať sa na seba a porozumieť si. Keď sa stretávate sami so sebou, môžete premýšľať nad tým, kam smerujete, komu ste za čo vďační, po čom skutočne túžite, aké sú vaše potreby, aké vás sprevádzajú emócie a podobne. Pri takomto zastavení sa človek môže vyčistiť, utriediť informácie, premyslieť si nasledujúce kroky. Keď si tieto skutočnosti človek hlboko v sebe uvedomuje, skôr nadobúda pocit nielen vďačnosti, ale aj šťastia. Naopak človek, ktorý sa nad týmito skutočnosťami nezamýšľa, má častejšie zvýšené nároky na život, je zbytočne kritický, nespokojný a tým aj frustrovaný. Ak niekto dokáže byť šťastný sám, vie zároveň vytvoriť ideálne podmienky na prežívanie šťastia aj vo dvojici alebo v skupine ľudí. Ak človek dokáže nájsť aj iné zdroje životného uspokojenia a pocitu šťastia, ako sú iní ľudia, dokáže byť samostatný a spokojný len sám so sebou. Ak potom stretne ľudí, s ktorými sa cíti príjemne, vníma to tak, že život mu dáva príjemný bonus v podobe spoločného prežívania šťastia.

 


Zdroje:B. Burchard: Životný nábojP. Říčan: Psychologie osobnostiJ.D. Roger: Vychutnaj životV. Capponi, T. Novák: Sám sobě psychologem

Zdieľať na facebooku