Tvoríme s deťmi v prírode

Pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Ak radi čokoľvek nové tvoríte, môžete vyskúšať rôzne tvorivé aktivity, ktoré môžete uskutočniť aj v prírode.
Pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Ak radi čokoľvek nové tvoríte, môžete vyskúšať rôzne tvorivé aktivity, ktoré môžete uskutočniť aj v prírode. / Foto: Bigstock

Pobyt v prírode obohacuje deti vo viacerých smeroch. Vďaka častému pobytu v prírode sa dobre rozvíja hrubá a jemná motorika, logické uvažovanie,  predstavivosť, fantázia, rozvíjajú sa sociálne vzťahy, komunikácia, kooperácia, prebúdzajú sa  zmysly, empatia, pokora. Ak radi čokoľvek nové tvoríte, môžete vyskúšať rôzne tvorivé aktivity, ktoré môžete uskutočniť aj v prírode.

 

Väčšina detí miluje pobyt vonku. Môžu tam pozorovať veľa vecí.  Spôsob, akým slnečné svetlo vrhá na zem zaujímavé tiene, hlučné vtáky či farebné chrobáky. Občas sa môžu zaboriť do bahna alebo sa šmýkať po klzkej tráve. To všetko poskytuje deťom pútavé zmyslové zážitky, ktoré v interiéri zažiť nemôžu. Navyše, keď idete s deťmi von, môžu behať tak rýchlo, ako chcú a môžu kričať tak, ako vládzu, a to bez toho, aby im niekto povedal, že ho rušia. Existuje aj ďalšia vec, vďaka ktorej môže byť čas strávený vonku ešte zábavnejší. Sú to rôzne tvorivé činnosti, ktoré sa dajú vonku robiť. Kombinácia prírody s umením je nielen zábavná, ale aj nenáročná pre rodičov. Nemusíte sa báť, že budete musieť kupovať drahý materiál a nemusíte mať ani obavu z toho, že po aktivite budete niekoľko hodín riadiť izby. A okrem toho, tvorenie na vzduchu v záhrade, v lese či v parku má úplne iné rozmery. Ak vaša rodina miluje prírodu a umenie, skúste vyskúšať niekoľko zaujímavých aktivít, ktoré  môžete robiť spoločne so svojimi deťmi.

 

Obraz z kvetinových lupienkov

Najprv nazbierajte lupienky z rôznych kvetov. Potom ich usušte. Neskôr zo suchých lupienkov môže dieťa tvoriť rôzne obrázky tým, že ich lepí na tvrdý papier alebo výkres. Potom môže urobiť rámik, ktorý sa bude rozprestierať okolo obrázka. Na rámik s obrázkom pripevní povrázok, pomocou ktorého môžete obraz zavesiť na stenu.

 

Húsenica zo skál

Najprv nech deti pomaľujú skaly podľa vlastnej fantázie. Pomaľované skaly môžete v podobe húsenice umiestniť do záhrady. Na skalu, ktorá znázorňuje hlavu, môžete nalepiť vetvičky, ktoré budú predstavovať tykladlá. Z tohto spoločného diela budete mať všetci radosť, lebo húsenica vám bude robiť spoločnosť celé leto.

 

Ozdoby z vtáčích semien

Veľa detí miluje pozorovanie vtákov. Ak chcete, aby sa tejto činnosti venovali čo častejšie, môžete im ju spestriť tak, že okrem vtáčej búdky, môžete spoločne vyrábať z mixu semien rôzne pochutiny pre vtáčiky. Ideálne je, keď semená nalepíte na tvrdý papier, na ktorý pripevníte povraz a túto pochúťku zavesíte napríklad  na strom.

 

Modelovanie

Dovoľte dieťaťu zašpiniť si ruky a doprajte mu, aby si priamo v prírode modelovalo rôzne objekty. Môžete na to využiť piesok a vodu, plastelínu, modurit, sadru, keramickú hlinu  a rôzne iné modelovacie hmoty, ktoré máte k dispozícii. Vzniknuté umlecké diela vystavte v záhrade. Dieťa bude mať veľkú radosť.

 

Maľovanie na kamene

Povedzte deťom, aby v lese hľadali také kamene, na ktoré sa bude dať maľovať. Kamene si môžu zobrať domov alebo môžete spoločne maľovať priamo v prírode. Uprednostnite farby v potravinárskej kvalite, ktoré neubližujú životnému prostrediu. Môžete vyskúšať napríklad aj výrobu prírodných farieb. Budete potrebovať mažiar, do ktorého nazbierate rastliny a plody s prírodným farbivom. To sú napríklad plody bazy čiernej, čučoriedky, kvety vlčieho maku alebo nechtíka lekárskeho. Keď získate v mažiari farebnú šťavu, deti si môžu s ňou skúsiť namaľovať obrázok.

 

Maľovanie v piesku

Piesok je dobrý na vytváranie detských kresieb. Čo sa nepodarí, jednoducho sa zmaže a kreslí sa znova.

 

Tvorba obrázkov

Počas prechádzky si nazbierajte spolu s deťmi rôzne druhy listov, rôznych tvarov a rôznej veľkosti. Môžete si so sebou vziať aj pastelky, lepidlo a výkresy. Z listov si potom môžete vytvárať rôzne obrázky, ktoré nalepíte na výkres a spolu s deťmi dotvoríte pastelkami alebo inými farbami.

 

Príbehy o rastlinkách

Sadnite si s deťmi na lúku alebo do parku. Povedzte im, aby svoj pohľad upriamili na nejaký kvietok a opísali ho. V ďalšej fáze rozvíjajte ich fantáziu tak, že píšu príbeh o tom, čo cíti rastlinka. V príbehu môžu použiť napríklad tieto vety: „Som margarétka. Žijem na tejto lúke a teší ma...Cítim...Najradšej mám, keď...Túžim... Ďalej nech píšu napríklad o tom, čo by kvietok mohol zažiť, ako sa cíti, keď deti po ňom šliapu, čo vidí z miesta, kde rastie a podobne.

 

Hra na fotografov

Táto hra sa hrá vo dvojiciach. Jedno dieťa  je fotograf a druhé je fotoaparát. Jedno dieťa si zavrie oči a nechá sa viesť fotografom na určité miesto, kde je zvlášť krásny, zaujímavý alebo neobvyklý motív, napríklad list, kvet, kôra. Fotograf opatrne nastaví fotoaparát do pozície, z ktorej je motív najlepšie vidieť, napríklad otočí hlavu nabok, dole. To všetko sa deje bez toho, aby spolu obidvaja hovorili. Až je pozícia fotoaparátu optimálna, fotograf poklepe dieťaťu na ramená a povie „cvak“. Druhé dieťa otvorí oči a zapamätá si obraz. Potom pokračujú ďalej. Po piatich obrazoch sa vymenia. Na záver si  vymenia skúsenosti a dojmy. Povedia, čo sa im najviac páčilo, či bol niektorý detail na zábere nejasný a podobne.

 

Hry s lístím

Vyberte sa s deťmi do lesa a nazbierajte rôznofarebné listy rôznych tvarov. Potom môžete urobiť koláž. Nakreslite korunu stromu. Dieťa bude na konáre naliepať listy, ktoré nazbieralo v lese. Druhá možnosť je robiť z listov farebné odtlačky. Dieťa natrie lístok vodovými alebo temperovými farbami a odtlačí ho na papier.

 

Čítajte si nápisy na náučných chodníkoch, fotografujte, natáčajte si videá

Nie všetky turistické chodníky sú náročné. Existujú aj veľmi jednoduché trasy, ktoré sa dajú prejsť aj s deťmi. Existujú i náučné chodníky, kde na tabuliach je opísaný život zvierat. Môžete spojiť turistiku aj s čítaním textu. Existujú tiež chodníky, okolo ktorých sú umiestnené preliezky, pomôcky na posilňovanie, rôzne prekážkové dráhy. Takýto chodník sa vinie napríklad okolo Štrbského plesa. Hrajte sa spolu rôzne hry, sledujte stopy zvierat, počúvajte a nahrávajte spev vtákov,  natáčajte videá, robte fotky, objavujte spolu čaro ukryté v prírode. Po príchode domov si môžete fotky vytlačiť a urobiť  si vlastnú knižku.

 

Pexeso z listov

Z lesa si doneste rôzne listy stromov, z každého druhu aspoň 2 kusy. Z kartónu vystrihnite obdĺžniky. Toľko, koľko párov listov sa vám podarilo nazbierať. Na každý obdĺžnik položte list. Buď ho tam prilepte, alebo navyše obaľte potravinovou fóliou. Potom sa môžete hrať pexeso podľa klasických pravidiel, a tak sa deti učia spoznávať listy jednotlivých stromov.

 

Tvoríme so zemiakmi

Zemiaky rozkrojte na polovicu. Urobte pečiatku tak, že do zemiaku vyrežte nejaký tvar. Napríklad  hviezdu, srdce, kruh, obdĺžnik, štvorec. Pripravte dieťaťu vodové farby a štetec. Pečiatku môže dieťa natrieť farbou, ktorú si zvolí a môže robiť odtlačky rôznych farieb a tvarov na papier.

 

Obkresľovanie

Toto je obľúbená výtvarná technika, ktorá nevyžaduje zvláštne výtvarné nadanie. Nazbierajte listy rôznych druhov a veľkostí. Položte ich medzi dva tenšie papiere, aby sa nešmýkali. Potom stačí vziať do ruky ceruzku alebo pastelku a začať tieňovať jemné ryhy a detaily listu.

 

Letný lampášik

Na výrobu lampášika budete potrebovať:

  • poháre od zavaranín,
  • lepidlo, ktoré spriesvitnie (napr. Herkules),
  • špongiu na nanášanie lepidla,
  • nazbierané lístie,
  • špagát či prírodnú šnúrku.

Postup:

  • V parku alebo v lese si nazbierajte lístie, vysušte a vylisujte ho.
  • Na celú plochu pohára pomocou špongie naneste lepidlo.
  • Následne priložte listy a poriadne ich pritlačte, aby dobre držali.
  • Celú plochu pohára ešte raz natrite lepidlom a nechajte zaschnúť.
  • Okolo hrdla previažte špagátik.
  • Vložte čajovú sviečku a môžete svietiť.

 

Náhrdelník z darov prírody

Na prechádzke v prírode povedzte deťom, aby si nazbierali šišky, gaštany, pierka, oriešky, drobné drievka a podobne. Potom si  pripravte povraz a vrták. Do materiálu, ktorý si deti nazbierali, navŕtajte dierky a povedzte im, aby ich postupne navliekali na motúz. Pri tejto aktivite môžu maximálne využiť svoju kreativitu.

 

Kresba zvieraťa

Možno sa vám podarí nájsť miesto, kde sa nachádzajú aj zvieratká. Využite túto príležitosť a motivujte dieťa k tomu, aby nakreslilo zvieratko, ktoré videlo. K obrázku môže napísať aj nejaký príbeh o zvieratku. Ak sa mu nechce písať, môže rozrpávať.

 

Čarujeme s drevom

Staršie deti môžu pracovať aj s pílkou, nožom a drevom. Dovoľte im vyrobiť do záhrady napríklad vtáčiu búdku, palice na opekanie slaniny pri ohni, palice na podopieranie rastlín alebo rôzne ozdoby, ktoré umiestnite na terase alebo v záhrade. Staršie deti môžu pripravovať aj drevo na táborák.

 

Kreslenie na chodníky

Niekedy sa deti dokážu zabaviť aj takou jednoduchou činnosťou, ako je maľovanie kriedami na chodník. Vyskúšajte. Možno deti zaujme práve táto činnosť.

 

Zvieracia pantomíma

Každé zviera v prírode je typické určitým správaním. Nechajte jedno dieťa  bez rozprávania predvádzať ním vymyslené zviera, zatiaľ čo ostatné deti alebo dospelí hádajú, koho predstavuje. Kto uhádne prvý, premení sa následne sám v nemé zviera.

 

Urobte si veniec z púpavy

V minulosti si dievčatá bežne plietli vence z púpavy. Nič vám nebráni v tom, aby ste to vyskúšali aj v 21. storočí.

 

Zvonkohra

Pri prechádzke v prírode nazbierajte šišky, oriešky, gaštany, ale napríklad aj slimačie ulity alebo pierka. Hodiť sa budú aj krátke rovné konáriky, ktoré poslúžia ako základňa zvonkohry. Tú môžete vyrobiť po návrate domov s pomocou niekoľkých povrázkov a vrtáka. Povrázky prevlečte jednotlivými prevŕtanými dierami v nazbieranom matieriáli a  potom zaveste na konáriky.

 

Postavte si lesodom

Túto aktivitu robte so skupinou detí. Cieľom aktivity je, aby si deti dokázali v lese vytvoriť malý, útulný lesodom alebo aj bunker, ktorý  im môže slúžiť ako úkryt pred ostatnými skupinami detí, na tajné porady, je dobre schovaný pred ostatnými, a to nielen ľuďmi, ale aj zvieratkami. Deti pritom zažívajú dobrodružstvo a učia sa, ako prežiť v prírode. Pri stavbe lesodomu dávajte pozor, aby deti na stavbu nepoužívali príliš veľké drevené konáre a trámy, ktoré by im mohli spôsobiť úraz. Lesodomy staviame v ľahko dostupnom teréne, ideálne sú pekné čistinky, stromy s nízkymi haluzami a podobne.

 

Hrajte sa v lesnom potôčiku alebo v jazere

Dnes je moderné chodiť s deťmi do aquaparkov, ale skúste urobiť výnimku. Môžete sa jeden deň vybrať k lesnému potôčiku alebo k jazeru. Je tam nielen tichšie, čistejšie, ale deti sa tam môžu hrať iné hry,  ktoré sa v aquaparkoch hrať nemôžu. Môžu voľne behať v potoku, hádzať kamene do jazera, púšťať si loďky dolu prúdom, striekať sa do sýtosti vodnými pištoľami a podobne. V malom potôčiku si môžete urobiť svoju vlastnú priehradu.

 

Postavte vežu

Dovoľte deťom zhromaždiť väčšie vetvičky a spoločne z nich potom vytvorte vežu v tvare vatry. Následne ju ešte môžete ozdobiť listami, machom alebo napríklad kvetmi.

 


ZDROJE:
H. Harazim, R. Hudáková: Dobrodružství v přírodě pro děti
Z. Šimanovský, B. Šimanovská: Hry pro rozvoj zdravé osobnosti
D. Bartůněk: Hry v přírodě s malými dětmi
10 nature crafts to do with your kids
Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Príroda
Zdieľať na facebooku