Ako potešiť starých rodičov počas Vianoc, ak ich nebudete môcť navštíviť?

Blížia sa Vianoce a mnohí starí rodičia sa nebudú môcť stretnúť so svojimi najbližšími ani v tomto období. Čo robiť v takejto situácii?
Blížia sa Vianoce a mnohí starí rodičia sa nebudú môcť stretnúť so svojimi najbližšími ani v tomto období. Čo robiť v takejto situácii? / Foto: Pexels

Celá spoločnosť čelí korona kríze, s ktorou sú spojené rôzne obmedzenia a pretože starší ľudia sú najohrozenejšou skupinou, niektoré deti a vnúčatá sa k nim už niekoľko mesiacov nedostali. Blížia sa Vianoce a mnohí starí rodičia sa nebudú môcť stretnúť so svojimi najbližšími ani v tomto období. Čo robiť v takejto situácii? Ako aj napriek tomu spríjemniť Vianoce starým rodičom?

 

Spoločne prežitý čas, keď sa starí rodičia s vnúčatami spolu hrajú, čítajú im, chodia na prechádzky, rozprávajú sa a smejú, patria medzi najkrajšie chvíle a čím ich je viac, tým lepšie. V tejto náročnej dobe v niektorých rodinách však nie sú vytvorené podmienky na to, aby sa starí rodičia mohli so svojimi vnúčatami stretávať. Šírenie koronavírusu prestrihlo kontakty medzi seniormi, ich deťmi a vnúčatami. Blížia sa Vianoce a pre niektorých starších ľudí budú veľmi náročné hlavne preto, lebo sa možno s najbližšími príbuznými  nebudú môcť stretnúť pri vianočnom stole. Ponúkame vám niekoľko jednoduchých tipov, ako môžete starých rodičov potešiť v tomto vianočnom období.

 

Telefonujte starým rodičom každý deň

Dnes už má každý mobil, ba dokonca mnohí starí rodičia vedia využívať aj rôzne sociálne siete na internete. Ak dnes niekto starým rodičom netelefonuje, tak je to len preto, lebo mu je to naozaj ľahostahné. Staršie deti dokážu aj samy telefonovať. Zo začiatku im možno budete musieť pripomínať, že majú telefonovať, ale neskôr si zvyknú a budú to brať ako samozrejmosť. Niektorí starí rodičia majú radi určitý systém, a tak zvyknite telefonovať v aspoň približne stanovený čas. Deti môžu rozprávať o čomkoľvek. Starých rodičov zaujíma všetko. Možno budú mať občas pocit, že nemajú o čom rozprávať, ale môžu hovoriť naozaj o čomkoľvek. O tom, čo jedli, čo pozerali v televízii, aké hry sa hrali, čo robili vonku, ako pomáhali rodičom, o čom sa rozprávali so súrodencami...A naučte deti aj počúvať, čo starí rodičia hovoria. Tiež nie je zlé, keď vedia položiť správne otázky. Staršie deti si môžu pripraviť aj konkrétne otázky. Vianoce sú ideálny čas, keď sa môžu pýtať na mladosť starých rodičov, na ich prácu, na čas, keď oni chodili do školy a podobne. Starí ľudia veľmi radi spomínajú na mladosť. Trápi ich často, že o tom nemajú komu porozprávať. Práve tieto spomienky sa môžu stať nosnou témou týchto Vianoc. Tým, že si dedko s babkou bude môcť zaspomínať na mladosť, hneď sa im zlepší nálada. Skvelé sú videohovory. Deti môžu vďaka nim starých rodičov potešiť nielen rozprávaním, ale aj svojou prítomnosťou na obrazovke. Môžu sa naučiť básničky, pesničky a aj prostredníctvom nich môžu starých rodičov rozveseliť. Možu im ukázať, čo práve vyrábajú, stavajú z kociek, pečú, varia, čo nakreslili alebo pokojne aj to, čo sa im nepodarilo alebo čo vyviedli.

 

POkiaľ majú starí rodičia smartfón a v ňom aplikácie, kde možno realizovať videohovory, využite to čo najčastejšie. / Zdroj: Pexels

 

Posielajte správy, fotografie, videá

Ďalšou možnosťou je posielať v priebehu dňa starým rodičom fotky, videá alebo správy o tom, čo ste zažili, čo ste robili, kde ste boli a podobne. Vnúčatá môžu kresliť obrázky špeciálne určené babke a dedkovi. Určite ich potešia, lebo budú cítiť, že vnúčatá na nich myslia. Ak máte viac detí, môžu nacvičiť vianočné scénky, nahrajte ich na video a pošlite starým rodičom. Príprava, nacvičovanie, príprava kostýmov, to všetko predstavuje pre deti veľkú výzvu. Deti budú zamestnané, tvorivo sa budú hrať a starí rodičia pri sledovaní ich diela budú šťastní. A o to vlastne najviac ide.

 

Aj fotky či videá starých rodičov potešia. / Zdroj: Pexels

 

Občas starých rodičov požiadajte o radu

Často žiadajte starých rodičov o rady a nejakú pomoc. Každý sa potrebuje cítiť užitočný. Poproste spolu s deťmi babičku o podrobný opis receptu na obľúbený koláč alebo napríklad radu v súvislosti s varením  nejakého jedla. Vždy sa nájde niečo, v čom by vám mohli poradiť. A nezabudnite s deťmi hotový koláč odfotiť. Požiadajte starých rodičov, či by deťom nerozprávali do telefónu rozprávku pred spaním. Ak sa s deťmi večer modlíte, poproste starých rodičov, aby sa občas modlili s deťmi oni. Možno práve na tieto chvíľky budú vaše deti spomínať, keď budú dospelé. Ak je vaša babička či prababička stále aktívna a zručná, veľmi rada vám bude pliesť ponožky, čiapočky, šiť do zásoby zásterky do škôlky, na výtvarnú výchovu a podobné veci, o ktoré požiadate. Mať komu dávať a byť užitočný, je pre mnohých obrovským potešením.

 

Starých rodičov potešíte, ak im dáte vedieť, že recept, ktorý máte od nich sa vydaril. / Zdroj: Pexels

 

Čo robiť, keď starí rodičia bývajú blízko?

Ak prarodičia bývajú blízko a naozaj starostlivo dodržiavajú karanténu, iste nie je problém im chodiť každý deň zamávať, hodiť im do schránky namaľovaný obrázok či na schránku zavesiť nejaký výtvor. Ak máte doma farebné kriedy, môžete nejaký farebný obrázok vytvoriť priamo pod oknami dedka alebo babičky. A pochopiteľne nemusia kresliť len deti. Napísať farebnou kriedou na chodník môžete pokojne aj v dospelosti: „Mami, mám ťa veľmi rada, robíš najlepšie buchty na svete!"

 

Starých rodičov nesmierne potešíte, ak im prídete zamávať aj pod okno, prípadne niečo chutné prinesiete. / Zdroj: Pexels

 

A ešte jedna rada pre starých rodičov

Možno tieto Vianoce budú naozaj iné, ale berte to všetko s humorom a snažte sa zo situácie vyťažiť to najlepšie. Keď vám bude veľmi smutno, spomeňte si na Vianoce, keď ste mali detí plný dom, keď ste sa cítili úplne unavení z neustáleho kriku, upratovania alebo naháňania vnúčat po dome. Tento rok je iný, a tak aj vy si urobte Vianoce po svojom. Vychutnajte si ticho, pokoj a v takomto naladení snívajte o Vianociach v roku 2021, ktoré už určite budú také, ako tie v roku 2019.

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou, Koronavírus
Zdieľať na facebooku