Vianočné darčeky, ktoré deti inšpirujú k sporeniu a vzdelávaniu

Ideálny  darček nesie v sebe aj pridanú hodnotu v tom, že vedie dieťa k hlbšiemu zamysleniu sa nad tým, čo vlastne drží v rukách a v čom mu môže v živote pomôcť.
Ideálny darček nesie v sebe aj pridanú hodnotu v tom, že vedie dieťa k hlbšiemu zamysleniu sa nad tým, čo vlastne drží v rukách a v čom mu môže v živote pomôcť. / Foto: Bigstock

Vianoce sa blížia, a tak premýšľame aj nad vhodným darčekom pre deti. Možností v dnešnej dobe je veľmi veľa. V tomto roku sa môžete zamerať aj na také darčeky, ktoré vaše deti budú motivovať k sporeniu a  vzdelávaniu.

 

Aj napriek tomu, že deti väčšinou všetko už majú, lebo v priebehu roka pravidelne darčeky dostávajú, predsa len na Vianoce niečo pod stromčekom čakajú. Dlhé týždne pred Vianocami sa rozhovory točia len okolo darčekov a pri najhoršom, keď pod stromčekom nenájdu to, čo tak veľmi chceli, bývajú sklamané. Pre ne je prirodzené, že by chceli čo najviac hračiek. Psychológovia však vravia, že deti vedia reálne precítiť len 3 – 5 hračiek. Pri väčšom množstve si užívajú rozbaľovanie a počítanie, ale nie darček samotný. Pri veľkom množstve darov sa zároveň učia, že hodnota vzťahu alebo atmosféra sa meria množstvom. Z tohto dôvodu je veľmi potrebné dobre si premyslieť, čo vlastne deťom darujete. Ideálne je, keď darček nesie v sebe aj pridanú hodnotu v tom, že vedie deti k hlbšiemu zamysleniu sa nad tým, čo vlastne držia v rukách a v čom im darček môže v živote pomôcť. V dnešnej dome je veľmi dôležité deti viesť aj k finančnej, čitateľskej gramotnosti, matematických zručností či kreativite. Preto je vhodné medzi darčeky zaradiť aj také, ktorý by ich inšpirovali práve k týmto zručnostiam.

 

Pokladnička ako darček

V minulosti všetky deti mali pokladničky, do ktorých si vhadzovali aspoň drobné mince. V súčasnosti niektoré deti dostávajú peniaze priamo na účet, a tak aj dlhé roky nemajú kontakt s reálnym platidlom. Pokladnička učí deti sporiť, zamýšľať sa nad tým, do čoho peniaze investujú a učí ich tiež trpezlivosti pri sporení si. Práve táto trpezlivosť dnes deťom chýba. Všetko chcú hneď a väčšinou to aj dostanú. Pravda je však taká, že čím dlhšie sa dieťa na nejakú vec teší, tým viac sa raduje. Ak nemusí nikdy na nič čakať, všetko berie ako samozrejmosť a často si mnohé dary ani neváži. Keď dieťa takýmto spôsobom prežije detstvo, v dospelosti takýto človek chce všetko hneď a nie je ochotný na nič čakať. Práve tieto typy ľudí sa aj najčastejšie zadlžujú a berú to ako bežnú súčasť života. Samozrejme, niekedy je naozaj nutné sa zadĺžiť, a to hlavne vtedy, keď človek nemá kde bývať. Ale nie je správne si len tak požičiavať peniaze na veci, ktoré súrne k životu nepotrebujeme. Prvé peniaze do pokladničky môžu dieťaťu venovať rodičia alebo ďalší rodinní príslušníci. Sporenie do pokladničky môžete posunúť ešte na vyšší level touto vetou: „Dostal si od nás od nás 10 eur. Keď našetríš 100 eur, príď za mnou a peniaze do niečoho investujeme tak, aby ti zarobili ďalšie peniaze.“ Môžete spolu v banke tieto peniaze investovať na nejaký sporiaci účet a podobne. V ďalších mesiacoch môžete spoločne sledovať výpisy z banky, aby dieťa reálne videlo, ako mu peniaze prinášajú zisk. Vôbec nie je v tomto prípade dôležité, koľko peňazí investujete alebo kde ich investujete. Dôležité je to, že dieťa premýšľa nad sporením a investovaním. Dieťaťu takto postupne môžete vysvetľovať, čo je to úrok alebo pasívny príjem. Keď je dieťa staršie, môžete ho postupne učiť investovať aj do akcií. Nemusíte mu neustále kupovať novší a novší model iPhonu. Môžete mu ukázať, že sa dajú napríklad kúpiť aj akcie Apple iPhone. Je dobré, keď tieto akcie má dieťa v izbe na očiach. To ho môže motivovať k tomu, aby sa začalo vzdelávať o finančnom trhu a o akciách. 

 

Darček, ktorý motivuje dieťa niečo robiť

Určite ste zažili situácie, keď ste dieťaťu kúpili darček, s ktorým sa hralo možno týždeň a viac ho nevzalo do rúk. Aby ste sa vyhli tejto situácii, kúpte dieťaťu niečo také, čo by mu pomohlo rozvíjať jeho záujmy, kreativitu a aktívne mu vypĺňalo voľný čas. Napríklad máte dieťa, ktoré rado fotografuje. Investujte preto do kvalitného fotoaparátu a dieťa sa môže začať naplno venovať tejto záľube. Postupne, po určitej dobe, si môže vytvoriť vďaka foteniu platformu na svoje budúce podnikanie. V súčasnosti sa dajú fotky, ale aj krátke videozábery predávať na rôznych platformách. Možno máte dieťa, ktoré krásne a so záľubou maľuje, kreslí alebo modeluje. V tomto prípade je vhodné kúpiť softvér, pomocu ktorého môže robiť vlastné animácie. Ak bude v tvorbe mimoriadne úspešné, môže svoje animácie predávať napríklad na stránke FIVERR. Ak vaše dieťa zaujíma štúdium jazykov alebo štúdium čokoľvek iného, tak mu kúpte nejaký online kurz. Niektoré deti využívajú napríklad platformu CAMBLY, na ktorej sa môžu rozprávať s ľuďmi, pre ktorých je angličtina rodným jazykom. V tomto programe sa dajú nastaviť individuálne lekcie podľa potrieb dieťaťa. Na počúvanie audiokníh pre staršie deti je vhodná platforma AUDIBLE.

 

Ďalšie darčeky, ktoré pomáhajú rozvíjať tvorivosť a vzdelávanie dieťaťa

Logické hry, hlavolamy a puzzle

Puzzle je obľúbeným darčekom pre mladšie i staršie deti. Okrem toho, že ich zabaví, potrápi aj ich predstavivosť a šikovnosť. Rovnako poslúžia aj logické hry, ktoré precvičia logiku. Výborné logické myslenie zužitkujú napríklad pri riešení matematických zadaní.

 

Spoločenské hry

Najmä pri starších deťoch rodičia často premýšľajú nad vhodným darčekom. Pritom také spoločenské hry, ktoré sú vhodné aj pre staršie deti a dospelých, deti využijú nielen pri spoločných hrách s kamarátmi, ale dokáže sa pri nich zabaviť celá rodina. Dnes je v ponuke množstvo zaujímavých rodinných hier. Môžete využiť aj rôzne vedomostné hry a kvízy, ktoré sú v súčasnosti dosť populárne. Potrápia často nielen deti, ale aj rodičov. Nové poznatky z rôznych oblastí vám rozšíria obzor a deti sa niečo naučia. Medzi populárne hry patria: Poznáš Slovensko?, Poznáš Tatry?, Poznáš Bratislavu?, Fauna, Guiness World Records, Európa – otázky a odpovede, Cardline: Svet zvierat a podobne. Vďaka rodinným hrám rodičia môžu lepšie spoznávať svoje dieťa. Môžete ho pri hre pozorovať, ako reaguje na vyhranené situácie, či udržiava dobré vzťahy, alebo ako dokáže dosiahnuť svoje diele.

 

Edukačné pomôcky

Ak vašim deťom niektorý z predmetov naozaj nejde, skúste ich motivať zábavnými spôsobmi. Spoločne si môžete nejaké učivo precvičiť doma. Na učenie sa matematiky sú napríklad skvelou pomôckou autokorektívne kartičky ABCedu, ktoré pomôžu deťom so sčítaním, odčítaním i násobilkou. Záujem o literatúru, ale aj iné predmety môžete podporiť zaujímavou knihou s konkrétnou tematikou. Pre prváčikov sú vhodné  rôzne tabuľky či písmená a číslice, ktoré im pomôžu osvojiť si písanie abecedy a spoznávanie čísel.

 

Vedecké sety

Vedecké súpravy potešia deti, ktoré majú rady chémiu, fyziku či biológiu a rady sa učia niečo nové. Ako motivácia však môžu zafungovať aj u detí, ktoré tieto predmety nemajú rady. Nezáživné učenie sa vzorcov a teórie vďaka vlastnoručne vyskúšaným pokusom s chemickými reakciami či elektrinou im tieto predmety dokážu vedecké stavebnice ukázať v inom svetle.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť, Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku