Ako pomôcť deťom, ktoré majú depresiu?

Zlú náladu nemávajú len dospelí. Zápasia s ňou aj mladí ľudia a deti v puberte.
Zlú náladu nemávajú len dospelí. Zápasia s ňou aj mladí ľudia a deti v puberte. / Foto: Bigstock

Deti v puberte musia čeliť mnohým tlakom. Sú to fyzické zmeny, vzťahy v kolektíve, hľadanie odpovedí na otázky, kto sú a kde vlastne patria. Niet divu, že niektorí mladí ľudia často pociťujú smútok, prežívajú  pocity nešťastia, nenaplnenosti, márnosti. U niektorých sa môže prejaviť aj depresia.

 

Zlú náladu nemávajú len dospelí. Zápasia s ňou aj mladí ľudia a deti v puberte. Najhoršie je, keď niektorí  rodičia zlú náladu len odbijú mávnutím ruky a myslia si, že o nič nejde, že to prejde a že sú to len pubertálne výmysly. Tiež je potrebné vedieť odlíšiť zlú náladu od depresie. Melancholická či zlá nálada nie je to isté, čo je depresia a je dobré vedieť, čo to vlastne depresia je a ako je možné s ňou bojovať. Je to dôležité vedieť aj z toho dôvodu, lebo ak sa depresia dlhodobo nerieši, môže zničiť osobnosť dieťaťa a spôsobiť mu veľa utrpenia.

 

Depresia je často  spojená s množstvom problémov fyzického aj psychického charakteru, vrátane porúch príjmu potravy, sebapoškodzovania či digitálneho sebapoškodzovania. Prvým krokom je zistiť a identifikovať varovné signály, ktoré pravdepodobne depresiu sprevádzajú. Môžu to byť napríklad niektoré z týchto príznakov:

  • Smútok či beznádej.
  • Podráždenosť, zlosť či agresivita.
  • Slzy a častý plač, ignorovanie priateľov a rodinných príslušníkov.
  • Strata záujmu o koníčky a zlé školské výkony.
  • Zmeny stravovacích a spánkových návykov.
  • Prítomnosť príznakov telesného ochorenia – bolesti hlavy, brucha, nevoľnosť...
  • Podráždenosť až agresivita, šaškovanie, provokatívne správanie, hyperaktivita, odpor k učeniu, nesústredenosť...
  • Nepokoj, rozrušenie, pocity bezcennosti a viny.
  • Nedostatok nadšenie a motivácia.
  • Nadmerná únava alebo nedostatok energie.
  • Problémy s koncentráciou.
  • Nevysvetliteľné bolesti a myšlienky na smrť alebo samovraždu.
  • Bezohľadné správanie, rizikové správanie, zneužívanie návykových látok či nebezpečný sex.

 

Nikdy neberte na ľahkú váhu vyhrážky dospievajúcich týkajúce sa samovraždy. Ak trpia skutočne silnou depresiou, veľmi často začnú premýšľať o samovražde. Je preto dôležité, aby ste aj samovražedné myšlienky či správanie brali stopercentne vážne. Je to vždy volanie o pomoc. Tieto príznaky by vás mali vyburcovať k nejakému činu:

  • Hovorenie či žartovanie o spáchaní samovraždy.
  • Napríklad tieto vety berte ako varovanie:

        „Radšej by som mal byť mŕtvy."

        „Prial by som si, aby som navždy zmizol.

        „Neexistuje pre mňa žiadna cesta z tejto situácie.“

  • Pozitívne rozprávanie o smrti. Môže to byť napríklad táto veta: „Keby som umrel, ľudia by ma potom mohli mať radi."
  • Písanie básní o smrti, umieraní či samovražde.
  • Rozdávanie cenných vecí, lúčenie sa s priateľmi či rodinou, ako by to bolo naposledy, surfovanie po internete a hľadanie možností, ako sa zabiť.
     

Ako s dieťaťom komunikovať a pomáhať mu?

Ak sa depresia nelieči, môže to mať katastrofálne následky. Nečakajte, že len tak sama zmizne, nikdy sama nezmizne. Ak máte podozrenie, že je vaše dospievajúce dieťa v depresii, skúste ho láskyplným a neodsuzujícím spôsobom upozorniť, že je potrebné to riešiť. Otvorte dialóg a dajte  mu najavo, že ste si všimli konkrétne príznaky depresie a že o neho máte strach. Požiadajte ho, aby vám povedalo, čím prechádza a buďte pripravení aktívne a s láskou počúvať jeho rozprávanie. Vyvarujte sa kladeniu mnohých otázok a predovšetkým si uvedomte, že ste mu pripravení a ochotní poskytnúť pomoc a podporu. Skutočne sa zamerajte na počúvanie a zbavte sa nutkania kritizovať, dávať hneď ponaučenia a vynášať rozsudky. Buďte šťastní, že vaše dieťa chce s vami vôbec komunikovať. To najlepšie, čo môžete urobiť, je dať mu najavo, že ste tu pre neho, a to vždy a bezpodmienečne.

 

Pri komunikácii a pri pôsobení na dieťa môžete využiť nasledujúce prístupy:

 

Buďte jemní, ale vytrvalí

Nevzdávajte to, ak najprv dieťa nechce hovoriť. Rozprávanie o depresii môže byť pre dospievajúceho veľmi ťažké. Aj keď s vami už neskôr chce hovoriť, ťažko môže vyjadriť to, čo cíti. Rešpektujte to.

 

Potvrdzujte pocity dieťaťa

Nepokúšajte sa vysvetľovať, že veci nie sú predsa také zlé, ako sa zdajú. Obavy dieťaťa vám môžu pripadať hlúpe, ale jemu sa to tak nezdá. Ak nebudete jeho emócie akceptovať, bude mať pocit, že jeho svet neberiete vážne. Stačí, keď uznáte bolesť a smútok, ktoré dieťa prežíva.

 

Nenechajte sa oklamať

Ak vaše dospievajúce dieťa tvrdí, že je všetko v poriadku, ale nemá vysvetlenie pre svoje depresívne správanie, dôverujte svojim inštinktom. Keď sa vám teenager neotvorí, obráťte sa na dôveryhodnú tretiu stranu. Spýtajte sa na správanie svojho dieťaťa učiteľa, psychológa, špeciálneho pedagóga alebo iného odborníka. Dôležité je, aby s niekým začalo hovoriť.

 

Podporujte sociálne spojenia

Depresívni mladí ľudia majú tendenciu zabúdať na svojich priateľov a koníčky, ktoré mali veľmi radi. Izolácia depresiu ešte viac zhoršuje, takže robte, čo môžete, aby sa vaše dieťa znova zapojilo do sociálnych väzieb. Povzbudzujte ho, aby išlo medzi ľudí, zapojte ho do aktivít, ktoré zahŕňajú rodinu i priateľov. Zapojte ho tiež do športových aktivít alebo umeleckých činností. Aj keď môže najprv postrádať motiváciu a nadšenie, keď sa napokon zapojí, bude sa čoskoro cítiť lepšie.

 

Zaistite, aby bolo fyzické zdravie prioritou

Fyzické a duševné zdravie sú neodmysliteľne spojené. Depresiu zhoršuje nečinnosť, neadekvátny spánok a zlá výživa. Posielajte deti so psom na prechádzku, choďte na výlet, choďte sa spolu bicyklovať alebo plávať. Nastavte limity pre sledovanie televízie a počítača. Dlhé vysedávanie pri monitore symptómy zhoršuje.

 

Kontrolujte, či deti jedia a či je ich strava vyvážená

Uistite sa, že v jedálničku majú zdravé tuky, kvalitné bielkoviny a čerstvé ovocie a zeleninu. Nekupujte žiadne zbytočné sladkosti plné jednoduchých cukrov, ktoré majú negatívny vplyv na náladu.

 

Podporujte spánok

Deti v puberte potrebujú minimálne 8 hodín spánku, aby sa zotavili. Dávajte si hlavne pozor na to, aby sa vaše dieťa nehralo v noci s mobilom. Trvajte na tom, že v noci budete mať jeho mobil pod kontrolou. Dajte mu ho až ráno. V súčasnosti veľa detí nespáva v noci kvôli tomuto problému a najhoršie na tom je to, že rodičia o tomto často ani netušia.

 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Ak je depresia skutočne vážna a bežné opatrenia nezaberajú, je nutné vyhľadať odbornú pomoc. Pri výbere špecialistov dbajte na to, aby vaše dieťa lekárovi verilo, aby mu bol sympatický. Liečba u psychiatra nie je liečba na týždeň, ale na dlhú dobu, preto je nutné, aby sa vaše dieťa s ním cítilo dobre. Len tak má liečba zmysel a môže byť úspešná. Ak dieťa s lekárom nespolupracuje a aj naďalej sa cíti zle, musíte hľadať iného.

Našťastie aj depresie sú liečiteľné. Je to síce beh na dlhú trať, ale tento beh sa dá vyhrať. Pubertálne obdobie môže byť extrémne ťažké a depresie majú aj deti v puberte  oveľa častejšie, než si mnohí  rodičia uvedomujú.

 


ZDROJ: J. Machová, D. Kubátová: Výchova ke zdraví

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Depresie
Zdieľať na facebooku