Prečo sú niektoré mamičky unavené viac a iné menej?

Každá mamička má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne.
Každá mamička má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. / Foto: Bigstock

Niektoré mamičky bývajú unavené viac a iné menej. Ktoré faktory to spôsobujú? Mnoho psychológov sa zhoduje v tom, že na únavu nepôsobí len to, aké máme zdravie, čo jeme a koľko spíme. Čoraz častejšie svoju úlohu zohráva aj  životný štýl.

 

Poznajú to mnohé mamičky. Keď príde dieťatko na svet, život rodiny sa výrazne zmení a je samozrejmé, že trvá aj niekoľko mesiacov, kým si všetci zvyknú na nový spôsob života. Je väčšinou úplne prirodzené, že mamičky sú vyčerpané, unavené a potrebujú veľa oddychu. Niekedy sa však stáva, že veľká únava sa objaví aj vtedy, keď už má dieťa 2 a viac rokov a je už samostatnejšie. Z čoho pramení tento druh únavy? Môžu ho ovplyvniť napríklad tieto faktory:

 

1. Nedoprajete si čas len pre seba

Každá mamička má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. Radosť z oddychových chvíľ predstavuje najlepšiu cestu k nestresujúcemu materstvu. Ak mamičky nemyslia na seba, nemajú dostatok energie, sú unavené, vyhorené, a tak sa nemôžu dobre a s láskou starať o rodinu. To, že napríklad rodina ide na návštevu k príbuzným alebo na dovolenku, neznamená pre ženu voľno bez detí. Niekedy v súvislosti  s týmito aktivitami má ešte viac povinností a ešte väčší stres. Musí zbaliť všetky veci, deti musí mať neustále v dohľade, musí sa  starať sa o ne, len iným spôsobom. Ak si má mamička naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť od detí, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti. Tieto chvíle voľna musia byť spojené tiež s pocitom, že niečo môže a nie musí. Mamičky musia robiť aj niečo, čo im energiu neodoberá, ale naopak dodáva. Skutočné chvíle oddychu by nemali byť spojené s ďalšími povinnosťami, napríklad s upratovaním, žehlením, varením. Niektoré mamičky si totiž oddych od detí predstavujú tak, že budú robiť niečo iné, napríklad nejaké domácie práce. Vo chvíľach oddychu by mali robiť skutočne to, na čo sa už vopred veľmi tešia. Psychiater Jozef Hašto upozorňuje, že mama nemusí byť dokonalá, stačí, keď je dostatočne dobrá. Niektoré mamičky si túto skutočnosť neuvedomujú, a tak si myslia, že keď si dovolia chvíľu voľna pre seba a opustia dieťatko na pár hodín, automaticky sa stávajú zlými matkami. To však nie je pravda. 

 

2. Snažíte sa všetko robiť perfektne

Strach z toho, že svo­jou prá­cou nikdy nedo­siah­nete úplnú doko­na­losť a oko­lie vás bude kri­ti­zo­vať, môže spôsobovať vašu únavu. Stáva sa to hlavne vtedy, keď si zakladáte na tom, že musíte mať výborne fungujúcu domácnosť, deti pod vaším vedením musia domov nosiť len jednotky a ešte k tomu, ak chodíte aj do práce, musíte  podávať najlepší pracovný výkon. Možno máte dobrý pocit z toho, že máte všetko vo svojom živote pod kontrolou a všetko má svoje pevné a na milimeter presné miesto, ale pravdepodobne sa stretávate s únavou, ktorá prichádza vo vlnách a sťažuje vám vaše každodenné fungovanie. Mnoho psychológov je presvedčených, že  ľudia so sklonmi k perfekcionizmu sú vystavení oveľa väčšiemu stresu a žijú pod veľkým tlakom, ktorý je samozrejme z dlhodobého hľadiska vyčerpávajúci. Svoje robí aj tlak médií a sociálnych sietí, ktoré nám denne podsúvajú myšlienku, že prípustná je len dokonalosť a úspech. Hlavne sociálne siete sú v tomto ohľade veľmi nebezpečné, pretože sa tvária, že prezentujú život bežných ľudí a že všade to takto funguje. Málokto si však uvedomuje, že za úspešnými a peknými profilmi sa skrývajú hodiny práce spojené s retušovaním a úpravami. Pre spokojný a zdravý život sú potrebné aj občasné nedokonalosti, pretože takto ušetríte veľa energie a vyhnete sa stresu.

 

2. Snažíte sa stále niekomu vyhovieť

Je krásne, keď ľudia chcú byť dobrí, snažia sa robiť dobré skutky a prosociálnosť im nie je cudzia. Možno ani vy nedokážete nikomu nič odmietnuť, a to ani v prípade, že vám to komplikuje život. Existujú ľudia, ktorí by sa pre druhých obetovali, venujú im množstvo svojej energie, ale doma majú zlé vzťahy s rodinou, lebo im na najbližších nezostáva čas a energia. Mnohé mamičky sú unavené zase z toho, lebo chcú, aby ich deti mali úžasné detstvo bez akýchkoľvek tráum, pretože tých si predsa užijú dostatok v dospelom živote, takže im vo všetkom vyhovejú a všetko za ne urobia. Neuvedomujú si, že  v skutočnosti týmto správaním  neprospievajú ani sebe, ani deťom. Je prirodzené, že ľudia prahnú po uznaní, pochvale a snažia sa vyhýbať konfliktom. Ale ak táto snaha dosiahne štádia, kedy človek nie je schopný odmietať ani to, čo mu nevyhovuje alebo ho poškodzuje, stáva sa veľkým zdrojom stresu a únavy. V tomto prípade ide aj o problém s nastavením hraníc. To, že si nastavíte hranice a ich prostredníctvom chránite sama seba, z vás nerobí horšieho človeka a nemusíte z toho mať výčitky svedomia. Zaraďte aj slovo NIE do svojho slovníka a ušetríte si veľa energie.

 

3. Vyčerpávajú vás detské hádky

Kto má viac detí, to dôverne pozná. Súrodenci sa niekedy provokujú a žaľujú na seba i niekoľkokrát denne. Možno máte tendenciu ich nekonečné spory neustále riešiť, dohovárať im, poukazovať na to, že sa majú k sebe správať slušne a s úctou. Možno žiejete v presvedčení, že musíte byť stále v pozore, pretože bez vášho dohľadu by všetko dopadlo úplne zle. Takto však strácate ďalšie zdroje svojej vzácnej energie. Prečo? Psychológovia nás aj v tomto prípade upozorňujú na to, že nie je nutné, aby rodičia vstupovali do všetkých detských hádok. Niekedy to môže byť až kontraproduktívne. Deti si väčšinu svojich nezhôd dokážu vyriešiť samy. V rámci detských hádok sa učia diskutovať, riešiť kompromisy a vyjednávať.

 

4. Zabúdate na šport

Zdá sa to logické, že keď ste unavená, tak si nejdete zacvičiť alebo zabehať, pretože šetríte energiu. Lenže v skutočnosti to funguje presne naopak. Keď vynechávate pravidelný pohyb, ste ešte viac unavená. Túto skutočnosť už dávno potvrdil rad výskumov. Napríklad tím odborníkov z univerzity v Georgii zistil, že mierne cvičenie zvýši úroveň energie človeka v priemere o 20 percent a naopak o 65 percent klesne jeho únava. Pri športe sa vyplavia endorfíny, ktoré sú vynikajúcim zdrojom energie. Ako bonus si môžete pripočítať aj to, že pohyb zlepšuje kvalitu spánku.

 

5. Niekoľko hodín denne sa venujete sociálnym sieťam

Možno hneď ráno kontrolujete, čo sa počas noci udialo na sociálnych sieťach. Cez deň ešte niekoľkokrát nakuknete, čo je nové a Facebook vás  možno odprevádza  večer aj do postele.  A práve spociálne siete sú obrovským požieračom energie. V prvom rade vám ničia spánok. Výskum vykonaný na Universite of Glasgow ukázal, že ak ste na sociálnych sieťach viac ako tri hodiny denne, bude mať váš spánok horšiu kvalitu, budete sa častejšie budiť a zhorší sa aj vaša koncentrácia a pocit mentálnej pohody počas dňa. Vedci v tomto výskume  skúmali tínedžerov, ale môžeme predpokladať, že pododbný vplyv majú sociálne siete aj na dospelých. Aj výskum vykonaný v Singapure zistil, že užívatelia sociálnych sietí sú cez deň oveľa viac ospalí a unavení. Ak sa teda stretávate s permanentným nedostatkom energie, skúste obmedziť čas strávený na sociálnych sieťach.

 

6. Snažíte sa využívať multitasking

Multitasking neznižuje len produktivitu, ale spôsobuje aj únavu. Keď musí mozog prepínať medzi množstvom aktivít a každú chvíľku sa sústreďuje na inú vec, je to preň veľmi vyčerpávajúce. Tým, že si dáte kávu alebo sladkosť, problém nevyriešite. Jediné, čo preťažený mozog skutočne potrebuje, sú aspoň pätnásťminútové prestávky, zaraďované pravidelne po jednej až dvoch hodinách práce. A predovšetkým sústredenie sa na iba jeden problém, ktorý aktuálne riešite. Možno aj v domácnosti a v súvislosti s deťmi robíte aj viac vecí naraz, a preto sa cítite uenavene.

 

7. Neprijímate pomoc od iných

Mnohé mamičky neprijmú pomoc druhých pri opatere o deti z hrdosti, iné kvôli výčitkám svedomia, že by sa dieťa necítilo bez mamy komfortne. Tento prístup však tiež vedie len k veľkej únave. Nehanbite sa poprosiť o pomoc a prijať ju. Vychovať deti nie je jednoduché a vaša rodina potrebuje šťastnú mamu plnú energie. A nezabúdajte na to, že starí rodičia sa chcú tiež cítiť prospešní, a tak im ten pocit doprajte.

 

8. Organizujete deťom veľké množstvo aktivít

Možno chcete deťom dopriať všetko, na čo si zmyslia, absolvovať všetky možné aktivity, len aby o nič neprišli. Dnes je možností naozaj veľa, ale nemusíte všetky absolvovať. Ale ak žijete tak, že každý deň chodíte s dieťaťom na množstvo kurzov, podujatí či vystúpení, nemáte vôbec čas si oddýchnuť. Vyčerpaná ste vy aj vaše deti. Občas je menej viac. Ponechajte v rámci týždňa deťom čas aj na neplánovanú hru. V rámci ich vývoja je to pre ne rovnako dôležité. Deti potrebujú voľnú hru, rozvíja ich kreativitu.

 


ZDROJ: Cornelia Topf: Sebekoučink pro ženy
Čítajte viac o téme: Rodina, Mama
Zdieľať na facebooku