Chcete si zlepšiť vzťah so svokrou? Vyskúšajte tieto tipy

Vzťah so svokrou, aj keď sa veľmi snažíte, možno nie je ideálny. Možno sa vždy sa objaví niečo, čo nie je podľa jej predstáv, ale aj napriek tomu, pre pokoj v rodine, je dobré mať s ňou dobré vzťahy.
Vzťah so svokrou, aj keď sa veľmi snažíte, možno nie je ideálny. Možno sa vždy sa objaví niečo, čo nie je podľa jej predstáv, ale aj napriek tomu, pre pokoj v rodine, je dobré mať s ňou dobré vzťahy. / Foto: Bigstock

Nie vždy sú vzťahy medzi svokrou a nevestou ideálne. Dve ženy deliace sa o priazeň jedného muža niekedy nemajú medzi sebou ideálny vzťah. Čo môžete urobiť pre to, aby vaše vzťahy so svokrou boli dobré?

 

Hneď na začiatku vzťahu je potrebné si uvedomiť, že prvou ženou jej muža je jeho matka, teda jej svokra. A tou aj v jej ponímaní vo vzťahu k synovi zostane. Ak je nevesta rozumná, nevstupuje so svokrou do konkurenčného boja, pretože rozumie tomu, že motívom boja svokry nie je ona, ale strach, že stráca pri neveste nielen prvenstvo ženy, ale aj kontrolu nad svojím synom a tým aj svoju moc. Aby si svokra zabezpečila naďalej svoju moc nad synom, začne často poúčať, zbytočne radiť alebo sa vnucovať. Vzťah so svokrou, aj keď sa veľmi snažíte, možno nie je ideálny. Možno sa vždy sa objaví niečo, čo nie je podľa jej predstáv, ale aj napriek tomu, pre pokoj v rodine, skúste vyskúšať niekoľko nasledujúcich tipov.

 

Hľadajte na svokre niečo pozitívne

Pri pokuse o zlepšenie vzťahu so svokrou by ste sa v prvom rade mali zamyslieť nad tým, či je naozaj vaša svokra až taká zlá a či neexistuje niečo, čo je na nej dobré. Nekorektné správanie voči vám nemusí ihneď znamenať neprijatie. Možno iba cítit strach, že už nie je potrebná pre syna a pre jeho novú rodinu. Pokúste sa teda zamerať na jej pozitívne vlastnosti. Možno výborne varí, precízne sa stará o domácnosť či záhradu, má záujem o vnúčatá, pomáha susedom a rodine. Pochváľte ju za tieto skutky. Keď ju úprimne pochválite, pomaly si začnete hľadať k nej cestu. Obľúbi si vás a počase vás začne mať rada. Prejavte jej aj obdiv. Ak obdivujete niečo, čo patrí niekomu inému, dotyčný bude so sebou spokojnejší. Môžete pochváliť svokrin zovňajšok, vlastnosti, skutky, úspechy, výkony.

 

Snažte sa s ňou úprimne komunikovať

Ďalším krokom je komunikácia. Samozrejme, nie vždy sa to dá. Niekedy nie je na úprimný rozhovor dostatok času, inokedy nálada. Keď však cítite, že nastala vhodná chvíľa, porozprávajte sa pri káve ako žena so ženou a napríklad sa jej zdôverte alebo požiadajte o radu. Ona sa bude cítiť dôležitá a polichotená a možno sa vám vďaka tomu podarí nadviazať s ňou lepší vzťah. Pozorne ju tiež počúvajte, keď vám niečo hovorí. Kľúčom k pozornému počúvaniu je klásť otázky a potom hltať každé slovo odpovede. Počúvajte, akoby to, čo vám hovorí, bolo to najmúdrejšie a najzaujímavejšie, čo ste kedy počuli. Keď ľudí niekto pozorne počúva, ich mozog uvoľňuje endorfíny. Ich sebaúcta stúpa. Tento pocit šťastia si navyše spoja s vašou prítomnosťou. Od tohto momentu vás bude mať viac rada a budú vás považovať za zaujímavú a inteligentnú.

 

Ukážte svokre, že si ju vážite

Vždy, keď ľudí oceníte za to, čo urobili alebo povedali, zvyšujete ich sebaúctu a vzbudíte v nich pocit väčšej dôležitosti. Najľahší spôsob, ako niekoho oceniť, je jednoducho povedať „ďakujem“. Slovíčko „ďakujem“ je vysoko cenené v každej krajine, kdekoľvek vo svete. Určite  dobre zapôsobí aj na vašu svokru.

 

Prejavujte s ňou súhlas

Najobľúbenejší ľudia v každej situácii sú tí, ktorí vo všeobecnosti s ostatnými súhlasia a sú voči nim pozitívne naladení. Na druhej strane, hašteriví ľudia, ktorí zvyknú spochybňovať, sťažovať sa a nesúhlasiť, sú málokedy niekde vítaní.Ak prikyvujete, usmievate sa a súhlasíte so svokrou, keď rozpráva alebo vyjadruje svoje názory, vzbudíte v nej pocit, že je inteligentná, vážená, hodnotná a dôležitá. Bude sa cítiť šťastne vo vašej prítomnosti.

 

Pomôžte jej v domácnosti

Na tom si potrpí každá svokra. Keď môžete, vždy sa jej spýtajte, či nepotrebuje s niečím pomôcť. Ak to zanedbáte, môže dôjsť k ďalším hádkam kvôli vašej lenivosti. Niekedy stačí, keď sa jej spýtate, či nepotrebuje niečo nakúpiť alebo jej jednoducho pomôžete v kuchyni. Možno práve vďaka tomu sa váš vzťah zlepší a podarí sa vám stať obľúbenou nevestou.

 

Čo robiť, keď nastane konflikt?

Reagujte na konflikt hneď. Nenechajte nespokojnosť v sebe rásť a potom spôsobiť búrku vďaka poslednej malej kvapke. Zachovajte pokoj a povedzte, že si vážite svokrin názor, ale vy a váš muž danú situáciu chcete riešiť iným spôsobom. Ak vám svokra protirečí pred dieťaťom, zavolajte si ju na rozhovor medzi štyrmi očami. Povedzte jej, že ohrozuje rešpekt, ktorý budujete u svojho potomka. Vysvetlite jej, že jasné pravidlá a dôslednosť je to, čo vaše dieťa potrebuje.

 

Medzi vami a vašou svokrou je veľký vekovový rozdiel a je samozrejmé, že vaše názory na život, výchovu detí či fungovanie domácnosti je rozdielny a nikdy sa úplne nezhodnete. Hoci máte o živote a výchove rozdielne predstavy, nedávajte to príliš najavo. Snažte sa byť milá a vypočujte ju. Asi sa z vás nestanú najlepšie kamarátky, no ak sa vám podarí vzájomný vzťah so svokrou udržať aspoň v prijateľnej rovine, môžete to považovať za  úžasnú vec pre celú rodinu. Veď v konečnom dôsledku vám i svokre ide o to isté. Chcete, aby deti vyrastali v spokojnej a šťastnej rodine. Keď deti vidia, že sa úctivo správame k starším ľuďom, pravdepodobne to budú robiť aj ony. Pekné vzťahy sú pre deti dobrým odrazovým mostíkom do sveta dospelých. Sú pre ne nádejou v existenciu dobra. A dôležité je aj to, aby poznali svoje korene a  svoj rodokmeň. Nie všetci starí rodičia sú ako z rozprávky, majú aj oni svoje nálady, vrtochy, ktoré ostatní ťažko akceptujú, ale deti to vidia ináč. Chcú veriť, že práve ich starí rodičia sú tí najdokonalejší. A hlavne, veľmi po nich túžia. No a predovšetkým z tohto dôvodu je dobré, keď budete mať so svokrou dobré vzťahy.

 

Ak chcete vedieť, čo môžu starí rodičia urobiť pre to, aby v rodine fungovali dobré vzťahy, si môžete prečítať v týchto článkoch:

Význam starých rodičov v rodine

Starí rodičia a vnúčatá: Ako si vybudovať ideálne vzťahy?

Keď nám starí rodičia nepomáhajú pri výchove


Zdroje:
Brian Tracy – Žiadne výhovorky!
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Rodina, Komunikácia
Zdieľať na facebooku