Keď nám starí rodičia (ne)pomáhajú pri výchove

Keď nám starí rodičia (ne)pomáhajú pri výchove
Keď nám starí rodičia (ne)pomáhajú pri výchove / Ilustračná foto: Bigstock

Všetci čerství rodičia si želajú starých rodičov, ktorí by im boli pri výchove detí oporou. Babky a dedkov, ktorí sa občas alebo i každý deň aspoň na malú chvíľu s láskou postarajú o svoje vnúčatá. Nie vždy je to však ideálne. Na jednej strane sú im rodičia vďační za všetky chvíle, keď ich deti môžu byť so starými rodičmi, ale na druhej strane ich často trápi, ak ich akýmkoľvek spôsobom rozmaznávajú. Občas sa teda aj naozaj dobre mienená pomoc starých rodičov ukáže ako príťaž. A kedy je to tak?

Na čo by mali starí rodičia myslieť pred tým, než začnú vnúča opatrovať alebo ho budú mať dlhšiu dobu na návšteve? Predovšetkým by si mali uvedomiť, že vnúčatá nie sú ich vlastné deti, a tak aj napriek bohatým životným skúsenostiam by mali nechať dominantnými pri výchove rodičov detí. Určite nastane situácia, že sa prarodičom niektoré praktiky mladých rodičov nepozdávajú, ale  mali by ich rešpektovať. Až v takom prípade, keď sú presvedčení o škodlivosti určitých postupov, by sa mali v súkromí bez vnúčat s rodičmi  pokojne porozprávať.

 

Starí rodičia by si mali dávať pozor predovšetkým na zbytočné rozmaznávanie dieťaťa. Spoločne prežitý čas, keď sa s vnúčatami spolu hrajú, čítajú im, chodia na prechádzky, rozprávajú sa či smejú, patria medzi najkrajšie chvíle a čím ich je viac, tým lepšie. Rozmaznávanie nastáva vtedy, keď vnúčaťu všetko nakúpia, všetko im dovolia, nedodržujú časové limity na určité činnosti, sú nedôslední v tom, čo sľúbia a nakoniec dovolia, nedávajú vnúčatám v ničom hranice. Ak si rodičia neprajú, aby deti jedli sladkosti, tak im ich nedávajte. Deti by totiž aj cez takúto maličkosť mohli nadobudnúť pocit, že babka s dedko sú dobrí a rodičia takí príšerní. Starí rodičia by mali byť jednotní s rodičmi, v žiadnom prípade by nemali vnúčatá popudiť proti rodičom. Je logické, že vnúčatá skúšajú, či u starých rodičov platia tie isté pravidlá ako doma. Vždy je ľahšie dohodnúť rovnaké pravidlá, ako si zbytočne pokaziť vzťahy s deťmi, vnúčatami, nevestami a zaťmi.

 

Viete, ktoré tri veci rodičom prekážajú na starých rodičoch najviac?

  1. Zbytočné kupovanie nezdravých sladkostí.
  2. Vysedávanie pri televízore do nočných hodín a následné neskoré vstávanie.
  3. Prispôsobovanie denného režimu iba vnúčaťu.

 

Rozhodujúce slovo by však nemali mať len rodičia vnúčat. Ak starí rodičia pomáhajú pri výchove, majú právo povedať svoj názor a prinášať vlastné nápady a návrhy. Nie je hanbou, keď starí rodičia povedia, že im už došli nápady na vyplnenie voľného času, nemajú dostatok finančných prostriedkov na určité aktivity  počas letných prázdnin alebo sa zdravotne necítia najlepšie a namiesto troch vnúčat chcú opatrovať len jedno. Ak je vzťah medzi rodičmi vnúčat a starými rodičmi otvorení, založený na úprimnej komunikácii, nemali by nastať nejaké výraznejšie problémy.

 

A čo by si mali ešte  uvedomiť rodičia  vnúčat? No, predovšetkým to, že opatrovanie nie je povinnosť starých rodičov, a preto by sa nemali urážať, keď starí  rodičia občas stráženie detí odmietnu. V dnešnej  dobe pribúdajú aj starí rodičia, ktorí sú mimoriadne aktívni ešte aj na dôchodku. Mnohí podnikajú, ďalší navštevujú univerzitu tretieho veku alebo rôzne semináre či kurzy. Chodia cvičiť, plávať alebo na turistiku. Je len na slobodnom rozhodnutí starých rodičov, či pomôžu s výchovou detí alebo nie.

 

A čo by si mali uvedomiť rodičia v prípade, že starí rodičia sa rozhodnú pri výchove vnúčat pomôcť?


1. Dodržujte dohodnutý časový rámec

Aby si mohli starí rodičia čas s vnúčatami adekvátne rozvrhnúť, dajte im skôr vedieť, kedy vnúčatá k nim prinesiete. Ak sa na nejakom čase dohodnete, tak ho dodržiavajte. Snažte sa o to, aby bolo na vás spoľahnutie.

 

2. Nebojte sa navrhnúť činnosti, ktoré by mohli starí rodičia s vnúčatami robiť

Ono je to dosť ťažké povedať svojim rodičom alebo rodičom partnera, čo by ste chceli, aby s vnúčatami robili. Ale hneď od začiatku je dobré, keď im poviete, čo majú deti jesť, kedy majú ísť spať. Povedzte im vlastné pravidlá, ktoré súvisia s pozeraním televízie, hraním sa na PC, jedenia sladkostí, kupovaním nových hračiek a podobne. Poproste ich tiež , aby nemenili pravidlá bez vášho vedomia.

 

3. Buďte tolerantní

Niekedy nemôže byť všetko ideálne. Je potrebné si uvedomiť, že všetko nemôže  vždy fungovať na 100%. Môže sa stať, že dieťa zašpiní drahé šatočky alebo zničí topánky. Môže sa stať aj to, že prechladne počas cesty z plavárne. Ale to by sa mohlo stať aj vám. A tak radšej prižmúrte oči, ako by ste mali všetko hneď riešiť horúcou hlavou. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a hádkam. A nabudúce radšej dieťaťu dajte staršie šaty a ak sa vám nepáči, čo varí stará mama, prineste mu vlastné jedlo.

 

4. Nezabúdajte na dostatok informácií

Deti rýchlo rastú a v niektorých obdobiach sa im rýchle mení  povaha, návyky, postoje a tiež jedálny lístok. Niekedy sú to aj maličkosti. Napríklad dieťa potrebuje vždy pri sebe nejakú plyšovú hračku, bez ktorej nezaspí. Inokedy to môže byť hádka medzi súrodencami alebo problémy v škole, ktoré ovplyvňujú náladu dieťaťa. Keď dávate dieťa na dlhšiu dobu k starým rodičom, povedzte im všetko, čo dieťa prežíva a dajte mu so sebou, čo bude potrebovať, aby babka s dedkom nemuseli nič zbytočne zháňať po celom meste. Napríklad plienky, oblečenie, krémy, lieky, hračky, knihy.

 

A zo všetkého najviac nezabudnite, že to, že vám starí rodiča pomáhajú s výchovou, nie je ich povinnosť. Oni si už starostí s výchovou detí možno pri vás užili dosť. Možno nastal čas, kedy sa chcú opäť aj oni nadýchnuť, zažiť čosi nové, načerpať novú energiu. Nie sú vám nič dlžní. Ak sa budú chcieť s deťmi stretnúť iba na návšteve u vás alebo na ihrisku, prijmite to. Ak vám budú chcieť pomáhať každý deň, nezabudnite im byť za túto obetavosť pri každej príležitosti vďační.

Čítajte viac o téme: Rodina, Staroba
Zdieľať na facebooku