Tanec má zázračnú silu, môže spomaliť starnutie mozgu

Množstvo moderných výskumov jednohlasne potvrdzuje, že cvičenie a tiež tancovanie, nám pomáhajú udržať si nielen zdravé a mladistvé telo, ale aj zdravý a mladý mozog.
Množstvo moderných výskumov jednohlasne potvrdzuje, že cvičenie a tiež tancovanie, nám pomáhajú udržať si nielen zdravé a mladistvé telo, ale aj zdravý a mladý mozog. / Foto: Bigstock

Množstvo výskumov jednohlasne potvrdzuje, že cvičenie a tiež tancovanie, nám pomáhajú udržať si nielen zdravé a mladistvé telo, ale aj zdravý a mladý mozog. Tanec môže byť mimoriadne účinnou aktivitou, ktorá vaše telo a myseľ stimuluje novým spôsobom.

 

Hovorí sa, že vek je len číslo. No bez ohľadu na to, ako mlado alebo staro sa môžeme cítiť, je potrebné si uvedomiť, že náš mozog podlieha vplyvu starnutia. S pribúdajúcimi rokmi začíname postupne do určitej miery pociťovať napríklad stratu pamäti. Okrem prirodzených príznakov starnutia môžu k zníženej vitalite nášho mozgu prispieť aj také problémy, ako sú starecká demencia alebo Alzheimerova choroba. Mnoho vedcov sa už dlhé roky zaoberá tým, ako proces starnutia mozgu spomaliť. Okrem stravy, kreatívnych činností a sociálnych kontaktov výrazným spôsobom pomáha aj pohyb.

 

Pohyb za zvukov hudby nepomáha len telu, ale aj mozgu

Vplyv hudby na činnosť mozgu ukázal napríklad aj výskum International Laboratory for Brain, Music and Sound Research pri Montrealskej univerzite. Koordinovala ho talianska vedkyňa Chiara Giacosová z Univerzity života a zdravia San Raffaele v Miláne. Táto štúdia ukázala, že tanec a cvičenie na nejaký hudobný nástroj pôsobí na rôzne časti mozgu. A obe z týchto činností majú pozitívny účinok na telo a mozog. Vedci použili sofistikované nástroje zobrazovania mozgu, aby hodnotili reakcie mogzu po štúdiu tanca a hre na hudobný nástroj. „Pozorovali sme, že medzi tým, kto tancoval, a tým, kto hral, boli hlboké rozdiely, pokiaľ ide o bielu hmotu. Zapojené boli aj spoje, ktoré regulujú zmyslové vnímanie a motorickú činnosť, a to už od prvých fáz aktivity," priblížila Giacosová, ktorú citoval taliansky denník Corriere della Sera. Tí, ktorí tancovali, vykazovali široké spojenie skupín vlákien, ktoré spájajú dve mozgové hemisféry v oblastiach regulujúcich senzitívne a motorické procesy. Naopak ten, kto hral na hudobný nástroj, mal vlákna viac koncentrované a viac medzi sebou prepojené, ale stále podľa rovnakých nervových dráh. V ďalšom výskume vedci  zistili, že tanec pri porovnaní s inými telesnými aktivitami je mimoriadne účinný pri spomalení, zastavení, alebo dokonca až zvrátení procesu starnutia nášho mozgu. Výsledky tohto výskumu boli uverejnené vo Frontiers in Human Neuroscience, v známom vedeckom časopise, ktorý sa zaoberá predovšetkým výskumom mozgu.

 

Ak chcete pre svoj mozog spraviť niečo dobré, tak tancujte

Vo vyššie spomenutom výskume vedci skúmali snímky mozgu zhotovené pomocou zobrazovania magnetickou rezonanciou na ktorých zisťovali súvislosť medzi vekom a degeneratívnymi ochoreniami mozgu. V rámci tohto výskumu, ktorý trval 18 mesiacov, vedci porovnávali účinky nielen tanca ako takého, ale aj jednotlivých druhov tanca (napr. latinskoamerické tance alebo jazzový tanec) s bežným typom cvičenia. A vďaka porovnávaniam zistili, že u zdravých seniorov s priemerným vekom 68 rokov sa pravidelné precvičovanie rôznych nových tanečných choreografii na hodinách tanca (každý týždeň) prejavilo výraznými zmenami v štruktúre mozgu a evidentným zlepšením mozgovej činnosti. Za najdôležitejšie zistenie tohto výskumu vedci považujú to, že v dôsledku účinkov tancovania došlo u všetkých testovaných osôb k významnému zväčšeniu hipokampu, čo je časť mozgu, v ktorej sa degeneratívne poruchy v súvislosti s vyšším vekom objavujú najčastejšie.Táto správa môže potešiť najmä ľudí, ktorí trpia takými poruchami, ako je napríklad Alzheimerova choroba.

 

Tanec nezlepšuje len stav mozgu. Podporuje aj vytrvalosť, ohybnosť a rovnováhu

V uvedenom výskume sa však ukázalo, že tanec ponúka oveľa širšie spektrum priaznivých účinkov než len zlepšenie a posilnenie našej pamäti. Zistilo sa tiež, že pravidelný nácvik tanečných choreografií sa odzrkadlil na zlepšení vytrvalosti, ohybnosti a rovnováhy. Najmä rovnováha je vo vyššom veku, ako naše telo a mozog starnú, rozhodujúcim faktorom, od ktorého závisí zdravie, ale aj bezpečnosť pri každodenných pohyboch a úkonoch. Napríklad pri vstávaní z postele, pri chôdzi, sadaní si na stoličku a podobne.

Tanec je úžasný v tom, že je skvelou kombináciou rozvoja aeróbnej vytrvalosti, senzomotorických zručností a kognitívnych schopností a zároveň je pri ňom veľmi nízka pravdepodobnosť vzniku zranení.

 

Vďaka týmto dôvodom tanec možno považovať za aktivitu, ktorá má potenciál účinne rozvíjať a zlepšovať nielen rovnováhu, ale aj štruktúru nášho mozgu. Vedci vysvetľujú, že dôvodom zlepšenia rovnováhy je náročnosť koordinovania tanečných krokov s pohybmi rúk v kombinácii so striedaním rýchlosti a rôznych rytmov. Všetky tieto prvky vstupujú do hry pri učení sa novej tanečnej choreografie.

Keď už v súčasnosti vieme, aký úžasný vplyv má tanec na starších ľudí, je potrebné pre nich vytvoriť také podmienky, aby sa s tancom stretávali čo najčastejšie, aby mali na tancovanie vytvorené primerané podmienky.

Či už sa na tanečnom parkete ocitnete príležitostne alebo ak pravidelne navštevujete hodiny tanca, robíte pre svoj mozog toho veľa. Tanec totiž významne zlepšuje činnosť vášho mozgu, a to z viacerých dôvodov:

  • zlepšuje ohybnosť tela,
  • primerane zaťažuje srdce,
  • pomáha pri chudnutí,
  • zlepšuje držanie tela,
  • zlepšuje kondíciu,
  • pomáha zvládať stresové situácie,
  • uvoľňuje myseľ,
  • podporuje jemnú i hrubú motoriku,
  • rozvíja hudobný sluch a rytmus,
  • odstraňuje problémy s chrbticou.

 

Máme tu leto a dlhé letné večery. Čo tak zaradiť do voľnočasových aktivít napríklad aj tanec? Určite vám pomôže zlepšiť život vo viacerých oblastiach.

 

Čítajte viac o téme: Staroba, Zdravie, Šport
Zdieľať na facebooku