10 aktivít, ktoré pomôžu zlepšiť náladu vášho dieťaťa

Existuje veľké množstvo aktivít, ktoré dokážu dieťaťu zlepšiť náladu.
Existuje veľké množstvo aktivít, ktoré dokážu dieťaťu zlepšiť náladu. / Foto: Bigstock

Sú dni, keď je vaše dieťa smutné. Niekedy na smútok príčinu má, inokedy nie. V dnešnom článku sa môžete inšpirovať niekoľkými hrami a aktivitami, ktoré pomôžu zlepšiť náladu vášho dieťaťa.

 

Často sa rozprávajte s dieťaťom o tom, čo mu robí radosť. Vo chvíľach voľna sa občas opýtajte, čo rado robí vtedy, keď sa cíti príjemne alebo šťastne. Zapíšte si všetko, čo  spomenie. Keď má potom zlú náladu, povedzte mu, nech si vyberie niektorú aktivitu z vášho zoznamu. Vysvetlite mu, že ak je smutné alebo sa cíti osamelo, môže sa rozveseliť tým, že urobí niečo z obľúbených aktivít. Vytvorte malú škatuľku a naplňte ju predmetmi, ktoré mu pripomenú všetko, čo má rado, keď sa cíti dobre. Môžete doň pridať aj veci, ktoré ho zaručene rozosmejú. Postupne zistí, ktoré aktivity mu najviac pomáhajú a začne ich robiť aj samo. K jeho obľúbeným aktivitám môžete občas pridať aj niektorú z nasledujúcich, ktoré sú uvedené v článku. Možno mu pomôžu zlepšiť náladu.

 

1. Pustite si hudbu, tancujte, spievajte

Rock, klasika, metal, hip-hop, detské pesničky. To je jedno. Hudba dokáže veľa. Zavrite si spolu s dieťaťom  oči, ľahnite si a púšťajte si obľúbené skladby.To dokáže robiť zázraky. Nie nadarmo existuje aj odbor zvaný muzikoterapia, ktorý v praxi využíva práve hudbu ako terapeutický prostriedok. Ak má dieťa v smutnej chvíli dostatok energie, môžete si spolu spievať alebo tancovať. Ak viete hrať na hudobný nástroj, môžete to tiež využiť.

 

2. Nápoj alebo jedlo zo sĺz

Dieťa plače a vy neviete, ako ho upokojiť? Navrhnite mu, že budete zbierať slzičky, z nich potom uvaríte polievku alebo urobíte džús, ktorý  mu  po vypití zlepší náladu.

 

3. Komu je zle a komu je dobre

Zahrajte si hru, ktorej môžete dať názov Komu je zle a komu je dobre. Môže sa stať, že ste sa kvôli daždivému počasiu nedostali von a vaše dieťa plače. Vysvetlite mu, že práve ten dážď, ktorý vám prechádzku znemožnil, je veľmi dobrý pre stromy, obilie a pre trávu. Nemôžete ísť kvôli dažďu do zoologickej záhrady? Povedzte dieťaťu, že práve vďaka dažďu si zvieratá môžu oddýchnuť od návštevníkov. Prší a vy ste nemohli ísť na sľúbené kúpalisko? Vďaka dažďu  bude viac času na vyčistenie bazénov, oddýchne si tráva od návštevníkov a podobne. Podobných príkladov by bolo možné vymenovať oveľa viac. Dôležité je dokázať dieťaťu dotyčnú situáciu vhodným spôsobom vysvetliť.

 

4. Rozprávka o stratených veciach

Niekedy sa stane, že vaše dieťa stratí nejakú hračku alebo obľúbenú vec. Samozrejme, väčšinou túto stratu sprevádza smútok a plač. V takejto situácii je dobré vymyslieť si nejaký príbeh či rozprávku o tom, čo sa s príslušnými vecami stalo, kde sa nachádzajú, s kým sa stretli, čo prežívajú a podobne.

 

5. Plánujte si budúcnosť

Mnohé deti strácajú náladu, pretože sa domnievajú, že to, čo sa momentálne nepodarilo, to sa už nepodarí nikdy. Z tohto dôvodu je dobré, keď si spoločne vypracujete  akýsi plán do budúcnosti. Môžete si tam napísať alebo nakresliť, kde pôjdete na výlet, ktoré pamiatky či kúpaliská navštívite,  ktorý film si v kine spoločne pozriete a podobne. Vďaka tomuto plánu dieťa uverí tomu, že sa to, čo si praje, niekedy v budúcnosti môže podariť. Tieto nápady si môžete vyvesiť na viditeľné miesto.

 

6. Jednoduché hry na dobrú náladu

Keď vám z nejakého dôvodu nevyjde to, o čom ste spoločne snívali, môžete vymyslieť nejakú dobrú alternatívu aj v podobe hry. Môžete sa napríklad hrať na:

  • kuchárov (spoločne niečo uvarte, upečte...),
  • predavačov,
  • hrajte sa na reštauráciu,
  • urobte si pod stolom bunker,
  • postavte si prekážkovú dráhu alebo špeciálnu dráhu pre autíčka,
  • pripravte hru zameranú na hľadanie pokladov,
  • zorganizujte módnu prehliadku,
  • vyrobte si z kartónov auto alebo domček,
  • modelujte si z plastelíny,
  • hrajte sa v obrovskej pene vo vani,
  • urobte si domček pre bábiky alebo garáž pre autíčka,
  • maľujte na biele tričko,
  • zahrajte si bábkové divadlo,
  • spievajte karaoke,
  • hrajte sa na kaderníčky,
  • urobte si domácu diskotéku,
  • choďte skákať do mláky,
  • fotografujte alebo si urobte krátke video,
  • hrajte spoločenské hry.

 

7. Dieťa kreslí svoje sny

Dieťaťu sa zlepší nálada aj vtedy, keď si môže nakresliť svoje sny a potom vám o nich môže tiež porozprávať. Motivačná koučka Patti Dobrowolski tvrdí, že svoje životné ciele je dôležité si NAKRESLIŤ. Radí, že ak si ich nakreslíte, máte až o 80 percent vyššiu šancu ich dosiahnuť. Obrazy podľa nej privádzajú ľudí k činom. Podľa nej si človek má nakresliť dve polia. Naľavo si má nakresliť  súčasnú situáciu a napravo predstavy o budúcnosti. Tá, o ktorej snívate, má byť čo najviac farebná a detailná. Taktiež hovorí, že musíte svoje sny vidieť, veriť v ne a konať. Naučte toto aj vaše dieťa. Časom sa mu veľa z jeho snov určite splní.

 

8. Zámena obľúbených vecí

Niekedy je dieťa smutné z toho, že si nemôže obliecť to, na čo má práve náladu. Napríklad si chce obliecť svoje obľúbené tričko, to je ale špinavé. Navrhnite mu, aby si vybralo iné tričko, ktoré sa v mnohých smeroch jeho obľúbenému tričku podobá.

 

9. Výroba domáceho slizu

Sliz je veľmi obľúbenou detskou hračkou. Výroba domáceho slizu pomocou kukuričného škrobu, vody a potravinárskeho farbiva môže byť veľmi kreatívnou aktivitou. Ako na to? Do kukuričného škrobu pridajte farbivo a opatrne po lyžičkách dolievajte vodu. Akonáhle sa škrob dostane do styku s vodou začne tuhnúť a treba ho miešať ako cesto.

 

10. Učenie sa morzeovky

Skvelou a netradičnou zábavou môže byť pre vaše deti aj učenie sa morzeovky. Intuitívne ju učia mobilné aplikácie Flashlight & Morse Utility (iOS) alebo Flashlight with Morse code (Android). V aplikácii dieťa napíše ľubovoľný text, ktorý je následne pretransformovaný do signálu v morzeovke. Na signál používa aplikácia blesk na zadnej strane smartfónu.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku