Hra s plastelínou má pre deti viacero benefitov. Prečo by sa s ňou mali hrať čo najčastejšie?

Hra s plastelínou má pre deti viacero benefitov. Doprajte im ju držať v rukách čo najčastejšie.
Hra s plastelínou má pre deti viacero benefitov. Doprajte im ju držať v rukách čo najčastejšie. / Foto: Shutterstock

Hra s plastelínou deti rozvíja vo viacerých smeroch. Ako ich môže obohatiť?

 

Hra s plastelínou je nikdy nekončiaca kreatívna zábava. Táto jemná tvarovateľná hmota sprevádza deti už viac ako 50 rokov. Vzhľadom na variabilitu a množstvo variácií, ktoré dostať, neexistujú žiadne limity, čo z nej vytvoriť. Ak zaobstaráte sadu plastelíny s rôznymi doplnkami, ako sú vykrajovačky, valček, mlynček na plastelínu, deti si vďake hre s ňou budú rozvíjať jemnú motoriku a predstavivosť.

Mnoho nových neurónov sa vytvára v mozgu vďaka tomu, že dieťa má okamžitú spätnú väzbu, ktorú mu poskytuje plastelína. Svoju predstavu môže totiž okamžite vtlačiť do plastelíny a práve táto skutočnosť má mimoradne priaznivý vplyv na formovanie mozgu.  Manipulácia s plastelínou deti motivuje do takej miery, že dlhšiu dobu dokážu s ňou samostatne pracovať. Takto sa významne formuje aj pozornosť detí.

Dôležité je dieťa pri hre s plastelínou pozitívne motivovať a tešiť sa z jeho úspechov. Výrobky nemusia vyzerať ako veľké umelecké diela, aby dieťa dokázalo byť dokonale šťastné. Šťastie a radosť by mali prejaviť aj rodičia. To dieťa veľmi povzbudí v ďalšej hre. Vyhýbajte sa negatívnym situáciám. Ak sa dieťaťu prestáva dariť, nasmerujte jeho hru iným smerom, aby zbytočne nestrácalo motiváciu tvoriť nové veci a aby hru s plastelínou úplne neodvrhlo.

Plastelína je vhodná pre malé deti i školákov. Deti môžu plastelínu šúľať, drviť, stláčať, krájať či strihať a vyrábať si rôzne postavičky, tortičky alebo misky s ovocím. Fantázii sa medze nekladú. Hra s plastelínou ma pozitvíny vplyv na rozvoj dieťaťa vo viacerých oblastiach. Sú to napríklad tieto:

 

1. Rozvoj tvorivosti

Hra s plastelínou pomáha formovať predstavivosť a tvorivosť, pretože z plastelíny je možné urobiť čokoľvek. Pomáha formulovať ich myšlienky a predstavy do konkrétnej podoby vo forme výrobku, ktorý sa snažia urobiť. Dieťa, ktoré sa už v ranom veku učí, že je možné z plastelíny  vytvoriť čokoľvek, čo by bolo možné vytvoriť aj v reálnom svete, je skôr kreatívnejšie a inteligentnejšie ako dieťa, ktoré sa hrá iba  s vyrobenými hračkami, ktoré boli navrhnuté dospelými.

 

2. Komunikácia a jazykové zručnosti

Hovoriť s deťmi o tom, čo vytvorili, je výborný spôsob, ako podporovať rozvoj slovnej zásoby. Nové slová sa učia napríklad opisom toho, čo vyrobili alebo rozprávaním príhod s postavičkami, zvieratkami, objektami, ktoré si vyrobili z plastelíny. Je dobré, keď sa rodičia rozprávajú s dieťaťom o tom, čo z plastelíny vytvorilo. Dôležité sú zmysluplné otázky, ktoré dieťa motivujú v rozprávaní. Dieťa sa však nemusí rozprávať len s rodičmi, ale aj so súrodencami alebo s deťmi v škôlke. Mnohé deti rozprávajú aj pri samotnej hre a tvorbe z plastelíny.

 

3. Citový a osobnostný  rozvoj

Hra s plastelínou pomáha pri rozvíjaní sebaúcty. Dieťa je často spokojné s tým, čo vyrobilo a teší sa z toho, že jeho snaha nebola zbytočná. Povzbudzuje ho, keď niečo dokáže vytvoriť podľa vlastných predstáv. V škôlke alebo v škole, keď pracujú deti s plastelínou v skupine, učia sa  deliť, dohodnúť sa, spolupracovať, riešiť problémy, navzájom komunikovať.

 

4. Rozvoj jemnej motoriky

Hlavne maličké deti si pri práci s plastelínou v dostatočnej miere namáhajú pršteky. To prispieva k tréningu ich jemných motorických zručností a napomáha tiež rozvoju koordinácie medzi rukami a očami.

 

5. Matematické a gramatické  zručnosti

Počítanie, triedenie, vytváranie vzorov a tvarov, toto všetko môže v deťoch rozvíjať hra s plastelínou. V predškolskom alebo v mladšom školskom veku si deti rady z plastelíny vyrábajú písmenká alebo čísla, a tak sa hravou formou učia.

 

Foto: Bigstock

 

6. Terapeutické a relaxačné účinky

Plastelína či iná modelovacia hmota má terapeutické a relaxačné účinky nielen pri deťoch, ale i dospelých. Ak si spomeniete na populárne antistresové loptičky, tak ich princíp je založený na rovnakom základe. Zatláčanie určitých bodov uvoľňuje stres a napomáha nám byť pokojnejšími. Plastelína je teda úžasným nástrojom aj na utíšenie nahnevaného alebo ustráchaného dieťaťa.

 

Čo deti najradšej s plastelínou robia?

Modelovanie tvarov pomocou špajdlí alebo rôznych paličiek

Pri tejto aktivite môžete použiť predlohu tvarov na papieri alebo u staršieho dieťaťa môžete jednoducho zadať inštrukciu, nech skúsi postaviť trojuholník, štvorec, kosoštvorec a podobne. Niktoré deti dokážu robiť  aj krásne 3D tvary, domy a iné objekty. Rovnými a zaoblenými kúskami malých kociek alebo malými kúskami z nejakej stavebnice  môžu deti odtláčať do rozvaľkanej plastelíny čísla alebo písmená. Deti si takto môžu vyzdobiť vlastné meno alebo dátum narodenia.

 

Odtlačky nôh, láb, kopýt

Túto aktivitu deti robia rady s hračkami dinosaurov, zvieratiek alebo iných predmetov. Ak chcete deťom hru ešte viac spríjemniť, zahrajte sa aktivitu  Ktoré zvieratko to bolo?  Môžete sa striedať. Jeden člen rodiny urobí odtlačky do plastelíny a druhý háda, ktorému zvieratku odtlačky patria.

 

Zábavné postavičky

Dieťa si môže fantáziu rozvíjať aj tak, že vyrába rôzne postavičky, ktorým vymýšľa mená, rôzne úlohy, činnosti a podobne. Po vyrobení postavičiek si môže dieťa vymýšľať príbehy, v ktorých postavičky vystupujú.

 

Zdroj: onecreativemommy.com

 

Hra na kuchárov

Potrebujete dovariť večeru a neviete, ako by ste vaše dieťa zabavili? Povedzte mu, že ono bude variť z plastelíny. Táto aktivita ho zaujme a zaberie aj dostatok času. Okrem plastelíny pripravte i gombíky, korálky, cestoviny, klinčeky (korenie), nastrihané slamky a podobne. A samozrejme plastelínu. Ideálne viac farieb. Deti si môžu urobiť z plastelíny „cesto“ a postupne naň ukladať podľa vlastnej fantázie jednotlivé pripravené predmety.

 

Zdroj: tickikids.com

Zdieľať na facebooku