Vedci v Oxforde zistili, že keď človek koná dobro aspoň 7 dní, stáva sa šťastnejším

Vedci z Univerzity v Oxforde dokázali, že ak človek dokáže po celý týždeň robiť drobné dobré skutky, naplní sa jeho život väčšou radosťou a šťastím.
Vedci z Univerzity v Oxforde dokázali, že ak človek dokáže po celý týždeň robiť drobné dobré skutky, naplní sa jeho život väčšou radosťou a šťastím. / Foto: Bigstock

Vedecký výskum potvrdil, že tí, ktorí sú láskaví a konajú dobro, sú šťastnejší ľudia.

 

Mnohí ľudia si myslia, že základom šťastného života je to, keď dosiahnu maximálny výkon v práci, získajú obrovský majetok alebo určité postavenie. Mnohé výskumy však hovoria, že len tieto úspechy šťastný život nezaručia. Vedci tvrdia, že dôležitá je napríklad aj láskavosť a vykonávanie dobrých skutkov. Toto nestojí ani korunu a aj napriek tomu to má veľkú cenu. Vedci z Univerzity v Oxforde dokázali, že ak človek dokáže po celý týždeň robiť drobné dobré skutky, naplní sa jeho život väčšou radosťou a šťastím. Výskum bol realizovaný v spolupráci s neziskovou organizáciou Kindness.org, ktorá sa venuje  podporovaniu dobra v záujme zlepšenia sveta. Vedci vybrali 691 ľudí a dali im za úlohu po dobu siedmich dní robiť drobné dobré skutky voči svojim blízkym aj úplne neznámym ľuďom. A potom jednoducho porovnali úroveň svojho šťastia pred a po experimente. S veľkou starostlivosťou vedci pristupovali aj  k výberu kontrolnej skupiny.

 

Čo ukázalo konečné spracovanie získaných údajov?

Výskumnému tímu sa podarilo zistiť, že v základnej skupine sa ukazovatele zvýšili, zatiaľ čo v kontrolnej nie. Znamená to, že preukazovanie dobra má skutočne pozitívny vplyv na celkové rozpoloženie človeka a prebúdza v ňom kladné emócie. Zistili tiež, že keď budete po celý týždeň len odosielať formálne vyjadrenia vďaky a rozdávať napríklad len štedrejšie prepitné, vo vašom živote sa s určitosťou objaví viac šťastia a radosti.Teda zo začiatku nemusíte robiť extra dobré skutky, stačí viac ďakovať a aj tak budete šťastnejší. Slovo ďakujem je jedno z najkrajších a najsilenejších slov. Jeho častým opakovaním nahlas, ale aj v duchu sa môže náš život zásadne zmeniť. Vďačnosť je pocit, pri ktorom sa otvárame, naša pravá mozgová hemisféra sa aktivizuje. Prebieha proces, pri ktorom sa vylučujú do tela hormóny šťastia. Človek je vďačný vtedy, keď sa prestane zaoberať vecami, ktoré mu v živote chýbajú a zameria sa na veci, ktoré má. Zrazu vzniká úplne nový pohľad na život. Vďačnosť má ešte jednu úžasnú vlastnosť, a tou je premena našej pozornosti a energie. Keď sa s vďakou sústredíme na to, čo máme, začneme prelaďovať naše myšlienky. Myseľ vďačného človeka býva pokojná a harmonická. Taký človek dokáže prijímať i dávať. Nerobí to automaticky. S každým novým prijatím sa aktivizuje pocit vďačnosti, a to dodáva radosť a vnútornú spokojnosť.  Lekári upozorňujú aj na to, že takíto ľudia sú i zdravší.

 

Pätnásť dobrých skutkov, ktorými môžete začať

Ak chcete začať konať viac dobrých skutkov, ak sa chcete na ne naozaj cielene zamerať, a tak zmeniť seba i svet smerom k lepšiemu, môžete na motiváciu  využiť zoznam dobrých skutkov, ktoré vedci odporučili konať nielen skúmaným osobám, ale každému, kto sa chce stať lepším a láskavejším človekom. K zoznamu vedci dopísali ešte tieto slová: „Vybrali sme práve tieto skutky preto, že sú úplne dostupné, jednoduché a tiež preto, že sú vhodné pre všetkých bez výnimky."  

  • Darujte niekomu knihu, umelecké dielo alebo hudobné CD a priložte k niekoľko láskavých viet.
  • Opýtajte sa, či niekomu môžete pomôcť vyriešiť jeho problém.
  • Pozvite niekoho na kávu.
  • Napíšte niekomu list, v ktorom vyjadríte vďačnosť.
  • Porozprávajte nejakú zábavnú príhodu.
  • Darujte niekomu izbovú rastlinu.
  • Buďte nejaký čas s niekým, kto je naozaj osamelý.
  • Upracte neporiadok pred domom, kde bývate alebo pred budovou firmy.
  • Preukážte nejakú službu susedovi.
  • Pozrite si s niekým spoločne film.
  • Pripravte nejakú dobrotu a niekoho pohostite.
  • Obetujte pár vecí, ktoré niekomu  ešte dobre poslúžia.
  • Nechajte štedré prepitné.
  • Napíšte kladný komentár k blogu alebo na sociálnych sieťach.
  • V tomto duchu ďalej pokračujte. Dajte si záväzok urobiť aspoň jeden dobrý skutok týždenne a zamyslite sa potom nad tým, ako to ovplyvnilo váš život.
Čítajte viac o téme: Výskum, Šťastie, Vďačnosť
Zdieľať na facebooku