Neustále si čítate o príznakoch chorôb na internete? Možno trpíte kyberchondriou

Odkedy máme neobmedzený prístup, stále viac symptómy  rôznych chorôb hľadáme v Googli.
Odkedy máme neobmedzený prístup, stále viac symptómy rôznych chorôb hľadáme v Googli. / Foto: Unsplash

Kyberchondria súvisí s rozšírením internetu. Odkedy máme neobmedzený prístup, stále viac symptómy rôznych chorôb hľadáme v Googli.

 

Vyhľadávanie rôznych symptómov nebolo v minulosti vôbec jednoduché. Ak ste chceli zistiť, prečo vás niečo bolí, mali ste v podstate len dve možnosti. Buď ste si to mohli vyhľadať v nejakej odbornej knihe, alebo ste mohli navštíviť lekára. Doba však neuveriteľne pokročila a dnes je už možné nájsť na internete naozaj čokoľvek. Je prirodzené, ak občas hľadáme niektoré príznaky chorôb na internete. Ak sa však tomu venujeme každý deň a sústreďujeme sa aj na nebadané príznaky akejkoľvek nepohody, vtedy už ide o kyberchondriu. Niekedy, samozrejme, môžeme na internete nájsť aj užitočné informácie, ktoré nás napríklad nasmerujú k návšteve odborného lekára. Najhoršie však je, keď niekto „odborníkom“ v diskusných fórach verí viac ako lekárom. Niektorí ľudia trpiaci kyberchondriou si o svojich príznakoch dokážu čítať dve až tri hodiny denne. Potom to môže dopadnúť aj veľmi zle. Nebezpečenstvo kyberchondrie spočíva hlavne v tom, že človek, ktorý verí len informáciám na internete a nekonzultuje ich s lekárom, môže ľahko uveriť aj tomu, čo nie je pravda. Často pod vplyvom neoverených zdrojov presvedčí sám seba, že trpí aj takou chorobou, ktorou v skutočnosti netrpí. Často aj niekoľko mesiacov či rokov pociťuje úzkosť len kvôli tomu, že si myslí, že má nejakú nevyliečiteľnú chorobu, len ešte neprepukla v celej svojej sile. Kvôli kyberchondrii sa môže radikálne znížiť psychická pohoda človeka a postupne prestáva mať radosť z vecí okolo seba. Je obklopený svojou ilúziou, ktorá mu denne odoberá energiu.

 

Ako sa vyhnúť kyberchondrii?

Využívajte dôveryhodné stránky

Samozrejme, túžba čítať o príznakoch chorôb je veľmi silná a nedá sa len tak zastaviť. Takže, keď si už chcete hľadať informácie na internete, je dôležité, aby ste využívali stránky, ktoré čerpajú z odborných zdrojov. Tieto informácie však nie je dobré považovať za rovnocenné s tými, ktoré povie lekár. Čo sa v skutočnosti deje, to vie presne len lekár, a to vďaka tomu, že vám môže urobiť odborné vyšetrenia. Nestrácajte čas len čítaním stránok. Ak skutočne máte nejakú chorobu, tak je potrebné ju čo najskôr liečiť. Nie je dobré odkladať návštevu lekára. Len vďaka nemu môžete byť vyliečení čo najskôr. Internet vám v tom určite nepomôže.

 

Niekedy je lepšie zostať offline

Hlavne pre tých, ktorí trpia úzkosťami, je lepšie zostať offline a na internete nič nehľadať. Kvôli úzkosti by totiž mohli veľmi rýchlo prepadnúť panike. Tieto úzkosti môžu prejsť až do depresie a práve tie potom môžu skutočne zhoršiť zdravotný stav človeka. Niekedy je lepšie si neštudovať príznaky chorôb, lebo niektorým ľuďom sa môže stať, že sa im veľmi zhorší celkové vnímanie života.

 

Porozprávajte sa s odborníkom

Namiesto toho, aby ste neustále hľadali odpovede v online svete, môžete sa porozprávať s lekárom. Jediný spôsob, ako zistiť, čo je s vami, je veriť profesionálom, ktorí vás odborne vyšetria. Len reálne riešenie problému vás môže zbaviť ešte ďalších úzkostí. Ak nejdete k lekárovi a o svojich príznakoch diskutujete len na rôznych diskusných fórach, váš strach, stres,  obavy a úzkosť sa budú zo dňa na deň len zyšovať.

 

Meditácia

Meditácia pomáha v mnohých situáciách. Stále viac výskumov potvrdzuje toto konštatovanie. Ak vám v hlave neustále víria strašidelné myšlienky, ktoré vo vás vyvolávajú strach, skúste meditovať a čo najčastejšie sa snažte udržať myseľ v prítomnosti a citlivo vnímajte, ako sa skutočne cítite. Vďaka tomu sa vám podarí odlíšiť, ako sa v skutočnosti cítite od toho, čo si len namýšľate.

Udržiavanie zdravia je veľmi dôležité, pretože len keď sme zdraví,  môžeme naplno prežívať život a realizovať sa vo viacerých sférach života.  Internet za vhodných podmienok môže byť výborným pomocníkom pri udržiavaní zdravia. Je potrebné však dávať pozor na to, aby sme nepodľahli kyberchondrii, pretože kvôli nej môžeme zažiť viac úzkosti ako radosti.

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku