Komplex menejcennosti sa nachádza v hlave. Ako sa ho zbaviť?

Komplex menejcennosti sa vo väčšine prípadov buduje už v detstve. Chybou viacerých rodičov totiž je, že pocity a vnímanie svojho dieťaťa podceňujú.
Komplex menejcennosti sa vo väčšine prípadov buduje už v detstve. Chybou viacerých rodičov totiž je, že pocity a vnímanie svojho dieťaťa podceňujú. / Foto: Bigstock

Komplex menejcennosti pramení z vedomia závislosti od iných ľudí a je spojený so snahou túto závislosť, menejcennosť prekonať získaním istej sociálnej pozície. Tento pocit vedie k tomu, že veľa ľudí cíti, že nie sú dosť dobrí alebo že im niečo chýba. Spomínaný pocit vzniká v hlave. Dajú sa prekonať tieto nereálne predstavy?

 

Komplex menejcennosti sa vo väčšine prípadov buduje už v detstve. Chybou viacerých rodičov totiž je, že pocity a vnímanie svojho dieťaťa podceňujú. Preto ho môžu niekedy nazvať “hlupákom”, “lenivcom” a podobne. Vypočuť si niečo takéto od svojich rodičov nie je príjemné pre  nikoho. Komplex menejcennosti sa však výnimočne môže vyvinúť aj v dospelosti. Vo väčšine prípadov ho môže vyvolať náročné životné obdobie sprevádzané jedným alebo viacerými životnými neúspechmi ako napríklad rozchod, strata práce, neúspešný štart podnikania a podobne. Najlepší spôsob ako sa vysporiadať s problémom je to, že spoznáte jeho pôvod a viete ho pomenovať. Niekedy za váš pocit menejcennosti môže vaša myseľ a to, že sa príliš kritizujete, inokedy môže byť problém v ľuďoch okolo vás. Pocity menejcennosti sa môžu sa dotýkať i vzhľadu, intelektu, finančnej situácie, sociálneho postavenia a podobne. Všetky tieto pocity sú ovplyvnené  hlavne tým, ako vnímame svet, od sebareflexie, od vnímania vlastnej sebahodnoty, osobných cieľov a podobne. Prirodzeným predpokladom vývoja zdravej osobnosti je okrem iného aj to, s akými reakciami ľudí v okolí sa stretávame. Niekedy si ľudia priveľmi všímajú reakcie iných a kvôli tomu sa ich pocity zakomplexovanosti zbytočne stupňujú. V takejto situácii má človek zvýšenú citlivosť, zveličuje situácie a veci vidí ináč, aké sú. Často myslí na to isté, nevie sa zbaviť nutkavých myšlienok a jeho trápenie sa len zvyšuje. Má pocit, že sa nachádza v začarovanom kruhu. Niekedy môže ísť napríklad o takéto nutkavé myšlienky:

  • študenta trápi, že má nemoderný mobil,
  • nevážim si sám seba preto, lebo zarábam menej ako kolega,
  • som nula a nikdy sa to nezmení,
  • ja sa mu nevyrovnám, nemám vzdelanie ako on,
  • cítim sa biedne, lebo som sám/sama, má o 10kg navyše, nemám tetovanie, mám horšie auto ako sused, nebol som na dovolenke lietadlom...
     

Ako sa vysporiadať s komplexom menejcennosti?

Existuje niekoľko účinných stratégií, ktoré vám môžu pomôcť vyrovnať sa s komplexom menejcennosti.
 

Uvedomte si, kto ste

Ak chcete prekonať pocit menejcennosti, musíte vedieť, aké sú vaše schopnosti, talenty a vaše chyby. Ak sa akceptujete aj v dobrom aj v zlom, podporíte vlastné prijatie a prezentujete lepšie svoju osobnosť. Každý človek je  svojím spôsobom originálny, jedinečný, unikátny a neopakovateľný. Každý prochádza na svet s určitým poslaním. Stačí ho objaviť a práve toto vám môže pomôcť získať na seba reálny pohľad.Ľudia niekedy prepadajú komplexu menejcennosti kvôli tomu, že majú pocit, že nerobia nič výnimočné. Tu je potrebné si uvedomiť, že aj malé veci sú veľmi potrebné a užitočné. Práve bez týchto jednoduchých vecí by svet nemohol fungovať. 
 

Neporovnávajte sa

Každý človek má  sklon porovnávať sa s druhými — niekedy s tými, ktorí majú menej než my a častejšie možno s tými, ktorí sú silnejší, bohatší alebo nadanejší než my. Účinok je v každom prípade negatívny. Mylne sa domnievame, že hodnota človeka závisí od toho, čo má alebo čo všetko dokáže. Môže sa v nás tiež vyvinúť závisť či duch súperenia. Porovnávame sa neustále. Všímame si, aké má kto auto, byt, dom, akú má kto v práci funkciu, akú máme postavu, manžela, partnerku, aké sú naše deti úspešné v porovnaní so spolužiakmi. Neustále sme zvyknutí všetko a všetkých porovnávať. A hlavne porovnávame seba s ostatnými. Tento neustály kolobeh porovnávania sa automaticky  prenáša na deti a kolotoč sa nedá zastaviť. Pri tom si treba však uvedomiť, že práve kvôli spomínanému porovnávaniu sa často cítime smutní, nenaplnení, neúspešní a nešťastní. Odchádza z nás životná sila, sme bez energie a prichádza pocit menejcennosti.
 

Rozvíjajte si nové schopnosti

Dnes ukončením školy a získaním diplomu učenie nekončí. Práve naopak. Veľa vecí začína. Nech pracujete kdekoľvek a na akejkoľvek pozícii, je nevyhnutné sa sústavne vzdelávať. Keď pracujte v odbore, ktorý vás baví a napĺňa, tak neustále vzdelávanie sa pre vás stáva radosťou a dokáže meniť váš život k lepšiemu. Takto neustále napredujete a máte zo seba dobrý pocit. Vaše dni sa postupne stávajú krásnejšími a zmysluplnejšími. Ľudia sa často za každú cenu pokúšajú vyhnúť zlyhaniu. Zvyčajne sa zapájajú do činností, v ktorých sa cítia byť dobrí a radšej nevychádzajú zo svojej komfortnej zóny kvôli strachu, aby nevyzerali hlúpo. V detstve to však tak nebolo. Keď sme sa niečo učili, opakovali sme to aj stokrát, hoci sme sa občas udreli. Najväčšie mozgy v histórii si udržali túto detskú zvedavosť po celý svoj život. Thomas Edison, pravdepodobne najväčší tvorivý vedec všetkých čias, zápasil ťažšie než ktokoľvek iný, aby vynašiel žiarovku. Neuspel viac ako 10 000 krát. Keď sa ho pri jednom rozhovore opýtali, ako sa cítil počas svojich zlyhaní, bez zaváhania odpovedal: „Ešte som nezlyhal. Práve som vynašiel 10 000 spôsobov, ktoré nebudú fungovať." A preto nebuďte smutní, keď sa vám občas nedarí. To nevadí, dôležité je, že kráčate po ceste a hľadáte niečo nové. Najhoršie je zostať stáť na jednom mieste.
 

Obklopujete sa správnymi ľuďmi

Ľudia dokážu ovplyvniť veľa v našom živote. Prečo si teda chcete znepríjemňovať život prítomnosťou ľudí, ktorí si vás nevážia a nepodporujú vás? Vo svojom živote potrebujete pozitívnych ľudí, ktorí do neho prinesú isté hodnoty. K takýmto ľuďom si vytvorte zdravý vzťah a nesnažte sa byť od nich závislí. Hľadajte skutočných priateľov. Jedným z najcennejších prejavov priateľstva je čas. Priateľ dokáže opustiť teplo svojej izby, dokáže v mraze precestovať autobusom 20 kilometrov a príde vás navštíviť, keď to veľmi potrebujete. Vie odložiť bokom mobil, keď ste spolu, dokáže sa za vás prihovoriť, vie prijať pochvalu aj kritiku, nie je stále zaneprázdnený a unavený, keď sa potrebujete o niečom porozprávať. Viem, možno chcete oponovať, že priateľ je predsa aj ten, kto vám aspoň zavolá alebo napíše. Nečakajte, že niekto prvý osloví vás alebo vás navštívi. Buďte vy iniciátorom stretnutí. A sústreďte sa na tých ľudí, s ktorými vám je naozaj dobre a cítite sa uvoľnene. Uvedomte si, že žiaden človek vo vašom živote nemá právo vás súdiť a kritizovať. Iba vy mu dávate moc nad sebou. Nedovoľte to. A rovnako, ak príliš premýšľate a analyzujete svoje chyby, v ničom vám to nepomôže.Ak sa obklopíte správnymi ľuďmi, určite vám to pomôže vymazať zo svojho života pocity menejcennosti.
 

Hovorte si pozitívne veci

Ak čelíte pocitu menejcennosti, mali by ste svoju myseľ začať prestavovať. Pomocou môžu byť aj pozitívne slová vo vašej hlave. Skúste si vytvoriť pozitívnu vetu o tom, kto chcete byť a opakujte si ju vždy, kedy treba. a emóciami. Pocity a emócie vedú k činom, ktoré sa prejavia v živote. Slová sa rodia z ľudských pocitov. A pocity neexistujú bez predstáv. Ak by neexistovali slová, nebolo by možné komunikovať a tvoriť. Práve slová vyvolávajú predstavy a pocity z hlbín nášho podvedomia. Tieto predstavy by však mali byť pozitívne a tvorivé, plné života, inak môžu naše dni znepríjemňovať. Ak človek nedáva pozor na to, čo hovorí, môže sa postupne dostať do problémov. Slová sú myšlienky vyslovené nahlas. To, čo vyslovíte, najprv formulujete v myšlienkach. Ak chce človek žiť v pokoji a v pohode, jeho slovník by mal tomu zodpovedať. Čím menej budete  používať nevhodné slová, tým je to lepšie pre váš život.  Slová totiž majú v sebe buď kladnú, alebo zápornú energiu.
 

Veľa dávajte a pomáhajte 

Odborníci už dávno zistili, že radostný a šťastný život sprevádzajú prosociálnosť, altruizmus, empatia, nezištná láska, vďačnosť a odpustenie. Prosociálnosť – z lat. slova socius – spoločník, priateľ, je schopnosť urobiť niečo dobré pre druhého človeka bez toho, aby sme za to očakávali bezprostrednú odmenu alebo protislužbu. Prosociálny je človek, ktorý sa k ostatným ľuďom správa ako k potenciálnym priateľom, čiže zachováva tzv. zlaté pravidlo mravnosti: „Čo chceš, aby robili tebe, rob aj ty druhým. Čo nechceš, aby robili tebe, nerob ani ty druhým.“ Keď budete dávať iným, pomáhať im a odpúšťať, vôbec vám nezostane čas na to, aby ste premýšľali nad svojím pocitom menejcennosti. Veľakrát sú negatívne pocity a tiež pocity menejcennosti zapríčinené tým, že sa príliš zameriavame na negatívne aspekty nášho života. Tento pocit môžete okamžite zastaviť tým, že začnete bezpodmienečne dávať iným. Podeľte sa o svoje zručnosti s ľuďmi, ktorí sú okolo vás. Ak niekto hľadá radu, poraďte mu. Neváhajte a ani nepochybujte o svojej užitočnosti. Dokonca aj tie najmenšie gestá alebo zdieľané myšlienky môžu znamenať posun v pohľade iného človeka.
 

Komplex menejcennosti v manželstve

Komplex menejcennosti môže značne ovplyvniť aj manželské spolunažívanie. Ak niektorý z manželských partnerov trpí týmto deštruktívnym pocitom, obyčajne je submisívny, podriaďuje sa vôli druhého manželského partnera a  po čase sa uňho môžu objaviť aj negatívne črty a vlastnosti ako  škriepnosť, zádrapčivosť, úsilie triumfovať, nanútiť mu svoj spôsob správania i konania a aby mal istotu, že jeho manželské právo nebolo narušené, patologická žiarlivosť. Z niektorých, takto postihnutých jednotlivcov sa stávajú diktátori, neznesiteľní tyrani a veľmi nepríjemní manželskí partneri.

 


ZDROJE A ODPORÚČANÁ LITERATÚRA:
Ľudovít Repáň  - Psychológ bez čakárne
Olivier Hauck: Překonejte komplex méněcennosti
Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku