Prežívate toxický vzťah? Tieto signály vám to prezradia

Ak je váš vzťah pre vás toxický, rozpoznáte to aj podľa niektorých toho, že dávate do vzťahu stále viac alebo že sa obávate prejaviť svoj názor.
Ak je váš vzťah pre vás toxický, rozpoznáte to aj podľa niektorých toho, že dávate do vzťahu stále viac alebo že sa obávate prejaviť svoj názor. / Foto: Pexels

Nie všetky vzťahy sú ideálne. Či sú to už vzťahy medzi partnermi, v rodine, na pracovisku alebo medzi priateľmi, vždy sa môže objaviť niekto, kto vzťahy negatívne ovplyvňuje, a preto sa niektorí ľudia v určitých vzťahoch necítia dobre.


Ak máte pocit, že sa v nejakom vzťahu necítite podľa svojich predstáv, možno ste narazili na toxického človeka, ktorý sa snaží zo vzťahu vyťažiť čo najviac vo svoj prospech, a preto vás oberá o energiu.  Existuje niekoľko základných signálov, ktoré vám naznačia, že ide o toxický vzťah. Pozrime sa na ne:

 

1. Jednostrannosť vo vzťahu

Možno ste to iba vy, kto stále volá a pokúša sa o stretnutie. Alebo ste si všimli, že  váš priateľ či kamarátka chcú hovoriť iba o sebe a vy ich vôbec nezaujímate. Niektorí ľudia totiž vysávajú z priateľstva výhody iba pre seba bez toho, aby niečo vrátili späť. Ak je to tak, mali by ste si položiť otázku, či je práve toto to najvhodnejšie priateľstvo. Vo vzťahu by človek nemal hľadieť iba na seba, ale predovšetkým aj na potreby toho druhého. Ak ich ignoruje a záleží mu iba na uspokojovaní vlastných potrieb, nie je to dobrý vzťah. Partneri by mali byť voči sebe citliví a vnímaví.

 

2. Pocit strachu

Jedným z prvých príznakov, že je váš vzťah toxický je, že je váš partner, priateľ, kolega príliš direktívny. Najčastejšie sa to prejavuje tak, že sa neustále cítite, akoby vás chcel stále niekto kontrolovať. Bojíte sa tiež povedať svoj názor, lebo sa obávate reakcie. Tento typ toxických ľudí väčšinou ignorujú názory iných, zosmiešňujú a podceňujú ich. Títo ľudia vždy chcú rozhodovať o tom, čo sa bude robiť. Vy sa často bojíte rozprávať s takýmto partnerom aj o dôležitých veciach. Ak  vám neprekáža, že o všetkom za vás rozhoduje niekto iný, je to v poriadku. Ale ak aj vy potrebujete, aby vás ten druhý akceptoval a necítite sa dobre iba preto, že sa bojíte, ide o toxický vzťah.

 

3. Nevážite si jeden druhého

Veľakrát vzťahy krachujú aj preto, že sa partneri svoj vzťah vnímajú ako niečo samozrejmé. V takomto vzťahu absentuje vďačnosť a postupne vyprcháva aj nadšenie a radosť. Ak robíte všetko pre to, aby ste partnera potešili a nikam to nevedie, niečo nie je v poriadku. Rovnako ak máte pocit, že všetko, čo urobíte, je zlé. Nikto by vo vzťahu nemal byť zneužívaný, a to ani psychicky. Partneri by pre seba navzájom mali mať vždy slová povzbudenia a zároveň byť prístavom, v ktorom vždy môžu bezpečne zakotviť.

 

4. Fyzický nátlak

Niekedy toxické vzťahy môžu vyústiť aj do fyzického nátlaku. Mierny fyzický nátlak, ktorý sa ešte nepovažuje za fyzické týranie sa môže prejavovať napríklad tak, že vás muž chytí za lakeť a núti vás byť v miestnosti, kým vás nepustí alebo vám chytí tvár do dlaní a kričí, že sa mu musíte pozerať do očí.

 

5. Krik

Pravdepodobne ani neexistuje pár, v ktorom by obaja z dvojice spolu vo všetkom súhlasili a nikdy sa nehádali. Problémom však je, ak často zažívate vyhrotené konflikty. Ak sú vaše konflikty neuveriteľne intenzívne a vedú k nadávkam a kriku, potom je dôvod na obavy.

 

6. Klamstvo

Ak prichytíte vášho partnera pri klamstve, treba sa pozrieť na motív. Prečo to urobil? Je to preto, že vie, že by ste s jeho správaním nesúhlasili alebo ho nepodporili? Ihneď dajte jasne najavo, že nečestnosť a podvádzanie vo vzťahu nebudete tolerovať. Dôrazne to dajte najavo hlavne vtedy, ak je váš partner náchylný opakovať to. Nevýhodou pri odhaľovaní klamárov je to, že niektorí z nich sú vo svojom remesle skutočne dobrí.

 

7. Žiarlivosť

Ak musíte vždy povedať, kde ste, či s kým ste alebo o tom musíte klamať, nie je to správne. Zdravý vzťah neprežívate ani vtedy, ak ste sa museli vzdať svojho vlastného života, priateľov či záujmov. Každý z partnerov by mal pochopiť, že sa svet netočí iba okolo neho.

 

8. Prichádzate o svoju slobodu

Veľa dospelých ľudí sa sťažuje na to, že im rodina vo veľkej miere zasahuje  do života, prikazuje, čo a ako majú robiť. A veľa dospelých si s tým nevie dať rady, pretože rešpektujú, že ide o rodinu. Pri iných ľuďoch by už dávno zakročili, ale tu sa boja, aby niekoho neurazili. Ale aj v prípade rodiny si treba stanoviť jasné pravidlá a hranice, kam až môžu vaši rodinní príslušníci zájsť a kam ich už nepustíte.  V opačnom prípade budete v takejto rodine veľmi trpieť.

 

9. Neprimeraná kritika

Kritika môže byť užitočná, ak partner poukazuje na problémy, ktoré si ten druhý nevšimne. Tak to funguje v zdravom vzťahu. V tom toxickom prichádza kritika od partnera cielene, so zámerom vyvolať hádku a často pred inými ľuďmi. Deštruktívna kritika spôsobuje skutočnú škodu a svedčí o nízkom sebavedomí partnera, ktorý automaticky hľadá chyby na svojej polovičke, len aby potlačil vlastnú neistotu. Ak vás partner kritizuje, ponižuje a pred ľuďmi dáva jasne najavo, že si vás neváži, musíte si uvedomiť, že toto do zdravého a dobrého vzťahu nepatrí.

 

10. Neprimerané mlčanie

Introvertnosť je v poriadku, kým jeden z partnerov alebo obaja nežijú vo svojom vlastnom svete natoľko, že sa odmietajú baviť o svojich pocitoch aj o problémoch. Je fajn, keď vám partner alebo partnerka nerozpráva o každej maličkosti, ale ak vám jasne nepovie, čo jej/jemu skutočne prekáža vo vzťahu a vy musíte každý deň riešiť tragickú náladu a zdutý výraz tváre, tak vás to určite čoskoro omrzí.Takéto správanie charakterizuje toxických ľudí.

 

Najčastejšie manipulatívne techniky v partnerskom vzťahu

1. Navodzuje u vás pocity viny a zároveň sa dovoláva vašej lásky, morálky, zodpovednosti.

2. Prenáša na vás svoju zodpovednosť a z tej svojej sa snaží vykrútiť.

3. Mení svoje názory, správanie a city podľa situácie tak, aby z toho mal čo najväčší prospech.

4. Spôsobuje nezhody, podnecuje podozrievavosť, žiarlivosť a nedôveru tak, aby mal situáciu pod kontrolou.

5. Sám seba stavia do pozície obete, aby ho ostatní ľutovali a prispôsobili sa jeho potrebám.

6. Prekrúca vaše výroky tak, aby vás okolie videlo v horšom svetle a jeho v tom lepšom.

7. Používa lichôtky, darčeky a drobné pozornosti, aby si vás zaviazal, potom nečakane požaduje odplácanie láskavosti.

8. Prinúti vás robiť veci, ktoré by ste z vlastnej vôle nerobili.

 

Ak sú vám niektoré signály povedomé, pravdepodobne prežívate toxické vzťahy. Ak chcete, aby sa to zlepšilo a aby ste boli všetci vo vzťahoch  šťastní, mali by ste sa o spoločných problémoch porozprávať a pokúsiť sa ich vyriešiť. Ak to nedokážete sami, môžete zájsť aj za odborníkmi.

 


ZDROJ: Thomas Wihelm-Andreas Edmuller: Veľká kniha manipulatívních technik
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku