Ako pri rozchode neublížiť svojim deťom?

Rozpad rodiny  a rozvod rodičov je pre deti veľmi bolestivý. Rodičia by ich nemali prehliadať.
Rozpad rodiny a rozvod rodičov je pre deti veľmi bolestivý. Rodičia by ich nemali prehliadať. / Foto: Bigstock

Najlepší spôsob, ako sa vyrovnať s traumou rozchodu rodičov, je byť k deťom úprimný a otvorený. Ako to urobiť čo najlepšie?

 

Deti veľmi dobre vycítia stres rodičov, strach, zlé citové a psychické rozpoloženie, vnímajú nervozitu i smútok. Rozpad rodičovského zväzku navyše samy môžu vnímať ako koniec sveta.  Preto je veľmi dôležité, akým spôsobom im informácie o rozvode poviete. Mali by vedieť, čo to pre ne v konečnom dôsledku znamená, ako sa ich život zmení. Informácie je potrebné  postupne, citlivo a opatrne dávkovať.

 

Dospelí obvykle deti v záťažovej situácii prehliadajú a emočne zanedbávajú. Ony však potrebujú, aby ste sa s nimi o tom rozprávali. Sú súčasťou rodiny a týka sa ich to. Rozprávajte sa s nimi primerane ich veku, buďte otvorení, vysvetlite im, čo sa stalo, a predovšetkým ich ubezpečte, že hoci už mama a otec nebudú v jednej domácnosti, pre ne tu budú vždy. Deti musia vedieť, že môžu za vami kedykoľvek prísť a stále ich ľúbite, potrebujú to jednoducho počuť.

 

Existuje niekoľko stratégií, ako sa postarať o to, aby deti rozpad rodiny prežili bez zbytočného stresu. Ponúkame vám niektoré z nich:

 

1 | O rozchode sa rozprávajte všetci spoločne

To, že sa s partnerom rozchádzate, neoznamujte dieťaťu sami, a to ani v tom prípade, že máte s dieťaťom bližší vzťah než partner a viac sa spolu rozprávate. Počkajte si na vhodnú chvíľu, s dieťaťom si niekedy pokojne sadnite a všetci spolu sa na túto tému porozprávajte. Situácia bude jednoduchšia, ak si s partnerom vopred ujasníte, v akom poradí a čo budete hovoriť.

 

2 | Prejavujte dieťaťu veľa lásky

Už v priebehu prvého rozhovoru zdôraznite svojim deťom, že ich veľmi milujete, že chcete s nimi prežívať veľa času, že vám nie sú ľahostajné a hlavne im povedzte, že ony nemajú vôbec žiadny vplyv na váš rozvod. Práve túto skutočnosť opakujte aj niekoľkokrát po sebe. Toto deti potrebujú veľmi počuť.

 

3 | Súrodencov nerozdeľujte

Ak máte viac detí, nerozdeľujte ich. Dieťa by okrem jedného rodiča stratilo aj jedného zo súrodencov. Práve v takejto ťažkej situácii je práve súrodenec často ten najväčší spojenec, ktorý pomáha veľké zmeny v rodine prekonať. Deti sa často v takejto situácii psychicky podporujú.

 

4 | Nechajte rozprávať aj svoje deti

Určite pri rozchode rodičia veľmi trpia. Ale iné to nie je ani u detí. A tie často trpia ešte viac. Práve kvôli tomu, že rodičia sa utápajú vo svojej bolesti, často na bolesť detí zabúdajú. A tak aj v tej najťažšej chvíli by sa rodičia mali vedieť vcítiť aj do svojich detí. Dajte im priestor na to, aby sa mohli vyrozprávať zo svojej bolesti. Dajte im najavo, že vám záleží aj na ich názore a na tom, čo ich trápi.

 

5 | Neklamte deti

Každé dieťa dúfa, že rodičia sa udobria a opäť budú žiť spolu. Ak však vopred viete, že takéto niečo je absolútne nemožné, deťom povedzte pravdu a nedávajte im falošnú nádej. Pomôžete im pochopiť realitu.

 

6 | Rozvod nezjednodušujte, ale ani nepreháňajte

Nesnažte sa vyvolať dojem, že rozvod je niečo úplne bežné, ale nerobte z toho ani tragédiu. Vysvetlite deťom, že je úžasné, keď celá rodina žije spolu, ale ak sa rodičia neustále hádajú, je lepšie žiť oddelene.

 

7 | Umožnite deťom kontakt s partnerom

Nezáleží na tom, z akého dôvodu ste sa rozišli, extrémom je len situácia, keď je partner alkoholik, narkoman alebo deti týra. V ostatným prípadoch by ste nemali zakazovať kontakt dieťaťa s druhým rodičom. Dieťa je šťastné, keď môže byť s obidvomi rodičmi.

 

8 | Neohovárajte partnera

To, že sa rodina rozpadla, je pre dieťa veľmi bolestivé. Keď je situácia čerstvá a vyhrotená, nerozprávajte deťom o detailných podrobnostiach rozvodu a tiež neohovárajte partnera, nech sa už stalo čokoľvek. Vždy je lepšie vyrozprávať sa priateľom, rodinným príslušníkom, ako podrobnosti rozprávať deťom.

 

9 | Všímajte si, či deti nemajú vážne problémy

Väčšinou je to tak, že sa rodičia v procese rozvodu správajú k svojim deťom čestne, prirodzene, otvorene a úprimne s nimi komunikujú. No často aj napriek tomu zostávajú v deťoch rôzne nespracované emócie. Často sa cítia za mnohé veci v rodine zodpovedné a zároveň cítia určitú bezmocnosť. Snažia sa zistiť, kto je na vine a ako by to mohli všetko napraviť. Niekedy si pociťovanú bolesť natoľko osvoja, že to často zmení ich správanie a sú potom nahnevané, uzavreté, nepriateľské, majú sklony ubližovať iným, ba dokonca sebe. Túto bolesť si zvyknú nechať len pre seba a svoje názory na túto tému aj dlhé roky nevyjadrujú, no občas sa ich žiaľ prejaví v tých najneočakávanejších okamihoch a tým najnevhodnejším spôsobom. Každé dieťa na vzniknutú situáciu reaguje ináč. Hlavne sa s dieťaťom o všetkom rozprávajte a netrestajte ho, ak sa správa nevhodne. Ani vy sami si nič nevyčítajte, netrápte sa a zamerajte sa hlavne na riešenie situácie.

 

10 | Odborná pomoc

Ak sa problémy stupňujú a neviete situáciu riešiť sami, vtedy je lepšie navštíviť odoborníkov, ako sa donekonečna len trápiť.

Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku