Brandon Bays: Metóda CESTA pomáha odburávať stres detí po rozvode rodičov

Metóda cesta pomáha podľa Brandon Bays aj deťom, ktoré si prešli rozvodom rodičov.
Metóda cesta pomáha podľa Brandon Bays aj deťom, ktoré si prešli rozvodom rodičov. / Foto: Bigstock

V predchádzajúcom článku sme sa zoznámili s metódou CESTA, ktorej autorkou je Brandon Bays. Dnes sa pozrieme na to, ako môže metóda CESTA pomôcť deťom počas rozvodu rodičov.

 

Rozvody sa dnes vyskytujú často a je to dlhodobý proces, na ktorý neexistuje jednoduché riešenie. Väčšinou je to tak, že sa rodičia v procese rozvodu správajú k svojim deťom čestne, prirodzene, otvorene a úprimne s nimi komunikujú. No často aj napriek tomu zostávajú v deťoch rôzne nespracované emócie. Často sa cítia za mnohé veci v rodine zodpovedné a zároveň cítia určitú bezmocnosť. Snažia sa zistiť, kto je na vine a ako by to mohli všetko napraviť. Niekedy si pociťovanú bolesť natoľko osvoja, že to často zmení ich správanie a sú potom nahnevané, uzavreté, nepriateľské, majú sklony ubližovať iným, ba dokonca sebe. Túto bolesť si zvyknú nechať len pre seba a svoje názory na túto tému aj dlhé roky nevyjadrujú, no občas sa ich žiaľ prejaví v tých najneočakávanejších okamihoch a tým najnevhodnejším spôsobom. Každé dieťa na vzniknutú situáciu reaguje ináč.

„Dieťa počas rozvodu väčšinou zažije veľa bolesti a potrebuje nájsť správne odpovede na svoje nevyslovené otázky. Potrebuje vlastný, anonymný spôsob, aby sa zbavilo obviňovania a odsudzovania, ktoré zažilo. Potrebuje čas na to, aby odpustilo sebe i rodičom. Všetko musí dokonale pochopiť, aby to dokázalo prijať, našlo svoj pokoj a s celou záležitosťou sa zmierilo,“ upozorňuje Brandon Bays.

 

Deťom môže pomôcť terapeut alebo vzdialení príbuzní

Brandon Bays  odporúča rodičom, aby deti niekoľko prvých terapií absolovovali s terapeutom, poprípade nejakým príbuzným či priateľom, ale nie s rodičom. Deti sa skôr otvoria cudzej osobe alebo vzdialenejšiemu príbuznému, keď vedia, že obsah ich terapie zostane utajený. Dokážu vtedy vyjadriť aj také pocity, ktoré by sa pred rodičmi nikdy neodvážili vyjadriť. Budú mať pocit, že môžu bez problémov vyjadriť svoj hnev a bolesť, nájdu svoje vlastné odpovede a dokážu ľahšie odpustiť, ak ich rodičia nebudú kritizovať a kontrolovať. Deti si rovnako zaslúžia zachovať súkromie, ktoré potrebujeme aj my dospelí.

Brandon Bays vo svojej knihe Cesta pre rodičov a deti uvádza veľa príbehov, v ktorých opisuje svoju prácu s deťmi. Ako konkrétne prebieha terapia CESTA, si ukážeme na jednom z príbehov.

 

Ako prebieha terapia pomocou metódy CESTA?

Brandon Bays robila terapiu aj s deväťročným dievčatkom, ktoré sa volalo Emma. Emma bola na svoj vek veľmi vyspelá, bystrá, výrečná a nezávislá. Medzi ňou a jej matkou bol veľmi vrúcny, krásny a šťastný vzťah. Vianoce boli pre Emmu vždy náročným obdobím, lebo na druhý sviatok vianočný vždy odlietala za svojím ockom na šesť týždňov. Svojho ocka mala tiež veľmi rada a mama ju vždy podporovala v tom, aby si čas s ním poriadne užila. Emma sa celý rok tešila na čas, ktorý mala prežiť s otcom, no keď sa na letisku lúčila s mamou, prežívala to ťažko, trhalo jej to srdce a plakala. Bolo to preto, lebo s mamou mala taký blízky a silný vzťah,  že jej tých šesť týždňov pripadalo ako nekonečne dlhá doba. Mama na základe týchto prejavov videla, že sa jej dcéra s rozvodom ešte nevyrovnala, a tak poprosila o terapiu. Terapia prebiehala takto:

 

1. Počas terapie sa Emma najprv vrátila do obdobia rozvodu. Nebola vtedy schopná vyjadriť, čo cíti a podeliť sa s niekým o svoje utrpenie. Takže pri táborovom ohni (je to proces v rámci terapie, o ktorom nájdete viac v predchádzajúcom článku) naraz povedala všetky nevyslovené slová, myšlienky, odsúdenie a pocit ublíženia. Emma v mladšom veku (dieťa si samo seba predstavuje v mladšom veku) začala prosiť obidvoch rodičov, aby sa nerozchádzali. Nikdy takúto príležitosť nemala a vždy sa ich chcela spýtať, čo by mohla urobiť, aby sa zase mali radi.

Zúfalo z tej starej spomienky potrebovala dostať všetky zadržiavané  a nevyslovené slová. Potom sa jej zmocnila zúrivosť. V návale zúrivosti priznala, že chcela svoju mamu zavrieť do väzenia. Za všetkým sa však skrýval pocit bezmocnosti a túžba prehovoriť rodičov, aby sa udobrili. Zúfalo sa snažila s rodičmi uzvarieť dohodu, čo je u detí rozvedených rodičov dosť nezvyčajné.

 

2. V ďalšej časti terapie, keď sa Emma zbavila všetkého bezmocného zúfalstva, dostali pri táboráku v jej mysli slovo aj rodičia. Obaja jej objasnili svoju situáciu, čo Emme pomohlo. Ocko jej vysvetlil, že hoci s ňou nebude bývať, stále ju bude veľmi ľúbiť. Priznal aj to, že mamičku ľúbi, ale nedokážu spolu žiť.

 

3. Potom sa porozprávala so svojím sprievodcom (anjelom) a sama sa rozhodla, že s otcom bude tráviť prázdniny, pretože tento výnimočný čas si s ním môže užívať vo dvojici, čo sa niekedy nepodarí ani deťom z úplných rodín.

 

4. Keď sa Emma zbavila rokmi nahromadenej bolesti, dokázala konečne z celého srdca svojmu otcovi odpustiť. Zistila však, že odpustiť mame nebude také jednoduché. Potrebovala zo seba dostať ďalšie pocity zlosti a hnevu. Deti totiž často obvňujú najmä toho rodiča, s ktorým zostanú žiť a idealizujú si toho vzdialenejšieho. A to bol aj Emmin prípad.

 

5. Sprievodca Emme navrhol, aby sa pozrela dovnútra svojej mamy. Emma cítila maminu osamelosť a zmätok. Pocítila voči nej súcit a spontánne prišla s úžasným nápadom. Vošla do vlastného srdca, v ktorom pestovala ruže, odtrhla jednu z nich a v mysli ju venovala mame. Týmto detským spôsobom vyjadrila lásku aj odpustenie svojej zronenej mame. Potom jej terapeutka navrhla, že by mohla urobiť niečo pre mamičku aj v reálnom živote. Emma vymyslela, že jej nakreslí záhradu plnú ruží a týmto darčekom jej vyjadrí lásku. Potom jej terapeutka navrhla, aby si predstavila, že jej dáva ten obrázok a nech sa vo svojich predstavách pozrie na mamičku, ako reaguje. Emma povedala, že samotu a smútok v maminom srdci nahradila láska a pochopenie.

Emma vďaka spomínaným krokom prešla celým procesom, zbavila sa svojej bolesti, odpustila svojim rodičom, ba dokonca im pomohla zbaviť sa ich vlastnej bolesti. Brandon Bays hovorí: „Deti sa veľmi túžia uzdraviť a ich prirodzená dobrota je taká veľkodušná, že si prajú priniesť uzdravenie aj rodičom.“

Keď Emma proces ukončila, začal byť uvoľnenejšia, pokojnejšia a spokojnejšia, ale jej vlastná múdrosť jej naznačila, že bude potrebovať ešte niekoľko terapií CESTY, aby sa uistila, že sa naozaj zbavila všetkých tých starých záležitostí.

V ďalšej epoche svojho života napríklad na Vianoce dala svojej mamičke všetky svoje obrázky, ktoré namaľovala  za celý rok. Svojím umením jej chcela takto vyjadriť svoju nekonečnú lásku. Emma je príkladom toho, že sa dokážeme zbaviť mnohých problémov, keď sa cítime bezpečne v prítomnosti neutrálnej osoby, ktorá nám pomáha.

Toto bol len jeden z príbehov detí, ktorým pomohla terapia CESTA. Ďalšie si môžete prečítať v knihe Cesta pre rodičov a deti. Možno niektorý z nich pomôže aj vám, tak ako mnohé z príbehov pomohli už milónom ľudí na celom svete.

 


Zdroj: Brandon Bays: Cesta pre rodičov a deti
Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku