Návyky, ktoré prehlbujú vzťah s dieťaťom

Dieťa je vždy šťastné, keď sa cíti videné, počúvané, prijímané a milované.
Dieťa je vždy šťastné, keď sa cíti videné, počúvané, prijímané a milované. / Foto: Big Stock

Rodinné prostredie výrazne ovplyvňuje všetky stránky dieťaťa od raného detstva až po dospelosť. Chcete, aby vaše dieťa  napredovalo a bolo v živote úspešné? Venujte mu svoj čas a posilnite vzájomné puto. Môžete to denne uskutočňovať aj pomocou nasledujúcich návykov.

 

Zaveďte si jednoduché rituály, ktoré použijete v priebehu dňa

Napríklad si naplánujte, že každé ráno sa 5 minút budete venovať len svojmu dieťaťu. Môžete ho objať, pomasírovať alebo niečo milé mu povedať. Takto uľahčíte dieťaťu začiatok nového dňa. Mnoho rodičov dovolí deťom pustiť si ráno televíziu. Ale práve televízia prehlbuje odstup medzi rodičmi a deťmi. Emocionálne nasýtenie doprajte dieťaťu vždy počas dňa, keď sa idete od neho vzdialiť. Napríklad pred zaspávaním, odchodom do práce alebo na nákup.

 

12 objatí denne

Blízky a bezpečný vzťah sa vytvára aj vďaka fyzickej blízkosti. Rodinná terapeutka Virginia Satirová hovorí: „Potrebujeme štyri objatia denne, aby sme prežili. A potrebujeme osem objatí, aby sme vydržali. A potrebujeme dvanásť objatí, aby sme rástli.“ Dieťa môžete objať kedykoľvek počas dňa. Nezabúdajte však na to hlavne ráno a večer. Je to dôležité nielen pre batoľa, ale aj pre staršie dieťa. Ak staršie dieťa objatie odmieta,  môžete sa dotknúť jeho ramena alebo večer masírovať nohy.

Metódu pevného objatia rozpracovala Jiřina Prekopová a pevné objatie vníma ako prostriedok obnovy lásky v rodine. Najjednoduchšie vysvetlenie tejto metódy spočíva v tom, že namiesto poriadneho výprasku radí Jiřina Prekopová chytiť dieťa pevne do objatia, pozerať mu do čí a dať mu  fyzicky pocítiť, čo sa v nás odohráva. Môžete plakať, smiať sa a dostávať zo seba všetok hnev, ktorý už dlhodobo dusíte. Sledujte, aký priebeh emócií bude mať dieťa a keď sa vy upokojíte, vnímajte, ako bude na dieťa pôsobiť vaša energia. Pustiť sa môžete až vtedy, keď negatívne pocity z vás úplne vyprchali a pocítite ľahkosť na duši. Deti to identifikujú ťažšie, no veľmi dobre to rozpoznáte podľa reči ich tela. Ich postoj už nebude strnulý, uvoľnia sa, tvár sa im upokojí a najmä v očiach už nebude prevládať zlosť, ale budú žiarivo iskrivé a šťastné z uvoľnenia, ktoré nastalo. Tento prístup Jiřina Prekopová využíva vo svojej psychologickej praxi k uzdraveniu vzťahov v rodinách, a to nielen ako terapeutický prostriedok. Hovorí o ňom ako o životnom štýle.

 

Foto: Big Stock

Keď sa venujete deťom, vypnite prístroje

Vaše dieťa si bude navždy pamätať, že je pre vás až tak dôležité, že ste kvôli nemu vypli mobil alebo počítač.

 

Večer už nepracujte

Niekedy je to naozaj ťažké, ale ak sa to len trochu dá, dokončite svoju prácu ešte predtým, ako budete večerať. Snažte sa všetci si sadnúť za jeden stôl a okrem jedenia sa aj dobre porozprávajte o celom dni. Užívajte si túto atmosféru.

 

Venujte dieťaťu svoj čas

Rodičia, ktorí využívajú túto výchovnú metódu dávajú deťom pocítiť zážitok oddanej a milujúcej pozornosti rodičov, bez ktorej dieťa nemôže prospievať, umožňujú dieťaťu, aby sa pravidelne a bezpečným spôsobom zbavovalo svojich negatívnych pocitov, ako je smútok, strach, prehlbujú empatiu s dieťaťom, čo umožňuje rodičom pozerať sa na svet očami dieťaťa. Vďaka tejto metóde tiež budujú základy dôvery a partnerstva medzi rodičom a dieťaťom, ktorá je podmienkou toho, aby dieťa svojim rodičom dôverovalo a zverovalo sa im aj v prípade  silných negatívnych emócií, namiesto toho, aby vybuchovalo zlosťou.

 

Venujte dieťaťu skutočnú pozornosť

Keď ste s dieťaťom, nepremýšľajte o práci a vnímajte len dieťa.  Aktívne ho počúvajte. Dôležité je aj to, že venujete pozornosť deťom vtedy, keď sa vhodne správajú. To je najlepší spôsob, ako predísť rôznym problémom. Keď sa dieťa pekne hrá, oplatí sa obetovať trochu času a všímať si ho, ako sa hrá. Takto dieťa dostáva pozitívnu spätnú väzbu. Povedzte mu, že sa pekne hrá, že postavilo peknú vežu z kociek, že nekričí, že požičalo hračky sestričke a podobne. Ak si dieťa nevšímate, keď sa hrá pekne, potom je už len jediný spôsob, ako dieťa upúta váš záujem, a to rôznymi konfliktami a problémovým správaním. Nalaďte sa na svoje dieťa. Prispôsobte svoju náladu dieťaťu. Preniknite do sveta dieťaťa prijateľným spôsobom. Pozerajte sa mu do očí a rozprávajte jednoducho a zrozumiteľne. Dieťa je vždy šťastné, keď sa cíti videné, počúvané, prijímané a milované.

 

Pamätajte na pomer 5:1

Vedci našli spôsob, ako predpovedať, ktoré páry sa rozvedú. Sú to tie, kde partneri vo vzájomnej interakcii nedokážu nájsť aspoň päť pozitívnych vecí na každú negatívnu vec. Udržať tento pomer 5:1 je dobrou zárukou v každom vzťahu, a to aj vo vzťahu medzi dieťaťom a rodičom. Ak si uvedomíte napätie medzi vami a dieťaťom v určitej oblasti, je to výzva, aby ste hľadali päť príležitostí, ako váš vzťah prehĺbiť.


Zdroje:

Susan Stiffelman: Osvietený rodič
Kim Oates: Dvadsať rád rodičom
Laura Markhamová: AHA! Rodičovství
Zdieľať na facebooku