Ako rozvíjať viac pozitivity v sebe i okolo seba?

Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť.
Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť. / Foto: Bigstock

Je celkom normálne, že sa počas zimných mesiacov u niektorých ľudí viac prejavuje mrzutosť alebo pociťujú vo zvýšenej miere stres a úzkosť. Čo môžeme robiť, aby sme do života vniesli viac pozitivity a radosti?

 

Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť. Pozitívne naladení ľudia s chuťou začínajú svoju prácu, trpezlivo pracujú na plnení jednotlivých úloh a s určitou dávkou energie ju aj dokončia. A ak aj niečo nevyjde na sto percent, z nedostatkov si berú ponaučenie a otvorení sú aj konštruktívnej kritike. Oni dobre vedia, že vďaka nej sa najviac učia a že len vďaka nej v budúcnosti úlohy splnia ešte lepšie. Pozitívni ľudia sú predurčení k úspechu. 

Nie vždy však človek dokáže byť neustále pozitívne naladený. Existuje viacej príčin smútku či negatívneho naladenia. Mnoho ľudí trpí napríklad aj sezónnou afektívnou poruchou (SAD) v dôsledku toho, že je menej denného svetla a je zima. SAD môže u ľudí vyvolať depresiu a úzkosť. Presná príčina sezónnej depresie nie je jasná, ale často súvisí s obmedzenou možnosťou vystavenia sa slnečnému žiareniu počas kratších jesenných a zimných dní. Hlavný súvis poruchy s nedostatkom slnečného svetla vyplýva z obmedzenej funkcie časti mozgu nazývanej hypotalamus.

Pokiaľ sa to však aspoň trochu dá, je dobré snažiť sa o pozitívne naladenie. Pozrime sa na niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste do svojho života vniesli viac pozitivity, pokoja a rozšírili toto vyžarovanie aj okolo seba. Samozrejme, ak je problém výraznejší, najvhodnejšie je konzultovať   s odborníkmi.

 

1. Starajte sa o seba s láskou

Niekedy stačia maličkosti a váš svet bude príjemnejší. Doprajte si dostatok spánku. Dobre si premyslite, čo zjete. Zamerajte sa na zdravé a telu prospešné potraviny. Noste oblečenie, v ktorom sa dobre cítite, o ktorom viete, že v ňom vyzeráte dobre a je zároveň aj pohodlné. Nemôžete vyžarovať veselosť a vitalitu, ak nemáte energiu ani vstať z postele. Nájdite si cvičenie, ktoré vás baví a robte ho každý deň. Cvičenie vám zlepší náladu, pomôže vám zaspať a dodá vám viac energie.

 

2. Doprajte si pravidelne činnosti, ktoré vám robia radosť

Napíšte si zoznam vecí, ktoré vám robia radosť, ktoré vám prinášajú pocit šťastia a snažte sa väčšinu z nich si aj užiť. V súčasnom  rušnom svete to môže vyžadovať určité úsilie, ale naplánujte si ich tak, aby ste mali čas a priestor na ich uskutočnenie. Postupne si na tieto činnosti zvyknete a stanú sa súčasťou vášho života. Sami časom zistíte, že aj vďaka nim je váš život radostnejší.

 

3. Snažte sa pomáhať iným

Ľudia, ktorí majú  pozitívny vplyv na iných ľudí, sú vnímaní ako užitoční a ako tí, ktorí radi pomáhajú. Človek môže pomáhať aj úplne jednoduchým spôsobom. Napríklad môže poskytovať užitočné informácie, môže niekomu vysvetliť niečo, čomu nerozumie alebo pomôže niekomu v ťažkej situácii. Alebo môžete zorganizovať pre ľudí zaujímavé športové alebo kultúrne podujatie. Môžete usporiadať párty, športový turnaj, návštevu divadelného predstavenia a podobne.

 

4. Budujte vzájomne prospešné vzťahy 

My ľudia máme určité vrodené tendencie, vďaka ktorým je udržiavanie vzájomne prospešných vzťahov oveľa ťažšie, ako si možno uvedomujeme. Máme napríklad problém aktívne počúvať alebo  máme  túžbu kontrolovať situácie alebo chceme mať vždy pravdu. Dôležité je neustále premýšľať nad tým, ako môžete byť lepším priateľom, spolupracovníkom alebo známym. To však vyžaduje vážnu introspekciu. Ak to však urobíte, vaše vzťahy budú oveľa kvalitnejšie a viac obohatia vás i tých, s ktorými prichádzate do kontaktu. Dobrí priatelia vás môžu inšpirovať, aby ste dosiahli lepšie výsledky a videli svoje silné stránky. A naopak, vy môžete inšpirovať ich.

 

5. Precvičujte vďačnosť a meditujte

Ľudia, ktorí sú vďační za všetko, čo majú, zvládajú lepšie stres, majú viacej pozitívnych emócií a ľahšie dosahujú svoje ciele. Vedci dokonca konštatovali, že vďačnosť súvisí aj so zlepšením zdravia. Vďačnosť ľuďom pomáha spojiť sa niečím väčším, ako sú oni sami. Či už je to s inými ľuďmi, s prírodou alebo s vyššou silou. Ľudia vďačnosť cítia a vyjadrujú rôzne. Bez ohľadu na to, či je vďačnosť vrodená alebo získaná, ide o vlastnosť, ktorú jedinec môže neustále rozvíjať. Jedným zo spôsobov, ako dostať myseľ na správnu koľaj, spočíva v tom, že začnete každý deň premýšľaním, za čo všetko ste vďační. 

Pri formovaní pozitívnych emócií pomáha aj meditácia. Niektoré formy meditácie môžu viesť k lepšiemu postoju človeka k sebe samému a pozitívnejšiemu pohľadu na život. Meditácie, ktoré znižujú cytokíny, môžu tiež zlepšiť náladu a odvrátiť depresiu. Štúdia, ktorá porovnávala mozgovú aktivitu ľudí praktizujúcich meditáciu s ľuďmi, ktorí meditáciu nepraktizovali, prišla k záveru, že u meditujúcich sa ukazuje zvýšená aktivita v oblastiach súvisiacich s pozitívnym myslením a optimizmom. Dve štúdie meditácie všímavosti zistili zníženú depresiu u viac ako 4 600 dospelých. Jedna štúdia sledovala 18 dobrovoľníkov, ktorí počas troch rokov praktizovali meditáciu. Štúdia zistila, že účastníci zažili dlhodobé zníženie depresie.

 

6. Nezaoberajte sa zbytočne minulosťou

Minulosť nám slúži hlavne na to, aby sme sa z nej poučili a zbytočne nerobili chyby, ktorých sme sa dopustili. Ono je to niekedy naozaj veľmi ťažké, ale dá sa aj v tomto smere posúvať ďalej. Za zlé skutky z minulosti by sa človek nemal trestať negatívnymi pocitmi, ale radšej si odpustiť. Aj v prípade, že vám niekto ublížil, lepšie je dotyčnej osobe odpustiť, ako v duchu na ňu niekoľko rokov nadávať. Niekedy práve vďaka takémuto činu získavate do života najlepších priateľov.

 

Každý deň máte možnosť urobiť rozhodnutie a sami seba sa opýtať, či chcete prežiť deň v dobrom alebo zlom naladení. Ako budete deň prežívať, závisí od vášho postoja. Ak sa hneď ráno naladíte pozitívne, život vám bude prinášať viac energie a šťastia. A ak budete pozitívne naladení vy aj ľudia vo vašej blízkosti budú šťastnejší.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:

S. Peters: Paradox šimpanze

A. Robbins: Nekonečná vnútorná sila

B. Burchard: Životný náboj

J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život

N.V. Peale: Sila pozitívneho myslenia

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku