5 najčastejších príznakov, ako sa prejavuje vyčerpanosť mamičiek

Výchova detí a starostlivosť o domácnosť niekedy mamičky úplne pohltí a nemajú často čas myslieť na seba a svoj život.
Výchova detí a starostlivosť o domácnosť niekedy mamičky úplne pohltí a nemajú často čas myslieť na seba a svoj život. / Foto: Bigstock

Keď sa žena stane mamou, v jej živote sa udejú mnohé nové veci, ktoré vôbec nepozná. Čerstvé mamičky, ale aj tie, ktoré sa starajú o deti už niekoľko rokov, často zaskočí obrovská únava. Ktoré príznaky najčastejšie signalizujú únavu a vyčerpanosť?

 

Výchova detí a starostlivosť o domácnosť niekedy mamičky úplne pohltí a nemajú často čas myslieť na seba a svoj život. Musia myslieť na množstvo vecí, ktoré sa týkajú domácnosti i výchovy detí. Málokedy tento zoznam zahŕňa starostlivosť o seba a čas venovaný len sebe. Najmä  mamičky, ktoré pracujú, to majú niekedy naozaj náročné. Tri z piatich pracujúcich žien tvrdia, že počas práce premýšľajú o svojich domácich povinnostiach. Z toho vyplýva, že veľká časť pracujúcich mamičiek to cíti tak, že povinnosti v domácnosti najviac vplývajú na ich  psychickú záťaž. Niektoré dokonca uvádzajú, že sa cítia vyhorené. Pozrime sa na 5 najčastejších príznakov, ktoré siganlizujú duševnú vyčerpanosť mamičiek.

 

1. Problémy so spánkom

O tom, aký je kvalitný spánok dôležitý, určite vedia svoje najmä mamičky s malými deťmi. Práve tie totiž zažívajú množstvo bezsenných nocí, po ktorých sa cítia veľmi unavené. Niektoré mamičky majú problémy aj v období, keď je už dieťatko staršie a spí dobre. Spánková deprivácia mamičiek totiž môže pokračovať ešte dlho po novorodeneckej fáze dieťatka. Podľa prieskumu 74 percent mamičiek pociťuje príznaky nespavosti aj niekoľko mesiacov po pôrode. Bohužiaľ, únava prameniaca z nedostatku spánku, môže viesť k ďalším problémom, ako je podráždenosť, oslabený imunitný systém a apatia.

 

2.Problémy s pamäťou

Možno ste si všimli, že na množstvo vecí zabúdate. Je možné, že sa vám začala zhoršovať pamäť kvôli vašej psychickej záťaži. Po pôrode môžu mamičky trpieť niečím, čo sa nazýva „postnatálna deplécia“, čo je termín, ktorý vytvoril lekár Oscar Serrallach. Problém definoval ako „ fyzické a duševné zhoršenie “, ktoré môže nastať v dôsledku straty živín, ako je železo, zinok a B12 po pôrode. A toto vyčerpanie môže niekedy trvať roky  a vo veľkej miere ho môže podporiť práve stres z rodičovstva. Ženy, ktoré majú tento problém, pociťujú neustálu únavu, ktorú ani spánok nedokáže  vyriešiť. Môže to viesť aj k ťažkostiam so sústredením a s problémami s pamäťou.

 

3. Úzkosť a depresia

Neustále riešenie  rodinných, pracovných a osobných záležitostí, môže byť pre matky vyčerpávajúce a stresujúce. Môže to dokonca prerásť do veľkých problémov. Ak v určitej fáze nedôjde k zmierneniu záťaže a zaradeniu oddychu do života, môže to viesť k závažnejším problém v oblasti problémom duševného zdravia. Najčastejšie je to úzkosť a depresia. U žien je takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že u nich budú diagnostikované úzkostné poruchy. Zistilo sa, že jedna z 10 žien, vrátane matiek, má príznaky depresie. Matkám, ktoré majú dvojčatá alebo trojčatá, hrozí ešte vyššie riziko depresie.

 

4. Bolesti hlavy

Hormóny a úroveň stresu vedú k tomu, že ženy majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť bolesti hlavy ako muži. Nedostatok spánku, úzkosť a vyhorenie spojené s duševnou záťažou, to všetko môže prispieť k častým bolestiam hlavy. Stres a duševná záťaž matky môžu spôsobiť nepríjemnosti v tele, pričom sa uvoľnia chemické látky, ktoré spôsobia, že organizmus sa pripraví na boj alebo útek. Telo nedokáže rozlíšiť medzi skutočnou hrozbou a stresmi každodenného života. Ak sa tento cyklus neustále opakuje, ovplyvní to centrálny nervový systém a mozog. A v tele  je všetko prepojené. Napríklad ak sa svaly na krku a hornej časti chrbta napnú v dôsledku stresu, môžu ťahať zadnú časť lebky a spôsobiť bolesti hlavy.

 

5. Inklinácia k alkoholu a k iným závislostiam

V niektorých prípadoch môže stres a emocionálna záťaž spojená s veľkou psychickou záťažou viesť k užívaniu látok, ako je  napríklad alkohol. Občasné neškodné popíjanie môže u niektorých mamičiek prerásť do problému. Keď užívanie drog a alkoholu vedie k poruchám, odlúčeniu od rodiny a neschopnosti venovať sa bežným každodenným povinnostiam, môže to predstavovať problém pre celú rodinu. Odborníci sú presvedčení, že alkohol nie je liekom na stresové faktory materstva. V skutočnosti môže zhoršiť príznaky spojené s duševnými poruchami.

 

Ako zmierniť duševnú záťaž?

Jednoduché riešenie by znelo, aby mamičky pracovali menej a aby mali menej povinností. Niekedy sa to dá však len veľmi ťažko zariadiť. Mnohým mamičkám nemá kto pomôcť a sú odkázané sú len na seba. Ale existujú spôsoby, ktoré by im mohli aspoň trochu pomôcť. Pozrime sa na ne.

 

Požiadajte o pomoc

Hlavne prvorodičky často odmietajú pomoc od svojej mamy, svokry alebo príbuzných a chcú starostlivosť o seba, bábätko, ale aj domácnosť zvládnuť samy a zbytočne sa vyčerpajú. Neuvedomujú si, že od toho, ako sa bude mať mama závisí aj to, ako sa bude mať dieťatko a  aj celá rodina. Čiže po pôrode by sa všetci mali starať o mamičku, aby sa ona mohla naplno starať iba o bábätko. Pokiaľ je v nastavení, že ona sa bude stále starať o všetko a o všetkých, tak potom sa naozaj vyčerpá a vyprázdni si zdroje, ktoré potrebuje pre bábätko. Žena, ktorá je unavená a preťažená povinnosťami, nemôže sa bábätku venovať na sto percent. Požiadať o pomoc rodinu neznamená nič zlé a neznamená to vaše zlyhanie. Príroda to tak nastavila, aby sa mamičky po pôrode starali hlavne o dieťatko a naozaj v tomto období nemusia variť, upratovať či žehliť. Väčšinou v každej rodine sa nájde niekto, kto rád a s láskou pomôže. Nebojte sa preto požiadať aspoň o malú pomoc. Ak sa mamička má čas postarať o seba, nechá si pomôcť a mnohé povinnosti vypustí, tak si dopĺňa energiu a všetko toto pôsobí ako  prevencia voči vzniku únavy a depresie.  Ak je to možné, prideľte nejaké úlohy aj svojmu partnerovi, rozdeľte starším deťom domáce práce primerané veku a v prípade potreby požiadajte o pomoc priateľov či kolegov.

 

Urobte si čas pre seba

Každá mamička má právo si dopriať oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. Radosť z oddychových chvíľ predstavuje najlepšiu cestu k nestresujúcemu materstvu. Ak mamičky nemyslia na seba, nemajú dostatok energie, sú unavené, vyhorené, a tak sa nemôžu dobre a s láskou starať o rodinu. To, že napríklad rodina ide na návštevu k príbuzným alebo na dovolenku, neznamená pre ženu voľno bez detí. Niekedy v súvislosti  s týmito aktivitami má ešte viac povinností a ešte väčší stres. Musí zbaliť všetky veci, deti musí mať neustále v dohľade, musí sa  starať sa o ne, len iným spôsobom. Ak si má mamička naozaj vyčistiť hlavu, musí sa odpojiť od detí, opustiť prostredie, zmeniť svoje myšlienky a nemyslieť aspoň chvíľu na rodičovské povinnosti. Tieto chvíle voľna musia byť spojené tiež s pocitom, že niečo môže a nie musí. Mamičky musia robiť aj niečo, čo im energiu neodoberá, ale naopak dodáva. Skutočné chvíle oddychu by nemali byť spojené s ďalšími povinnosťami, napríklad s upratovaním, žehlením, varením. Niektoré mamičky si totiž oddych od detí predstavujú tak, že budú robiť niečo iné, napríklad nejaké domáce práce. Vo chvíľach oddychu by mali robiť skutočne to, na čo sa už vopred veľmi tešia. Psychiater Jozef Hašto upozorňuje, že mama nemusí byť dokonalá, stačí, keď je dostatočne dobrá. Niektoré mamičky si túto skutočnosť neuvedomujú, a tak si myslia, že keď si dovolia chvíľu voľna pre seba a opustia dieťatko na pár hodín, automaticky sa stávajú zlými matkami. To však nie je pravda. 

 

Nemusíte všetko robiť perfektne

Strach z toho, že svo­jou prá­cou nikdy nedo­siah­nete úplnú doko­na­losť a oko­lie vás bude kri­ti­zo­vať, môže spôsobovať vašu únavu. Stáva sa to hlavne vtedy, keď si zakladáte na tom, že musíte mať výborne fungujúcu domácnosť, deti pod vaším vedením musia domov nosiť len jednotky a ešte k tomu, ak chodíte aj do práce, musíte  podávať najlepší pracovný výkon. Možno máte dobrý pocit z toho, že máte všetko vo svojom živote pod kontrolou a všetko má svoje pevné a na milimeter presné miesto, ale pravdepodobne sa stretávate s únavou, ktorá prichádza vo vlnách a sťažuje vám vaše každodenné fungovanie. Mnoho psychológov je presvedčených, že  ľudia so sklonmi k perfekcionizmu sú vystavení oveľa väčšiemu stresu a žijú pod veľkým tlakom, ktorý je samozrejme z dlhodobého hľadiska vyčerpávajúci. Svoje robí aj tlak médií a sociálnych sietí, ktoré nám denne podsúvajú myšlienku, že prípustná je len dokonalosť a úspech. Hlavne sociálne siete sú v tomto ohľade veľmi nebezpečné, pretože sa tvária, že prezentujú život bežných ľudí a že všade to takto funguje. Málokto si však uvedomuje, že za úspešnými a peknými profilmi sa skrývajú hodiny práce spojené s retušovaním a úpravami. Pre spokojný a zdravý život sú potrebné aj občasné nedokonalosti, pretože takto ušetríte veľa energie a vyhnete sa stresu.

 

Stravujte sa lepšie 

Je pravdou, že aj kvalitná strava a pitný režim vám pomôže byť čím skôr fit. Keď mamičky nejedia vôbec, čo sa u žien často stáva, lebo na varenie cez deň nemajú čas, tak ich hlava ani telo nemôžu dobre fungovať, pretože nezískavajú dostatočné živiny a nemajú z čoho  čerpať energiu. Jedlá, ktoré dodávajú energiu sú napríklad čučoriedky, brokolica, karfiol, hlávková kapusta, vlašské orechy, cícer, zeler, ryby, vajcia, tuniak, losos, sardinky, sója, pečienka, mrkva, čučoriedky, rozmarín, čierna čokoláda, paradajky, tekvicové semienka, avokádo, figy. A ako je to s vitamínmi a výživovými doplnkami?

 

Vitamín B

Vitamín B1 zlepšuje náladu, ale najmä pomáha pri premieňaní cukrov na energiu. Taktiež prispieva k rovnováhe nervového systému, srdca a pečene. Ak ho má človek nedostatok, môže mu spôsobiť oslabenie pamäti či zvýšenú precitlivenosť. Vitamín B1 sa dá nájsť napríklad v bravčovom mäse, vaječnom žĺtku, špargli, celozrnných obilninách či pivných kvasniciach.

Ak vám chýba energia, pomôže vám ju doplniť vitamín B6, ktorý pozitívne ovplyvňuje chuť do jedla. Ak vám chýba, prejavuje sa tak, že budete zrejme nervózni a podráždení. Nájsť ho môžete v rybách, banánoch, orechoch, kukurici, sóji či zemiakoch. Dôležité je ale si uvedomiť, že vitamín B si telo nedokáže uložiť na dlhší čas, preto je nevyhnutné, aby si ho človek neustále dopĺňal.

 

Vitamín B12– ako jediný vitamín obsahuje aj kov kobalt. Nájdete ho v rybách, vo vajciach, v mlieku a mäse. Spolu s kyselinou listovou zohráva dôležitú úlohu pri správnej látkovej premene homocysteínu na metionín, pričom práve príliš vysoká hladina homocysteínu zvyšuje riziko vzniku demencie.

 

Vitamín E – podobne ako ginko pôsobí ako antioxidant a vychytáva voľné radikály. Najviac ho do organizmu dostanete, ak budete jesť orechy, vaječné žĺtky, obilniny a mlieko.

 

Ginko Biloba

Ginko má veľmi blahodárne účinky na pamäť a lepšie myslenie. Okrem iného výskumy dokazujú, že ginko môže pozitívne pôsobiť na osoby, ktoré trpia prejavmi úzkosti. Ginko obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré napomáhajú k stimulovaniu nervového systému. Dôležité je však vedieť, že užitím napríklad niekoľkých tabletiek, sa vám pamäť hneď nezlepší. Na lepšiu stimuláciu pamäti budete potrebovať dlhšie užívanie.

 

Lecitín

Lecitín je látka, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť intenzitu myslenia. Kde ho môžeme nájsť? Lecitín sa nachádza sa napríklad v rybách, pšenici, vajciach či v sóji. Okrem iného má pozitívne účinky na vysoký cholesterol, znižuje krvný tlak či urýchľuje regeneráciu. V prípade užívania lecitínu je dôležité, aby sa dodržiaval dávka, ktorá je predpísaná.

 


ZDROJ: Cornelia Topf: Sebekoučink pro ženy

Čítajte viac o téme: Syndróm vyhorenia
Zdieľať na facebooku