Ako pomôcť dieťaťu stať sa úspešným v škole i v živote?

Každý rodič si želá, aby jeho dieťa bolo šťastné, zdravé a robilo v živote to, čo ho baví.
Každý rodič si želá, aby jeho dieťa bolo šťastné, zdravé a robilo v živote to, čo ho baví. / Foto: Bigstock

Všetci rodičia túžia po tom, aby boli ich deti v živote i v škole úspešné. A veľa rodičov si kladie otázku, čo treba urobiť pre výchovu úspešného dieťaťa. Psychológovia opakovane pripomínajú, že ak sa pri výchove používajú určité metódy, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že z detí  sa postupne stanú cieľavedomé, aktívne, spokojné, tvorivé a šťastné bytosti.

 

Každý rodič si želá, aby jeho dieťa bolo šťastné, zdravé a robilo v živote to, čo ho baví. Psychológovia a ďalší odborníci na výchovu neustále skúmajú faktory, na základe ktorých je vysoko pravdepodobné, že sa z vášho dieťaťa stane úspešný človek. Ktoré faktory to sú?

 

Zapájajte dieťa do domácich prác

Mnohí psychológovia tvrdia, že ak je dieťa zapojené  do domácich prác, rozvíja sa u neho spolupráca a pracovitosť. Takéto dieťa vie v škole spolupracovať so spolužiakmi, vie sa vcítiť do iných, dokáže pomôcť a vie, čo je zodpovednosť.

 

Zoznamujte dieťa so sociálnymi a emocionálnymi  zručnosťami

Podľa vedcov z Pensylvánskej univerzity je u detí, ktoré majú dobre rozvinuté sociálne a emocionálne zručnosti pravdepodobnejšie, že získajú vysokoškolské vzdelanie a zamestnanie do 25 rokov ako u detí, ktoré tieto zručnosti nemajú rozvinuté. Dieťa, ktoré je vedené aj týmto smerom, vie, ako sa ovládať, chápe okolnosti z perspektívy ostatných, vie sa s inými spojiť a dokáže urobiť osobné a sociálne rozhodnutia. Tiež má pozitívny prístup k sebe samému, je v ňom viac sebestačnosti, vytrvalosti, empatie a má v živote nejaký cieľ. Celkove je možné pozorovať pozitívnejšie sociálne správanie a vzťahy s rovesníkmi a dospelými, má menej problémov so správaním, či lepšiu dochádzku a známky. Z dlhodobého hľadiska majú tieto deti väčšiu šancu na vytvorenie dobrého rodinného zázemia, majú lepšie mentálne zdravie či aktívne občianstvo.

 

Majte vysoké očakávania

Ak rodičia niečo očakávajú od svojich detí, je vysoko pravdepodobné, že to deti aj splnia. Niektorí rodičia majú vo zvyku rozdeliť domáce povinnosti medzi všetkých členov rodiny bez ohľadu na vek. Ak dieťa pochopí svoju hodnotu, napríklad aj cez pomoc rodine a v domácnosti, bude sa na život pozerať inak. Zadajte svojim deťom nejaké konkrétne úlohy, ktoré majú počas týždňa splniť. Ak sa tak stane, neváhajte im poďakovať za pomoc a oceniť ich. Zároveň nezabúdajte na to, že deťom treba dávať úlohy primerané ich veku, aby mali možnosť uspieť a posilňovať svoje sebavedomie. Profesor Neal Halfon z Kalifornskej univerzity v Los Angeles na základe údajov z národného prieskumu, v ktorom skúmal  6 600 detí narodených v roku 2001, zistil, že očakávania, ktoré rodičia majú voči svojim deťom, majú obrovský vplyv na ich výsledky. Ukázalo sa, že rodičia, ktorí videli  v budúcnosti svoje dieťa na vysokej škole a smerovali ho k tomuto cieľu bez ohľadu na ich príjem a iné okolnosti, tak väčšinou dieťa týmto smerom aj postupovalo. To je v súlade s Pygmalionovým efektom, ktorý hovorí, že to, čo jeden človek očakáva od druhého, môže slúžiť ako sebanaplňujúce sa proroctvo. V prípade detí tie napĺňajú očakávania svojich rodičov.

 

Majte v rodine zdravé vzťahy

Aj to, v akej rodine dieťa vyrastá, má neskôr vplyv na jeho úspech. Deti, ktoré vyrastali v rodinách s častými konfliktmi, majú tendenciu horšie uspieť v živote. Aj v oblasti vzťahov dieťa napodobňuje svojich rodičov. Pozoruje, ako rodičia spolu komunikujú, riešia problémy, ako sa k sebe správajú. Tieto formy správania potom prenáša do svojho života. Mnohí dospelí ľudia majú celý život problémy vo vzťahoch práve preto, lebo nikdy nezažili nič pozitívne v tomto smere ako malé deti. Deti, ktoré dostali hlavne v priebehu svojich troch rokov láskyplnú starostlivosť, dokážu neskôr nadväzovať zdravé vzťahy. Ukazuje sa tiež, že deti, ktoré majú dobré vzťahy s rodičmi, sa neboja chýb, sú odhodlané viac riskovať a v škole sa cítia sebavedomejšie. Základom je úprimná komunikácia, vyjadrovanie emócií a tiež to, že si na dieťa nájdete čas, aj keď ste mimoriadne vyťažení.

 

Stres majte pod kontrolou

Je dokázané, že ak sú rodičia dlhodobo v strese, tak potom aj ich dieťa sa časom dostáva do nepohody, čo môže ovplyvniť jeho neskorší život. Tento psychologický fenomén sa nazýva emocionálna nákaza. Jej podstata spočíva v tom, že si ľudia prenášajú na seba vzájomné pocity. Výskumy ukazujú, že ak je napríklad manžel šťastný, jeho radosť nakazí aj manželku a deti. Ak je smutný, prenesie sa do celej rodiny pochmúrnosť. Takže, ak je rodič vyčerpaný alebo frustrovaný, tento emocionálny stav sa môže preniesť na deti.

 

Oceňujte úsilie a podporujte rastové myslenie

Psychológovia radia podporovať svoje deti v obľúbenej aktivite a rozvíjať u nich rastové myslenie. Teda neúspech nevidieť ako zlyhanie, ale ako odrazový mostík pre rast a rozšírenie svojich schopností. Ako vidíme, o tom, či privedieme deti k úspechu, alebo k neúspechu, rozhoduje okrem iného i to, či v nich podporujeme rastové alebo fixné myslenie. Ľudia sa v podstate od seba odlišujú spôsobom myslenia. Podstata fixného myslenia spočíva v tom, že schopnosť uspieť je vrodená. Buď sa zrodíme pre úspech, alebo nie. Ovplyvniť to nemôžeme. Rastové myslenie je vybudované na presvedčení, že schopnosť uspieť sa rozvíja v čase a môžeme na úspechu pracovať.

 

Neustále vysvetľujte, v čom spočíva hodnota vzdelania

Dávajte najavo, že bez ohľadu na to, aká je situácia, škola je na prvom mieste. Úspešné deti majú takmer vždy za sebou rodiča, ktorý ich tlačí, aby boli všetkým, čím môžu byť. Naučte svoje deti, že vysoká škola nie je možnosťou, ale skôr požiadavkou na dobrý život. Akonáhle budú mať tieto veci zakorenené v mozgu, potom sa naučia, že škola je povinnosťou, s ktorou by sa mali  popasovať.

 

Naučte dieťa vnímať hodnotu peňazí

Niektoré deti si prirodzene sporia, lebo to majú tak v sebe zakódované. No sú aj deti,  ktoré míňajú svoje peniaze v okamihu, keď ich dostanú. Vždy je vhodné poskytnúť dieťaťu vreckové a poučiť ho o sporiacich účtoch a odkladaní. Malo by vedieť, aké to je šetriť a čakať na kúpu jednej veci, ktorú vždy chcelo. Ak všetko dieťaťu hneď kúpite, nikdy nespozná hodnotu peňazí. Mnohí rodičia zistia, že keď musí dieťa pracovať na niečo, po čom túži, má tendenciu lepšie vnímať hodnotu peňazí.

 

Učte ho rešpektovať a vážiť si iných ľudí

Úcta sa vyučuje už v ranom veku. Ak chcete prinútiť vaše deti, aby vás rešpektovali, musia existovať pevné pravidlá, od ktorých sa očakáva, že ich budú dodržiavať. Dajte im vedieť, čo budete a nebudete tolerovať. Ak sa dieťa v troch rokoch naučí, že odvrávať nie je dovolené, budete to vnímať ako samozrejmosť. Ak chcete, aby vás deti rešpektovali, musíte ich tiež rešpektovať. A, samozrejme, musíte byť pre ne dobrým vzorom v tom, ako sa vy správate k ľuďom.

 

Pomáhajte dieťaťu budovať sebavedomie

Úspešné deti takmer vždy majú za sebou rodičov, ktorí im pomohli vybudovať ich sebaúctu. Je ľahké byť tak frustrovaný životom, dokonca aj v mladom veku. Deti čelia tlakom, ktoré dospelí často označujú za podradné, ale v ich svete sa tieto udalosti javia ako traumatické. Ak chcete, aby vaše dieťa bolo úspešné vo všetkých aspektoch života, pomôžte mu vybudovať sebaúctu. Aj keď narazí na ťažké situácie, ak pozná zručnosti a tipy, ako ťažké chvíle prekonať, tak to určite zvládne. A keď zistí, že ak sa niečo raz podarí, dokáže to znova a bude mať pocit hrdosti.

 

Čítajte s dieťaťom knihy odmalička

Je známe, že čítanie kníh predstavuje komplex pozitívnych vplyvov, ktoré pôsobia na vývoj dieťaťa. Je to obzvlášť dôležité hlavne do piateho roku života, lebo v tomto období sa fantázia začína vo veľkej miere rozvíjať. Utvára sa tiež rozhľad a schopnosť myslieť v širších súvislostiach. Pravidelné čítanie je dôležitou súčasťou rodičovskej výchovy. Vďaka tomu sa dieťa učí počúvať, a to je aj v ďalšom jeho živote veľmi dôležité. Psychológovia sa tiež domnievajú, že deti, ktorým rodičia čítajú knihy, sú emocionálne vyrovnanejšie a sebavedomejšie. Aktívnym počúvaním si dieťa živo predstavuje to, o čom je kniha a prežíva všetky udalosti spolu s postavami. Pri počúvaní vzrušujúceho príbehu je schopné vnímať rôzne spôsoby správania (priateľstvo, zodpovednosť, starostlivosť, súcit...) a tiež rozlišovať dobro a zlo.

Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku