Skvelé spôsoby, ako sa deti môžu hrať počas letných dní

Existuje veľa možností, ako prežiť s deťmi leto
Existuje veľa možností, ako prežiť s deťmi leto / Foto: Bigstock

Vymyslieť pre deti cez prázdniny zaujímavý program nie je len vecou rodičovskej fantázie, ale často i rôznych možností, kde aktivity realizovať. Existujú však možnosti, ktoré nevyžadujú špeciálne podmienky a deti sa zabavia. Niekedy im  dokážu deň spríjemniť zaujímavé hry.

 

Existuje veľa možností, ako prežiť s deťmi leto. Dnes sa pozrieme na aktivity a hry, ktoré rodičov takmer nič nestoja a napriek tomu deti zabavia aj na niekoľko hodín.

 

Hry s ľadom

Hrať sa s ľadom vonku počas horúceho dňa je skvelý spôsob, ako sa schladiť. Pre najmenších je tiež zábavné skúmať zamrznutú tekutinu. Môžete s deťmi vyskúšať niekoľko nasledujúcich nápadov:

 

Muffiny

Zmiešajte sódu bikarbónu s vodou a zmrazte ju vo forme na muffiny. Vytiahnite ich, keď sú pevné. Deti takto majú k dispozícii zábavné ľadové kocky, z ktorých môžu niečo poskladať alebo sa iným spôsobom s nimi hrať. Keď ich postriekate octom, zrazu vybuchnú a deti budú nadšené z tohto zázraku. 

 

Ľadové sochy

Naplňte balóny vodou a vložte ich na noc do mrazničky. Na druhý deň budete mať z balónov ľadové gule, z ktorých môžete vytvárať rôzne ľadové sochy, hrady, domčeky a podobne. Na zlepenie používajte kuchynskú soľ. Farebné ľadové gule môžete vytvoriť pridaním potravinárskeho farbiva do balónika pred zmrazením.

 

Hračky v ľade

Nájdite malé hračky a tie nechajte zmrznúť v nádobách (napríklad v obaloch  z jogurtu). Keď hračky vo vode zamrznú, dajte deťom paličky alebo iné nástroje na rýpanie v ľade. Deti môžu hračky vyslobodiť z ľadového zajatia.

 

Miešanie farieb

V panvici na muffiny zmiešajte rovnaké diely kukuričného škrobu a vody a pridajte potravinárske farbivo. Do každého vložte paličku z nanuku a nechajte zmes zamraziť. Keď v muffiny vyberiete z mrazničky a ponoríte do vody alebo na pár minút necháte na slnku, začnú sa topiť. Dieťa môže pozorovať, ktoré farby sa vyrábajú zmiešaním dvoch alebo viacerých roztavených farieb.

 

Hry s vodou

Balóny naplnené vodou

Balóny naplnené vodou zaveste na strom, šnúru na bielizeň alebo čokoľvek, čo nájdete a dajte deťom palicu. Dovoľte im búchať do balónov. Postupne sa začnú trhať. Deti zažijú určite veľa zábavy, keď sa budú môcť osviežiť vodou z balónov.

 

Zavlažovacie hadice

Niekedy stačí trávnik v záhrade a zavlažovacie hadice a o zábavu je postarané. Môžete pre deti vymyslieť prekážkovú dráhu pomedzi striekajúcu vodu z hadíc a o zábavu máte postarané.

 

Hra na vodnom stole

Naplňte veľkú plastovú nádobu vodou a prihoďte do nej nejaké vodné guľôčky a niekoľko naberačiek. Deti môžu súťažiť rôznymi spôsobmi v tom, kto najskôr naberačkami vyberie z vody čo najviac guličiek.

 

Kreatívne nádoby

Aj nasledujúce kreatívne nádoby  môžu predstavovať riešenie, ako udržať detskú myseľ aktívnu a kreatívnu. Na uskladnenie jednotlivých pomôcok je vhodné  zakúpiť veľké plastové  vrecká alebo plastové nádoby. Môžete si vytvoriť tieto nádoby:

 

Umelecká nádoba

Túto nádobu je možné naplniť omaľovánkami a pastelkami pre najmenších. Pre staršie deti sú skvelou voľbou aj akvarelové, temperové, vodové farby a papier, skicár s ceruzkami alebo malé plátno s farbami a štetcami. Niektorým deťom sa môže páčiť  vlastná kniha s návodmi na kreslenie.

 

Nádoba na puzzle

Kúpte si novú náročnejšiu skladačku puzzle a vložte kúsky do nádoby. Môžete dokonca vyrobiť niekoľko takýchto nádob pre milovníkov puzzle aby sa mohli zabávať celé leto.

 

Nádoba na knihy

Kúpte svojmu vášnivému čitateľovi niekoľko nových kníh a uchovávajte ich ukryté v tejto nádobe dovtedy, kým ho  nezasiahne nuda. Leto je skvelý čas na začatie čítania novej knižnej série. Do nádoby môžete vložiť aj  peknú novú záložku a špeciálne svetlo pre extra príťažlivosť.

 

Nádoba s Legom

Skúste kúpiť nové Lego a keď sa dieťa začne nudiť, ponúknite mu toto prekvapenie. Postupne si môže začať kocky stavať, nedokončené dielo môže vložiť do nádoby a vytiahne ho vtedy, keď budeme mať čas alebo náladu práve na túto činnosť.

 

Nádoba na ručné práce

Malé deti obzvlášť milujú strihanie a lepenie, takže vytlačte im niekoľko rôznych obrázkov, ktoré môžu vystrihovať. Starším deťom môžete dať do nádoby, flitre, gombíky, nite, obrúsky na vyšívanie a iné podobné predmety na lepenie, navliekanie, strihanie a podobne. 

 

Nádoba na stavbu

Toto je ďalšia zábavná nádoba pre najmenších. Dajte do nej malé bagre, nákladné autíčka, traktory s vlečkou a tiež vrecko s kamienkami alebo s pieskom. 

 

Nádoba pre výskumníka

Ak vaše dieťa robí pokusy, experimentuje alebo skúma prírodu, dajte mu do nádoby odborné knihy, mikroskop, lupu, zápisník a pero.

 

Nádoba pre kuchára

Do nádoby dajte kuchársku knihu, obľúbené recepty, zásteru, kuchynské náčinie a potrebné suroviny. Možno takto motivujete svoje dieťa, aby niečo uvarilo alebo upieklo.

 

Ďalšie hry pre deti nájdete TU.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku