8 tipov, ako naučiť deti viac o recyklácii pomocou aktivít

Inšpirujte sa aktivitami, ktoré deti naučia o recyklácii a udržateľnom živote viac.
Inšpirujte sa aktivitami, ktoré deti naučia o recyklácii a udržateľnom živote viac. / Foto: Pexels

Inšpirujte sa aktivitami, ktoré deti naučia o recyklácii a udržateľnom živote viac.

 

V súčasnosti je učenie sa, ako recyklovať, pre deti jednoduchšie a zábavnejšie ako kedykoľvek predtým. K dispozícií je množstvo hier a aktivít, ktoré súvisia s recykláciou, a ktoré sú navrhnuté tak, aby sa deti naučili produkovať menej odpadu, separovať ho a opätovne využívať, čím zároveň pomáhajú posilňovať svoje ekologické hodnoty a pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Raz ony budú mať vo svojich rukách našu budúcnosť a budúcnosť miliónov druhov živých organizmov, ktoré potom budú závisieť od nich, aby zabránili ich vyhynutiu. Musíme preto zabrániť ďalšej generácii v robení rovnakých chýb, aké sme urobili my, a vychovávať ich, aby vybudovali lepší a udržateľnejší svet.

 

Aktivity, pomocou ktorých sa naučia viac o recyklácii

Naučiť deti, ako recyklovať čo najskôr, už v ranom veku, je nevyhnutné na to, aby si tento návyk osvojili a uplatňovali ho počas celého svojho života. V domácom aj v školskom prostredí možno pre deti rozvíjať aktivity v oblasti recyklácie prostredníctvom  hier, pesničiek a ručných prác, vďaka ktorým môže byť učenie jednoduchšie a zábavnejšie. 

 

1. Vyrobte si kŕmidlo pre vtáky z rolky toaletného papiera

Je to jedna z možností, ktorá ukazuje, o koľko lacnejšie je použiť recyklované materiály, ako kúpiť niečo úplne nové. Budete potrebovať: arašidové maslo ( alebo iné maslo má slúžiť ako prírodné domáce lepidlo), tyčinky z nanukov, krmivo pre vtákov (semienka), rolky od toaletného papiera, špagát. Postup:  Pomocou tyčinky od nanuku potrieme vonkajšok rolky toaletného papiera arašidovým maslom.  Rolku z toaletného papiera potiahnutú arašidovým maslom rolujte vo vtáčom semienku, kým nebude celá zakrytá. Cez rolku potom prevlečte špagát a zauzlite. Na koniec zaveste na to správne miesto pre vtáčiky.

 

Krmítko pre vtáčiky / Zdroj: theresourcefulmama.com

2. Vyskúšajte rôzne online hry a aktivity zamerané na recykláciu

Na internete dnes nájdete online hry na rôzne témy. Skúste si vyhľadať také, ktoré sa venujú recyklácii a podporia u detí takéto myslenie a návyky. 

 

3. Vytvorte si puzzle

Budete potrebovať: škatule, napríklad od cereálií alebo akékoľvek výkresy s obrázkami, nožnice, fixky.  

Postup: Odrežte prednú stranu krabice, rozstrihnite ju na rôzne menšie časti, aby to pripomínalo kúsky puzzle. Môžete strihať obyčajné štvorce, obdĺžniky, alebo ak si to chcete sťažiť, môžete vymýšľať rôzne tvary a následne ich spájať do pôvodného obrazu. 

 

4. Vydajte sa na recyklačný lov

Vydajte sa do miestneho parku a zistite, koľko predmetov, ktoré sa dajú recyklovať, môžete zozbierať z prostredia! Ak máte súťaživé deti, môžete z toho urobiť preteky.  

 

Hľadať môžete predmety, ktoré sa dajú recyklovať, aj v parku. / Foto: Pexels

 

5. Experiment na znečistenie vody

Vizuálne demonštrácie a praktické experimenty ponúkajú fantastické možnosti vzdelávania. Aj keď niektoré formy znečistenia možno napraviť alebo zvrátiť – nie je to vždy tak. Preto je prevencia taká dôležitá. Zoberte menšiu vaničku, alebo ak chcete niečo väčšie, naplňte vodou a vyzvite deti, aby zašpinili vodu pomocou rôznych bežných znečisťujúcich látok. Po dokončení ich poverte úlohou vrátiť vodu do pôvodného stavu. Deti tak zistia, že to nie je možné. Zatiaľ čo väčšie kusy odpadu je možné vybrať, ostatné znečisťujúce látky zanechajú trvalý vplyv na vaňu s vodou. Nie je to len zábavné zmyslové cvičenie, ale je to aj skvelé pripomenutie toho, že musíme byť opatrní a správať sa k našej planéte s rešpektom. 

 

6. Vyrobte si kvetináče z plechoviek

Budete potrebovať: prázdne plechovky, lepidlo, kefu, papier so vzorom, vŕtačka, nožnice, špagát, krúžky na kľúče, pôdu a kvetiny. 

Postup:  Zoberte vypláchnuté a vysušené plechovky, vystrihnite kus vzorovaného papiera, ktorým oblepíte plechovky. Môžete ho odrezať o niečo väčšie, ako je potrebné, aby sa prekrývala a okraj visel tesne pod spodným okrajom plechovky. Naneste tenkú vrstvu lepidla na vonkajšiu stranu prázdnej plechovky, nalepte papier a vyhlaďte všetky bubliny. Naneste ďalšiu vrstvu lepidla a znova nalepte papier. Nechajte úplne vyschnúť. Po zaschnutí pomocou vŕtačky opatrne vytvorte otvor na dne plechovky na odvodnenie a štyri otvory pozdĺž hornej časti plechovky na zavesenie. Môžete to zmerať, aby boli čo najrovnomernejšie rozmiestnené. Odstrihnite štyri kusy šnúry, jednu pre každý otvor, prevlečte a zaviažte. Na začiatok si nechajte dlhú a neskôr ju môžete orezať tak, aby vyhovovala akémukoľvek priestoru, kde ich budete chcieť zavesiť. Naplňte plechovku zeminou – ak chcete, môžete na dno vložiť vrstvu kameňov alebo kamienkov, aby ste ešte viac podporili odvodnenie. Následne opatrne umiestnite rastlinu do plechovky, odstráňte prebytočnú pôdu. Keď ste sa už rozhodli, kam zavesiť kvetináče, zozbierajte všetky šnúry a držte ich pohromade, kým nebudete mať správnu dĺžku. Zviažte ich do uzla a navlečte na uzol aj kľúčenku. Odstrihnite prebytočnú šnúru a zaveste na klince alebo háčiky na stene. 

 

 

7. Zvonkohra z recyklovaného plastu

Budete potrebovať: väčšie veko, rôzne plastové vrchnáčiky, odmerky zo sirupov, môžete použiť korálky, kladivo, klince, ihla, šnúrka, niť, struna 

Postup:  Pomocou kladiva a klinca vytvorte štyri otvory (ako znamienko plus) do veľkého veka. Odložte veko nabok. Navlečte ihlu s kúskom struny, šnúrky. Množstvo struny, ktorú použijete, je na vás, záleží len na tom, aké dlhé zvonkohry chcete. Prevlečte ihlu cez jednu korálku. Okolo tejto korálky na konci šnúrky uviažte niekoľko uzlov. Prepichnite ihlu stredom vnútra odmerky na sirup. Vytiahnite ihlu, zatlačte plastové viečko až na koniec a dotknite sa guľôčky. Ak máte problémy s pretiahnutím ihly, použite ploché kliešte. Pridajte niekoľko guľôčok na šnúrku a zatlačte ich na koniec. Pridajte ďalší plastový vrchnáčik a zatlačte ho na koniec. Pokračujte vyššie uvedenými krokmi, kým nedosiahnete požadovanú dĺžku. Prepichnite ihlu cez jeden z otvorov, ktoré ste urobili vo veľkom veku. Niekoľkokrát uviažte uzol a odstrihnite prebytočnú šnúrku. Opakujte tieto kroky ešte trikrát pre zostávajúce reťazce zvonenia. Na výrobu vešiaka použite kladivo a klinec na vypichnutie dvoch ďalších otvorov do veľkého veka oproti sebe. Niekoľkokrát uviažte uzol a odstrihnite prebytočnú šnúrku. Opakujte tieto kroky ešte trikrát pre zostávajúce reťazce zvonenia. Na výrobu vešiaka použite kladivo a klinec na vypichnutie dvoch ďalších otvorov do veľkého veka oproti sebe. Otočte veko a na túto šnúrku priviažte korálik, aby zostal na mieste. Prebytočnú šnúru odstrihnite. 

 

Zvonkohra z recyklovaného plastu / Zdroj: craftsbyamanda.com

 

8. Recyklované umenie

Budete potrebovať: farby, tácku na farbu, nejaký väčší papier, napríklad A3 alebo biely baliaci papier, a recyklované predmety na maľovanie. 

Postup: Nalejte potrebné množstvo farby na tácku, papier môžete nalepiť na stôl aby sa nepohyboval a nespadol na zem, v prípade ak deti budú maľovať prstami. Potom to je na ich fantázii, čo a ako použijú, aby vytvorili nejaké umelecké dielo. 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať na facebooku