Ako zastaviť nočné mory?

Nočné mory sú nepríjemné, ale môžete sa ich zbaviť.
Nočné mory sú nepríjemné, ale môžete sa ich zbaviť. / Foto: Big Stock

Nočné mory občas potrápia každého človeka. Niekoho trápia menej, u niekoho zase sprevádzajú spánok každú noc. Ako sa zbaviť zlého spánku a dobre sa vyspať?

 

Nočné mory sa delia na dve hlavné kategórie. Jedny odrážajú to, čo sa deje v reálnom živote. Najdôležitejšie teda je pochopiť ich význam, pretože často sú nočné mory varovaniami. Odrážajú psychologické problémy, skrývajú správy a viac fungujú ako alarm. Zlé sny je možné poraziť tým, že vyriešite svoje problémy, alebo sa naučíte vykladať obsah svojich snov. Všetky sny skrývajú nejaký význam a spolu vlastne tvoria príbeh. Ukazujú vám predpovede do budúcnosti.

 

Ako sa zbaviť zlých snov?

Napravte svoje chyby

Sny sú vytvárané podvedomím. Sny sú upozornenia, lekcie a vodítko, ktoré posiela podvedomie vedomiu. Ak máte veľa nepriateľov, potrebujete ochranu. Veľa ľudí má zlé úmysly, pretože divoká stránka ľudského vedomia kontroluje podstatnú časť ľudského mozgu.

Ak chcete prestať mať zlé sny, mali by ste napraviť svoje chyby. Potom sa vám prestanú snívať aj zlé sny. Ak neviete, o aké chyby sa jedná, môžete využiť výklad snov. Pretože ľudské povedomie, okrem toho že vás v sne varuje, vám aj ukáže, ako danú chybu napraviť.

 

Preložte svoje sny

Ak sa chcete zbaviť svojich snov, môžete si nechať preložiť ich význam na základe vedeckých metód. Taktiež sa môžete naučiť, ako pozitívne zmeniť vašu osobnosť.  Ak nemáte čas na to, aby ste sa naučili ako preložiť svoje sny, môžete vyhľadať pomoc experta. Avšak pokiaľ si chcete vyložiť význam svojich snov aj sami, môžete si to trochu zjednodušiť. Začnite si písať denník alebo aspoň zapisovať svoje sny hneď po prebudení. Pomôže vám to vedieť si svoje sny preložiť. Nechajte sa viesť svojimi snami vo vašom každodennom živote. Niektorí ľudia pochopia po prvých snoch, čo sa im ich sny snažia povedať, niektorým to trvá dlhšie. Záleží len na vašom probléme, vašom psychologickom type a na aktuálnych podmienok vo vašom živote.

Ak si preložíte význam prvých snov a nočné mory aj tak neprestanú, znamená to, že máte vážnejší psychologický problém a mali by ste vyhľadať pomoc psychoterapeuta.

 

Vyriešte svoje problémy

Zlé sny môžete mať aj z dôvodu nevyriešených problémov z minulosti. Vaše sny vám ukážu samé, ako máte svoje problémy vyriešiť. V podvedomí viete, že niečo nie je v poriadku, avšak vaše vedomie si to neuvedomuje. Ak máte pocit, že ste obeťou niekoho iného, alebo vás niekto kontroluje a ovláda, vaše sny ani nemôžu byť príjemné, pretože odzrkadľujú realitu. Predtým, než niečo urobíte, sa poriadne zamyslite. Ak vám to má priniesť problémy v budúcnosti, zlé sny neprestanú.

Avšak, existuje aj druhá kategória nočných môr. Sú spôsobené externými faktormi. Stačí si dať na ne trochu pozor, a nočné mory obmedzíte.

 

Jedlo

Ak sa najete a zakrátko zaspíte, aj jedlo vám môže spôsobovať nočné mory. Nemali by ste jesť krátko pred spaním, pretože jedlo ovplyvňuje váš metabolizmus a vaše sny. Nezdravé jedlo  ako napríklad fast food, ale aj sladkosti ovplyvňujú mozog a často to ústi až k nproblémom so spaním, ako zistila jedna zo štúdií. Iná štúdia zase zistila, že aj štipľavé jedlo môže mať nepriaznivé účinky na ľudské sny, pretože pikantné jedlo zvyšuje teplotu ľudského tela.

 

Videohry

O vplyve videohier sa popísalo už veľa, avšak štúdia na bývalých vojakoch zistila, že tí, ktorí hrajú videohry, mávajú pokojnejšie sny. Avšak toto platí len pre mužov, pretože videohry majú na ženy presne opačný efekt - spôsobujú nočné mory.

 

Traumatické zážitky

Mnohé nočné mory odrážajú traumatické zážitky ako napríklad domáce násilie, prírodné katastrofy či autonehody, pokiaľ ich daná osoba už niekedy zažila. Je to súčasť posttraumatického stresu. Ľudia, trpiaci posttraumatickým stresom majú viac než 52 percent šancu zažívania nočných mor, zatiaľ čo u bežnej populácii je toto číslo omnoho nižšie, približne 3 percentá.

 

Prostredie

Miesto, kde spíte, môže taktiež ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Teplota či pohodlnosť patria medzi tie najdôležitejšie. Ak je prostredie príliš teplé alebo príliš studené, častejšie sa v noci budíte a pamätáte si viac snov. Ľudský mozog ovplyvňuje aj vôňa. Ak cítite počas spánku príjemnú vôňu aj vaše sny sú príjemné, avšak ak nepríjemnú, môžete sa prebudiť na nočné mory.

 

Médiá

Premýšľali ste niekedy nad tým, aký mediálny obsah konzumujete pred spaním? Množstvo filmov obsahuje strašidelné scény či násilie, ktoré vám k lepšiemu spánku nepomôžu. Taktiež si dajte pozor aj na negatívne správy v televíznych novinách. Vaša myseľ vníma a spracováva všetky podnety, takže ich ľahko môže premietnuť do snov.

 

Lieky

Niektoré druhy liekov obsahujú látky, ktoré môžu ovplyvniť aj vaše sny. Dávajte si pozor na narkotiká, antidepresíva, ale hlavne všetky lieky, ktoré môžu ovplyvniť REM fázu spánku. Ak máte podozrenie, že za vašimi zlými snami stojí užívanie liekov, ihneď o tom informujte vášho lekára.

 

Ľudská psychika

Úzkosť a stres sú jedným z najčastejších dôvodov nočných mor. Stres prichádza často, nepozorovane a tvorí súčasť ľudského života aj bez toho, aby si človek uvedomil, že je vlastne  v strese. Ak ste v strese, kvalita spánku upadá, avšak taktiež môže viesť k nočným morám. Stres môže byť tiež príčinou vašich zlých snov pred dôležitou udalosťou, či dôvodom nočných mor u dieťaťa pred dôležitou písomkou v škole.
Depresie majú negatívny dopad na človeka celkovo. Avšak fínska štúdia zistila, že  ľudia trpiaci depresiami majú až  sedemnásobne vyššiu šancu mať v noci zlé sny.

 


ZDROJE: https://hubpages.com/health/stop-nightmares 

Čítajte viac o téme: Strach, Stres, Úzkosť
Zdieľať na facebooku