Zábavné aktivity pre deti, ktoré môžete využiť počas daždivých dní

To, že je vonku mokro, neznamená, že musíte stráviť deň vo vnútri. A hlavne v lete, keď je horúco a mokré oblečenie dokáže rýchlo vyschnúť.
To, že je vonku mokro, neznamená, že musíte stráviť deň vo vnútri. A hlavne v lete, keď je horúco a mokré oblečenie dokáže rýchlo vyschnúť. / Foto: Bigstock

Aj počas daždivého obdobia nemusíte s deťmi tráviť čas len vo vnútorných priestoroch. Keď prší počas teplých dní, môžete sa spolu hrať aj vonku. V článku sa môžete dočítať o niekoľkých spôsoboch, ako prežívať s deťmi daždivé dni vonku.

 

Pre väčšinu rodín znamená upršaný deň to, že sú deti i dospelí zavretí vo vnútri a vykonávajú rôzne aktivity, ktoré sa hodia do tohto prostredia. Väčšinou je to sledovanie filmov, hranie videohier, riešenie  hádaniek alebo čítanie kníh. Ale to, že je vonku mokro, neznamená, že musíte stráviť deň vo vnútri. A hlavne v lete, keď je horúco a mokré oblečenie dokáže rýchlo vyschnúť. S trochou kreativity môžete aj upršaný deň zmeniť na chvíle veľkej zábavy. Mokré počasie môžete využiť na maximum s nasledujúcimi  hrami, vďaka ktorým bude vaše dieťa  šťastné, aktívne a zaujaté rôznymi činnosťami. Stačí zobrať gumené čižmy, pršiplášť a vyraziť vonku. Pozrime sa na niekoľko aktivít, ktoré môžete robiť.

 

Hra zmyslov

Urobte si zo svojho daždivého dňa priestor na skúmanie dažďových kvapiek všetkými zmyslami. Zachyťte kvapky dažďa na jazyku, rukách a nohách. Vnímajte vôňu, ktorá sa šíri v povetrí v daždi. Ako by ju deti opísali? Všímajte si, aké geometrické útvary vytvárajú dažďové kvapky.

 

Bublifuk medzi kvapkami

Dnes dostať kúpiť rôzne druhy bublifukov. Deti sa určite dobre zabavia, keď im dovolíte vyfukovať bubliny medzi kvapky dažďa. A ak majú obuté gumené čižmy, nič im nebráni v tom, aby bubliny v daždi ponaháňali.

 

Dovoľte dažďu, nech maľuje

Na výkres rozotrite vodové farby v hrubšej vrstve. Potom výkres umiestnite na dážď a spoločne s deťmi sledujte, aký obraz dážď postupne vytvára. Po určitej dobe výkres umiestnite do suchého prostredia, nechajte ho vyschnúť a budete prekvapení, aký krásny obraz dokázal dážď namaľovať.

 

Ako dážď mení veci?

Daždivý deň predstavuje aj skvelý čas na to, aby ste svoje deti naučili aj niečo o prírode. Pozorujte spoločne pôdu, piesok, trávu. Ako dážď mení tieto veci? Choďte na prechádzku do svojho okolia a požiadajte svoje dieťa, aby vám povedalo, ako dážď spôsobuje, že veci vyzerajú inak. Môžete sa zabávať aj tak, že vytiahnete pohár a zmeriate zrážky. Sledujte, koľko vody bude v pohári, kým prestane pršať.

 

Dážď a sledovanie javov v prírode

Môžete sledovať psy, mačky, sliepky, čo robia počas dažďa. Daždivý deň je tiež ideálny na hľadanie červíkov, keď sa pohybujú na povrchu zeme. Pozrite sa, koľko ich nájdete vy a vaše dieťa. Hľadajte v blate stopy zvierat. Skúste uhádnuť, ktoré zviera vytvorilo stopy. Sledujte dážď, keď padne na zem. Kam prúdi voda? Dole ulicou? Do odtoku? Ak sú tam kaluže, hádžte do nich kamene. Kto dokáže urobiť najväčšiu vlnu? Aký veľký kameň vydáva najhlasnejší zvuk? A keď búrka prejde, nezabudnite hľadať dúhu.

 

Dovoľte sa deťom zašpiniť

Deti milujú robiť neporiadok a čo je lepší spôsob, ako urobiť neporiadok, keď sa môžu hrať v blate? V závislosti od typu pôdy, vytvorte koláče alebo hrady z piesku. Ak vám nevadí, že trochu zničíte trávnik, môžete nechať svoje dieťa šmýkať sa v mokrej tráve. Alebo pripravte prekážkovú dráhu do mokrého počasia. Alebo skúste hrať niektorý z obľúbených športov vášho predškoláka . Ako dážď mení pohyb lopty?

 

Využite bazén

Ak je dosť teplo, choďte von v plavkách a okúpte sa spolu v bazéne. Deti zažijú iný pocit z kúpania ako vtedy, keď svieti slnko.

 

Vyskúšajte bláznivé veci

Ak je to možné, zoberte si vodové farby alebo farby na telo do bazéna a experimentujte s tým, kto dokáže nakresliť najzábavnejšie  veci na telo. Započúvajte sa do rytmu, ktorý dážď vytvára a usporiadajte tanečnú súťaž. Dajte cenu tomu, kto vymyslí najvtipnejší dažďový tanec.  Predstierajte, že ste zviera v mokrom počasí. Napríklad žaba, kačica alebo ryba. Alebo si len tak spievajte v daždi.

 

Autíčko v daždi

Niekedy stačí naozaj málo. Dovoľte vášmu dieťaťu zobrať si do dažďa svoje obľúbené autíčka a ďalšie hračky. Bude to pre dieťa úplne iný pocit jazdiť so svojím autíčkom niekde v daždi napríklad pomedzi stromy ako len v detskej izbe po koberci.

 

Bábika v daždi

Aj bábika je vonku v daždi ináč vnímaná ako v dome. Majte doma k dispozícii aj lacnejšie  hračky, aby mohli deti s nimi robiť činnosti podľa vlastnej fantázie. Dovoľte im bábiku obliať vodou alebo položiť do blata. Dovoľte im ju zahrabať do piesku, pod spadnuté konáre, do ihličia, dovoľte im, nech si ju ponoria do potoka či jazierka. Vonku tento druh zábavy inšpiruje.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku