8 tipov, ako stráviť pekné zmysluplné rodinné chvíle

  Foto: Bigstock

Každá spoločná chvíľa sa počíta, no na niektoré deti dokážu spomínať ešte veľmi dlho. 

 

Zapojte všetkých členov rodiny

Keď sa celá rodina zapojí do plánovania zábavných aktivít, budete mať viac príležitostí zažiť výnimočné chvíle. "Rodinné lepidlo" tak nazýva Pat Tanner Nelson, profesor z univerzity v Delaware, tie chvíle, ktoré spájajú rodinu a budujú hlboké a zdravé vzťahy. „Spoločné trávenie času ako rodina si vyžaduje plánovanie, ale je to dobrá investícia,“ hovorí Nelson. "Keď deti cítia blízkosť svojich rodičov, viac sa snažia potešiť ich a urobiť ich hrdými, čo potom posilní celú rodinu." Nemusí to byť zložité, pri správnom prístupe sa už samotné plánovanie stane pre deti zábavou. Navyše sa deti cítia dôležito, keď ich rodičia zapoja do plánovania spoločných udalostí.

 

Naplánujte si spoločnú rodinnú dovolenku

Môžete nastaviť rozpočet prípadne oblasť, ale nechajte svoje deti skúmať možnosti výletov, koordinovať časy cestovania a kontrolovať predpoveď počasia. Deti sa budú cítiť hrdé a nezávislé, keď prevezmú vedúcu úlohu v rodine a vy budete hrdí na to, že strávite nádherný deň spolu so svojimi šikovnými deťmi.

 

Veďte pravidelné rodinné rozhovory

Členovia starších generácií vašej rodiny, ako sú starí rodičia, poznajú veľa fascinujúcich príbehov. Nechajte svoje deti, aby sa ich spýtali, aký bol život v minulosti, použite hlasový záznam alebo videorekordér na zachytenie ich príbehov a hlasov. Zbieraním osobných anekdot a spomienok budete mať časovú kapsulu rodinnej histórie. 

 

Naplánujte si rodinné fotenie

Neexistuje lepší spôsob ako vytvoriť a uchovať rodinné spomienky ako rodinné fotenie. Môžete si naplánovať portrétovú fotografiu v miestnom štúdiu, ale ak chcete zachytiť tie skutočné úprimné momenty, pri ktorých sa pri spätnom pohľade na ne budete usmievať, vyhľadajte fotografa s fotožurnalistickým štýlom, ktorý vie, ako zaobchádzať s deťmi počas fotenia vášho životného štýlu. Vyberte si miesto na natáčanie, ktoré vaša rodina miluje.

 

Uvarte si (a jedzte) spoločne

Výhody rodinnej večere sú mnohé. Štúdie ukazujú, že deti, ktoré často jedia za jedným stolom so svojimi rodičmi, majú lepší akademický výkon, vyššiu sebaúctu a nižšie riziko obezity. Pravidelné rozhovory pri večeri sú tiež spojené s otvorenejšou komunikáciou medzi deťmi a rodičmi. „Čím viac si dokážete osvojiť zvyk skutočne počúvať svoje deti a viesť spoločné rozhovory už od útleho veku, tým je pravdepodobnejšie, že deti budú v puberte hovoriť s rodičmi o problémoch, ktoré ich trápia,“ hovorí Richard Weissbourd, harvardský psychológ. Pri varení prideľte každému prácu primeranú veku. Buďte kreatívni, aby ste si vytvorili chutné spomienky.

 

Vydajte sa na rodinnú prechádzku 

Výlet do prírody ponúka priestor na užívanie si vzájomnej spoločnosti. „Zdá sa, že prirodzené prostredie pomáha upokojiť deti (ale aj dospelých),“ hovorí Nelson. Takže keď sa budete prechádzať po zalesnenom chodníku, pozdĺž pobrežia alebo po mestskom park, nadýchnite sa, uvoľnite a pozrite sa na stromy, vtáky, oblohu, ale aj jeden na druhého.

 

Zorganizujte domáce kino

Pri výbere filmu striedajte medzi „výberom rodičov“ a „výberom detí“. Potom si dajte popcorn, usaďte sa a prežívajte príbehy obľúbených postáv alebo spoznajte nové. Po filme sa porozprávajte o tom, čo ste videli, a zdôraznite všetky poučné momenty, ktoré sa odohrali.

 

Založte si rodinný knižný klub

Keď budú všetky deti vedieť čítať (alebo vydržia počúvať príbeh), striedajte sa pri výbere knihy a potom si každý mesiac vyberte jeden deň, aby ste si spolu sadli a porozprávali sa. Zamyslite sa nad otázkami, ktoré oživia diskusiu pričom rozhovor môže viesť ten, kto si knihu vybral. Ak máte problém s výberom titulu, požiadajte o radu miestneho knihovníka alebo majiteľa kníhkupectva. Rozšírte čitateľský klub aj o iných členov.

Zdieľať na facebooku