Výber z tých najkrajších slovenských a českých kníh pre deti

  

Veľmi často, aj bez toho aby sme si to uvedomili, siahame práve po knihách zahraničných autorov. Na ich obálkach sa zvykne blysnúť nápis „od autora bestselleru podľa New York Times“ či podobné iné odporúčania a aj do ich reklamnej podpory investujú vydavateľstvá neraz viac energie či financií. Avšak aj na Slovensku či v Čechách máme mnoho kvalitných spisovateľov, ktorí píšu krásne knihy pre dospelých i pre deti. Rozhodli sme sa vám preto aspoň zopár z nich pripomenúť. Dnes sme si pre vás pripravili stručný výber slovenských a českých detských kníh, ktoré by sa vašim deťom mali dostať do rúk. Bolo ťažké vybrať len zopár z nich, a preto ho pre vás určite pripravíme časom opäť.

 

Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev

Kniha Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev pre deti je od autora Petra Karpinského. Spisovateľ v nej naplno rozvinul svoju fantáziu a aj obyčajné múzeum premenil na nezvyčajné miesto, kde je niečo úplne inak, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj to na prvý pohľad mierumilovné sa môže zmeniť na niečo nebezpečné.  V knižke sú neobyčajné záhady neviditeľného zlodeja, vystrašeného ducha či dračieho dychu.

 

Malá princezná

Kniha Malá princezná od autora Jána Uličianskeho bola v roku 2009 ocenená ako najkrajšia detská kniha roku. Autor sa inšpiroval Malým princom od Exupéryho, takže podobne ako Malý princ, aj Malá princezná je kniha, ktorú si zamilujú malí aj veľkí čitatelia. Princezná túži nájsť si miesto na zemi, a hlavne svoju mamu. Na svojej ceste stretáva rôzne osoby, avšak ani jedna z nich nie je jej pravou mamou.

 

Izba snov

Kniha Izba snov je napísaná kolektívom autorov. Je to už piata knižka pôvodných literárnych poviedok pre deti, tvorená známymi, ale aj začínajúcimi spisovateľmi. Všetky príbehy v knižke sú vybrané deťmi.

 

Mimi a Líza

Kniha  Mimi a Líza vznikla na základe seriálu odvysielaného RTVS v decembri 2013. Získala ocenenie ako Najkrajšia kniha Slovenska  pre deti a mládež v roku 2013. Rozpráva príbeh dvoch dievčat. Jedna z nich žije so zatvorenými očami, druhá vidí. Spolu spoznávajú svet a prežívajú rôzne dobrodružstvá.

 

 

Rozprávky o psíčkovi a mačičke

Rozprávky o psíčkovi a mačičke sú príbehom, ktoré poznajú už viaceré generácie detských čitateľov. Príbeh od Josefa Čapeka rozpráva o psíčkovi a mačičke, ktorí namiesto toho, aby sa nemali v láske, ako to už medzi psami a mačkami býva, spolu gazdujú v malom domčeku pod lesom. Chcú robiť všetko tak ako dospelí, či už je to varenie polievky, alebo iné aktivity. No nie vždy to vyjde podľa ich predstáv.

 

O knihe Rozprávky o psíčkovi a mačičke si môžete prečítať aj v našom článku TU.

 

Slovenské rozprávky

Pavol Dobšinský zozbieral tie najkrajšie slovenské rozprávky medzi obyčajnými ľuďmi. Slovenské rozprávky pôvodne vyšli v rokoch 1880-1883 ako Prostonárodné slovenské povesti. Napriek tomu, že táto kniha má v názve rozprávky, príbehy v knihe nie sú určené len pre deti a rovnako potešia malého aj veľkého čitateľa. V príbehoch víťazí dobro nad zlom, a väčšina príbehov v sebe skrýva nejaké ponaučenie.

 

Babička

Príbeh Babička vyšiel po prvý krát v roku 1855 a pochádza z pera autorky Boženy Němcovej. Spisovateľka spomína na svoje detstvo s jej babičkou Magdalénou Novotnou, prežité v prostredí českého vidieka.  Babička je idealizovaná osoba, no napriek tomu je jej opis reálny. Je to osoba láskavá a múdra, ktorú si jej okolie váži. Kniha sa začína príchodom babičky na Staré Bělidlo, končí jej smrťou. Sfilmovaná bola v roku 1940.

 

Danka a Janka

Kniha Danka a Janka patrí medzi knihy, po ktorých ako prvých siahajú malí čitatelia. Obsahuje mnohé príhody sestier dvojčiat, ktoré spolu zažívajú veselé a poučné dobrodružstvá. Danka a Janka sú rovnaké ako všetky deti, hádajú sa so svojimi súrodencami, no napriek tomu sa majú veľmi radi a pomáhajú si. Je to jedna z najznámejších slovenských kníh, určených pre deti.

 

O knihe Danka a Janka si môžete prečítať aj v našom článku TU.

 

Môj macík

Môj macík od slovenskej spisovateľky Márie Rázusovej-Martákovej nie je potrebné špeciálne predstavovať.  Kniha je veršovaná a obsahuje len zopár strán. Macíka a Bodríka taktiež poznajú celé generácie čitateľov. Kniha sa veľmi páči hlavne tým najmenším deťom, a patrí medzi najobľúbenejšie.

 

Škriatok v pyžamku a iné rozprávky

Knižka Škriatok v pyžamku a iné rozprávky od Zuzany Kubáškovej obsahuje situačné rozprávky. Zameriava sa na rôzne výchovné problémy. Každá z rozprávok obsahuje morálny alebo vzdelávací odkaz. Príbehy sa viažu k reálnym situáciám, ako napríklad k zlosti či k neposlušným zúbkom. Táto kniha pomôže riešiť detské problémy zábavnejším spôsobom pomocou veselých príbehov.

O knihe Škriatok v pyžamku a iné rozprávky si môžete prečítať aj v našom článku TU.

 

Opice z našej police

Príbeh Opice z našej police od Kristy Bendovej je taktiež známy viacerým generáciám. Táto knižka je príbehom o opiciach, ktoré sa však správajú ako ľudia, cítia a rozprávajú. Tvoria neoddeliteľnú súčasť rodiny, spolu s tromi bratmi, mamou, a starými rodičmi, s ktorými zažívajú všetky dobrodružstvá. Príbeh o opiciach je príbehom o deťoch, ich snoch, hodnotách, a príbehom o láske a rodine.

 

Deťom

Známy slovenský autor Milan Rúfus a jeho básnické podanie rozprávok patria k tým najkrajším dielam slovenskej literatúry. Rúfus skombinoval prebásnenie slovenských ľudových rozprávok a riekaniek, z ktorých vytvoril minipríbehy. Avšak, nech už siahnete po akejkoľvek knihe od Milana Rúfusa, sklamaní určite nezostane, či už to budú Modlitbičky, Pamätníček alebo Studnička.

 

 

Nám sa ešte nechce spať

Kniha rozprávok Nám sa ešte nechce spať je od Daniela Heviera. Príbehy o sloníkovi, králičkovi, ktorý nechcel spávať v kúzelníckom cylindri, či o sopke Popokatepetl, obsahujú originálne zápletky a vtipné ilustrácie. Rozprávky sú ideálne pred spaním pre deti, avšak vhodné aj na samostatné čítanie u prváčikov či druháčikov,

 

Naša mama je bosorka

Príbeh Naša mama je bosorka je o deťoch, ktorých mama zázračne dokáže uhasiť požiar v byte, či upratať bez toho, aby musela vytiahnuť prachovku. Deťom prezradí, že je bosorka. Niko a jeho sestra Natália sa rozhodnú nájsť múdru čarodejnícku knihu, avšak ich čarovanie im nevyjde vždy tak, ako by chceli.

 

O autorke Gabriele Futovej si môžete prečítať viac aj v našom článku TU.

 


Zdroj: www.martinus.sk

Máte nejaké obľúbené slovenské alebo české knihy aj vy? Podeľte sa s nami o ďalšie tipy v komentári pod článkom aj vy!

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi, Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku