13 krásnych kníh na rozvoj empatie u dieťaťa

Mnohé knihy v sebe skrývajú omnoho viac, než len silné príbehy. Učia nás empatii, vnímaniu pocitov iných a lepšiemu pochopeniu ich situácie.
Mnohé knihy v sebe skrývajú omnoho viac, než len silné príbehy. Učia nás empatii, vnímaniu pocitov iných a lepšiemu pochopeniu ich situácie. / Foto: film Zlodejka kníh

Mnohé knihy v sebe skrývajú omnoho viac, než len silné príbehy. Učia nás empatii, vnímaniu pocitov iných a lepšiemu pochopeniu ich situácie.

Empatia je považovaná za jednu z najdôležitejších vlastností človeka. Niekedy dokonca určuje aj to, či budete vo svojom úspešní alebo nie. Jej rozvoj by teda mal patriť medzi vaše priority, ale aj medzi priority vašich detí. Na jej zlepšenie existuje viacero spôsobov. Jedným z nich je aj čítanie kníh, ktoré v deťoch dokáže empatiu prehĺbiť. V tomto článku vám predstavíme, ktoré knihy pomôžu zlepšiť schopnosť empatie u vášho dieťaťa.

 

Hrozno hnevu

Jedna z kníh od Johna Stenbecka, vhodná hlavne pre tínedžerov. Kniha rozpráva príbeh vysídlenej rodiny v čase veľkého sťahovania v USA, ktorá cestuje do Kalifornie. Kniha obsahuje krutý stret s americkou realitou. Radí sa k vrcholným dielam Steinbecka, už v čase vydania v roku 1939 vyvolala búrlivé reakcie.

 

Nezabíjajte vtáčika

Jedna z najznámejších kníh na svete od Harper Lee, taktiež vhodná pre staršie deti (od 10 rokov). Tento príbeh sa tiež odohráva v tridsiatych rokoch minulého storočia, v čase hospodárskej krízy v USA. Kniha rozpráva príbeh o obhajobe mladého černocha zo znásilnenia bieleho dievčaťa. Je to boj s predsudkami, nevraživosťou, a strachom. Rasová nenávisť sa osobne doktne obhajcu, ale aj jeho rodiny.  Román Nezabíjajte vtáčika je príbeh o dospievaní, morálke, utváraní si vlastných názorov na svet a odvahe.

 

Nadbytoční

Príbeh z roku 2140 od Gemmy Malley. Kniha rozpráva príbeh Anny, ktorá je obyčajným dievčaťom v roku 2140. V tomto čase už existujú lieky na všetky choroby, ktoré dnes spôsobujú mnohé úmrtia, planéta je preľudnená, a spoločnosť sa rozdeľuje na ľudí, ktorí majú právo žiť, a na tých, ktorí toto právo nemajú.

 

 

Chlapec na drevenej debničke

Kniha je autobiografickým dielom. Rozpráva príbeh o chlapčekovi, ktorý bol spolu s rodinou nútený presťahovať sa do geta. Avšak zachránil ich Oskar Schindler. Kniha ponúka svedectvo o boji s osudom, vieru v ľudskú dôstojnôsť a schopnosť robiť rozhodnutia bez ohľadu na následky.

 

Noc

Knihu napísal autor Elie Wiesel. Príbeh rozpráva o mladom ortodoxnom židovi, ktorý musí prežiť v koncentračnom tábore. Na tomto mieste všetko prehodnocuje, začínajúc jeho vzťahom k Bohu, ale aj dôverou v seba samého.

 

Persepolis

Persepolis je prvý iránsky komix. Ide v podstate o výpoveď autorky Marjane Satrapiovej, ktorá graficky znázornila vlastný život v Iráne počas Islamskej revolúcie. Rozpráva o jej veku 6 až 14 rokov, zvhrnutí vtedajšieho režimu, ale aj devastujúcich dôsledkoch revolúcie.

 

Zlodejka kníh

Príbeh Liesel Memingerovej, ktorá prichádza do adoptívnej rodiny počas 2. Svetovej vojny. Počas toho, ako si zvyká na novú rodinu, učí sa čítať a postupne si získava lásku ku knihám. Empatickosť Liesel je skutočne obdivuhodná, najmä počas toho, ako sa stará o židovského utečenca. Táto kniha pripomína to, že každý čin človeka má svoje dôsledky.

 

Takmer všetky spomenuté knihy sú určené pre staršie deti. Avšak, pokiaľ hľadáte knihy pre mladšie deti, siahnuť môžete takmer po čokomkoľvek. Každá kniha v sebe ukrýva niečo hodnotné a dokáže rozvíjať schopnosť empatie u dieťaťa. Pre deti do 10 rokov môžete využiť nasledovné tipy.

 

Most do krajiny Terabitia

Tento príbeh je veľmi známy, dokonca bol aj sfilmovaný. Most do krajiny Terabitia rozpráva príbeh dvoch kamarátov- chlapec Jess a dievča Leslie, ktorí sa stanú nerozlučiteľnými. Spoločne si vytvoria vlastný svet- tajomné kráľovstvo Terabitia, kde spoločne vládnu a bojujú proti Temnému Pánovi.

 

Slávna 5 ide táboriť

Táto kniha je svetoznámou sériou od autorky Enid Blytonovej. Rozpráva príbeh piatich detí, ktoré spolu zažívajú mnoho dobrodružstiev a riešia viaceré záhady. Naprieč sériou si prechádzajú rôznymi životnými skúškami.

 

Príbeh Tracy Beakrovej

Autorkou je Jacqueline Wilsonová. V podstate môžete siahnuť po hociktorej knihe od tejto autorky. Každá z nich ukrýva jedinečný príbeh, ktorý pomôže vášmu dieťaťu lepšie sa vžiť do kože ostatných detí, ktoré sú v živote menej šťastné ako oni, ako napríklad deti z detských domovov, či deti s rôznymi problémami. Príbeh Tracy Beakrovej je súčasťou série o Tracy. Rozpráva príbeh o dievčatku z detského domova, ktoré sníva o skutočnom domove.

 

Šarlotina pavučinka

Kniha od E.B. White je venovaná mladším čitateľom. Už niekoľko rokov si získava srdcia detí na prvom stupni základnej školy, aj ich rodičov. Je to rozprávkový príbeh dievčatka, ktoré zachráni prasiatko. Tento vzťah sa pretransformuje na priateľstvo. Dokazuje, že stojí za to si udržať priateľstvo a odvahu obetovať sa.

 

Veľký frajer Nate sa valí

Časť série kníh Veľký frajer Nate. Rozpráva príbeh Nate, šibalského chlapca, ktorý sa dostáva do obyčajných, aj neobyčajných situácií, s ktorými sa musí úspešne vyrovnať. Nate preukazuje množstvo empatie voči ostatným deťom v jeho okolí.

 

Eduard a jeho zázračná cesta

Príbeh od Kate DiCamillo o porcelánovom zajacovi Eduardovi, ktorý sa ocitol nešťastnou náhodou na dne oceánu. Po strate svojej rodiny začne Eduard hľadať sám seba. Táto kniha v sebe skrýva silný príbeh. Učí, že je dôležité pripustiť si city, vyskúšať si blízkosť.

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku