Hry, na ktoré potrebujete len papier a pero. Poznajú ich vaše deti?

Piškvorky, lodičky, či meno-mesto-zviera-vec sú jedny z hier, na ktoré hráčom stačí len pero a papier a môžu sa s nimi zabaviť kdekoľvek.
Piškvorky, lodičky, či meno-mesto-zviera-vec sú jedny z hier, na ktoré hráčom stačí len pero a papier a môžu sa s nimi zabaviť kdekoľvek. / Foto: Redakcia Eduworld

Papierové hry nás tak trochu sprevádzali životom. Spájame si s nimi detstvo, kedy sme ich hrali v škôlkach, keď sme ešte nevedeli písať, či v škole počas nudných hodín alebo prestávok. Možno ich už dnes nahradili vo veľkej miere hry na smarfónoch či tabletoch, no každopádne stojí za to, aby ste aspoň tých zopár tých najznámejších naučili aj vaše deti.

1. Piškvorky

Piškvorky patria jednoznačne k najznámejším hrám. Cieľom hráčov je dokázať zakryť svoje hlavné úmysly a svoju stratégiu, a vytvoriť súvislý rad troch krížikov či guličiek. Táto hra je jednoduchá, a aj preto bolo vytvorené množstvo variácií.  Môžete tvoriť rad z piatich, či siedmich krížikov. Poprípade si môžete vytvoriť svoje vlastné pravidlá. Najlepšie na piškvorkách je, že ich môžete hrať kdekoľvek a kedykoľvek. Niekedy ani nepotrebujete pero- môžete využiť piesok, sneh, či zahmlené okná.

 

Foto: Redakcia Eduworld


2. Obesenec

Ďalšia veľmi známa hra. Úlohou hráča je uhádnuť slovo. Za každé nesprávne uhádnuté písmenko sa kreslí panáčik. Po určitom množstve nesprávne uhádnutých písmeniek panáčik visí. Jediným spôsobom, ako vyhrať, je uhádnuť písmenká. Všeobecná rada znie začínajte samohláskami a dúfajte, že váš súper vám nedá slovo, ktoré obsahuje iba spoluhlásky, ako napríklad prst či krk. Pre tých, ktorí majú radi výzvy, je táto hra dobrá aj na precvičenie si slovnej zásoby v cudzom jazyku.

 

Foto: Redakcia Eduworld

3. Meno, mesto, zviera, vec

Hra, ktorú nie je potrebné nijako špeciálne predstavovať. Jeden hráč v duchu hovorí abecedu, druhý ho stopne. Na ktorom písmenku ho zastaví, na také písmenko musia obidvaja hráči v čo najkratšom čase vymyslieť meno, mesto, zviera a vec. Kto skončí prvý, odrátava desať sekúnd do konca hry.  Potom sa sčítavajú body. Za každé slovo, ktoré nemá nikto iný v skupine ide hráčovi desať bodov. V prípade, že si minimálne dvaja hráči spomenú na rovnaké slovo, každý z nich dostane iba päť bodov. Ak niekto z protihráčov nemá napísané žiadne slovo, hráči, ktorí si na slovo spomenuli, dostávajú o desať bodov viac. Pri tejto hre platí pravidlo čím viac hráčov, tím je to väčšia zábava. Avšak dajte si pozor pri rozprávaní abecedy, pretože vymyslieť slová na písmená ako y či x je náročné.

 

Foto: Redakcia Eduworld


4. Príbeh

Môžete si vymyslieť vlastný príbeh. Príbeh má minimálne tri variácie. Buď si môžete vymyslieť príbeh, kde sa všetky slová začínajú na rovnaké písmeno.  Alebo môžete vymýšľať príbeh, kde budú mať všetky slová len určitý počet písmen. Ak ste vo väčšej skupine, môžete vymyslieť vlastný príbeh ešte originálnejšie. Každý z hráčov si vezme papier, na ktorý napíše vetu do prvého riadku, avšak posledné slovo vety napíše do ďalšieho riadku. Potom papier preloží a podá spoluhráčovi tak, aby spoluhráč nevidel prvú vetu, ale len posledné slovo z nej. Na toto slovo potom musí nadviazať svojou vlastnou vetou. Následne sa pokračuje rovnakým spôsobom až do omrzenia.

5. Kto som?

Aj pre túto hru platí pravidlo čím viac hráčov, tým viac zábavy. Každý člen skupiny napíše na papierik osobu, vec, či zviera, ktoré ho práve napadne. Potom ho označí číslom. Všetky papieriky sa dajú dokopy a potom si hráči ťahajú čísla, avšak nemôžu si vytiahnuť svoje číslo. Bez toho, aby sa hráči pozreli, čo je napísané na ich papieriku, si papierik väčšinou prilepia na čelo a hra sa začína. Hráči majú dovolené pýtať sa otázky, na ktoré je možné odpovedať iba áno či nie. Samozrejme, najťažšie je hrať túto hru v skupine, kde majú hráči úplne rozdielne záľuby. Ľahko sa potom môže stať, že budete pre vás úplne neznámy hráč tenisu či skvelý, no neobjavený spevák.

6. Bludisko

Papier a pero môžete využiť aj na nakreslenie bludiska, ktoré musí váš súper prejsť rýchlejšie ako vy, inak prehral.

 

 

7. Kreslenie postáv

Aj táto hra má minimálne dve variácie. Jedna z nich sa dá použiť hlavne vo väčšej skupine. Každý hráč má vlastný papier, na ktorý napíše svoje meno. Papiere potom kolujú. Každý ďalší hráč niečo prikreslí k menu, začne sa s obrysom tváre, potom oči, uši, ústa, nos. 
Druhá variácia hry je založená na rovnakom princípe ako príbeh. Jeden z hráčov nakreslí hlavu, potom preloží papier tak, aby to spoluhráči nevideli. Druhý hráč nakreslí trup, tretí pás, a tak ďalej, až po topánky.

8. Lodičky

Lodičky sú ďalšia z najznámejších papierových hier. Hrá sa medzi dvomi hráčmi. Každý z nich si nakreslí dve tabuľky. V jednej z nich je pozícia lodí prvého hráča. Do druhej tabuľky sa zapisujú všetky útoky na lode protihráča. Cieľom hry je potopiť všetky protihráčove lode.

9. Origami

Papier sa dá využiť aj inak, ako len na písanie. Môžete si z neho poskladať origami, či vyrobiť lodičky alebo lietadielká. Ak sa chcete naučiť skladať origami, stačí si vyhľadať jeden z mnohých návodov, ako skladať origami.



10. Slovný had

V tejto hre sú hráči rozdelení do skupín. Úlohou hráčov je vymýšľať podstatné mená s konkrétnou dĺžkou, napríklad päť či šesť písmen tak, aby určité písmeno bolo v správnej pozícii a tým vytváralo hada. Ktorá skupina má dlhšieho hada, tá vyhráva.
Príklad na písmeno M:
Myseľ
oMbre
doMov
...

11. Slovný rebrík

Zo slov si môžete vytvoriť aj rebrík. V tejto hre hráči musia napísať čo najviac slov začínajúcich na určité písmeno tak, aby každé ďalšie slovo malo o písmenko viac ako to prechádzajúce slovo.

A aké papierové hry poznáte vy? Ktoré patrili medzi vaše obľúbené?

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku