Sangvinik – ako ho spoznáte?

Sangvinik je jedným zo štyroch osobnostných typov.
Sangvinik je jedným zo štyroch osobnostných typov. / Foto: Pexels

Vždy usmiaty, veselý, spoločenský a zábavný – tak si asi každý z nás predstaví sangvinického človeka. Čo toto označenie ale naozaj znamená? Sú sangvinici len pozitívni ľudia, alebo majú aj nejaké negatívne vlastnosti?

 

Sangvinik je popri melancholikovi, cholerikovi flegmatikovi jedným z temperamentov, o ktorých hovoril už antický lekár Hippokrates. Hippokrates charakterizoval uvedené typy temperamentov na základe toho, aká telesná tekutina koluje človeku v žilách. U sangvinika hovoríme v tomto prípade o krvi. Ako charakterizoval osobnosť sangvinika a aké sú jeho vlastnosti?

 

Sociálny, expresívny a vyžadujúci pozornosť

Sangvinik je ten človek, ktorého je všade veľa. Je veselý, hlučný, je ho stále  vidieť, niekedy môžete mať pocit, že sa vám dostáva úplne pod kožu. Takáto osoba to ale nerobí naschvál, jednoducho je taká.

 

Sociálna stránka povahy sangvinika sa prejavuje napríklad veľkým okruhom priateľov, ktorých tento človek má. Nie sú na svoje sociálne okolia nároční, a preto sa dajú do reči či spriatelia v podstate s kýmkoľvek. Ide im len o to, aby sa nenudili a neboli sami. Niekedy sa ale stáva, že ich určití ľudia začnú nudiť, a preto z ich spoločnosti postupne odchádzajú a nachádzajú si nejakú ďalšiu. Avšak, pre sangvinika to neznamená nič komplikované. Ich sociálna stránka súvisí aj s tým, že sú omnoho radšej rozprávačmi než poslucháčmi. Sú radi, keď ich má kto počúvať, radi sa obklopujú ľuďmi práve kvôli tomu, aby sa mali pred kým predviesť a rozpovedať svoje zážitky a pod.

 

S tým súvisí aj ďalšia príznačná vlastnosť sagvinikov, a tou je expresivita. Keďže radi rozprávajú, predvádzajú sa a zdieľajú sami seba (v tom najlepšom), vieme povedať, že sú to ľudia naozaj autentickí a expresívni. Niekedy má pri týchto ľuďoch človek pocit, akoby ich poznal celý svoj život. A to sa s ním možno rozprávajú po prvýkrát. V tomto prípade môže za to okrem ich autenticity aj výrazná charizma, ktorá im je vlastná. Charakteristikou sangvinického človeka je aj neho výrazná emocionálna vznietlivosť. Najmä vo vzťahoch partneri sangvinikov môžu potvrdiť, že jeden deň im ich priateľ/priateľka rozpráva, ako ich nadovšetko miluje, no na ďalší deň na nich kričí s plačom a hnevom že ich nenávidí. Ale samozrejme, na ďalší deň je zase všetko v poriadku. Sangvinici zvyknú rýchlo odpúšťať, neradi sa vŕtajú v problémoch príliš dlho – radšej žijú v prítomnosti a neriešia minulosť.

 

Keď stretnete niekoho na párty, kto tancuje v strede kruhu, poprípade na stole, rozpráva nahlas vtipy a robí si z každého srandu, môžete si byť istý, že tento človek má prvky sangvinika. Ako sme už uviedli, sangvinik urobí všetko preto, aby ho bolo vidieť a počuť, nech to stojí, čo to stojí. Niektorí ľudia môžu takéto správanie považovať za zábavné, no je určite zrejmé, že veľa ľuďom môže aj prekážať či liezť na nervy. Asi to závisí, ako je človek nastavený či akú má v tú chvíľu náladu. Keď nie je naladený na vtipy a zábavky, zo spoločnosti sangvinika rýchlo bočí.

 

V akej pracovnej sfére vie sangvinik vyniknúť?

Porátl Psychologia.co uvádza oblasti, ktoré by boli pre sangvinickú osobnosť ideálne na uplatnenie a realizovanie. Sú nimi napríklad:

  • Herectvo
  • Spev
  • Tanec
  • Stand-up komika
  • Cestovateľské blogovanie
  • Módne návrhárstvo
  • Šport
  • Marketing
  • PR

 

Uvedené oblasti uvádza portál hlavne z toho dôvodu, že vyžadujú určitú dávku odvahy, sebavedomia, kreativity a prirodzenosti, ktorá je pre ich vykonávanie potrebná. Ba priam kľúčová. Sangvinici sa vedia práve preto v týchto oblastiach naplno realizovať tak, ako im je vlastné.

 

A aké sú silné stránky sangvinickej osobnosti, pokiaľ sa nachádza na pracovisku?

  1. Je to sebavedomá osobnosť a kritika na jeho adresu mu nerobí žiadne veľké problémy. Buď si ju nevšíma, alebo naopak, prijme ju a ide ďalej.
  2. Je schopný vychádzať so všetkými kolegami, udržiavať a budovať dobré medziľudské vzťahy.
  3. Vie, ako viesť komunikáciu, aby sa v nej obe strany cítili dobre.
  4. Je pracovitý, avšak ľahko stratí motiváciu a chuť do práce ak robí niečo, čo ho nebaví alebo nevyžaduje špeciálnu schopnosť. Mal by si preto nachádzať také úlohy, ktoré by ho napĺňali a bude ich robiť rád, aj po dlhší čas. 

 

A čo sangvinici a partnerské vzťahy?

Na základe už zmienených vlastností sangvinickej osobnosti je jasné, že takýto človek nemusí pasovať úplne každému. Inak to nie je ani v partnerských vzťahoch. Vzťah s takouto osobou je energický, dynamický a plný rôznych potešení. To znamená, že vzrušenie a zábava bude vo vašom vzťahu na prvom mieste.

 

Najlepšia kombinácia na partnerský vzťah je, ak sa stretne sangvinik so sangvinikom. V takom prípade sú obe osoby nastavené rovnako, vedia, čo od vzťahu očakávajú a vyžadujú a budú si tak plniť svoje priania. Bez toho, aby sa museli jeden druhému výraznejšie prispôsobovať. Bude spoločne vyhľadávať všelijaké dobrodružstvá, podnikať plány a výlety. Jednoducho, nebudú sedieť doma na zadku, ale lásku si dokazovať a prežívať niekde na verejnosti. V tomto prípade by sme to mohli uzavrieť tvrdením – vrana k vrane sadá.

 

Ak máte vo svojom okolí človeka, ktorý sa podobá uvedeným charakteristikám sangvinika, držte sa ho. Môžete s ním zažiť veľa zábavy, zážitkov, môže vás dobiť veľkou dávkou energie. Avšak nemáte na niečo takéto kapacitu, netrápte sa tým. Každý sme iní a naša osobnosť nemusí každému vyhovovať. Buďte teda s takými ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre. Aj keby to nebol byť usmiaty sangvinik, ale uplakaný a večne ustarostený melancholik.  

Čítajte viac o téme: Temperament, Osobnostné typy
Zdieľať na facebooku