Cholerik - ako ho spoznáte?

Cholerik a jeho charakteristika
Cholerik a jeho charakteristika / Foto: Pexels

Keď niekoho ľudia označia za cholerika, mnohí si vďaka tomu predstavia nahnevanú, hašterivú osobu. Kto sa ale pod týmto pojmom v skutočnosti skrýva? Aké sú osobnostné vlastnosti človeka, ktorému dáva spoločnosť tento prívlastok?

 

Cholerik je jedným zo základných štyroch typov temperamentu človeka. Ako prvý sa zaoberal temperamentom osobností lekár zo starovekého Grécka Hippokrates, ktorý ich rozdelil na 4 základné skupiny – sangvinik, cholerik, flegmatik, melancholik, a tie sa používajú dodnes.

Každá z týchto osobností reaguje na podnety zo svojho okolia inak. Akí sú teda cholerici?

 

Dominantní a sebavedomí extroverti

Tieto tri vlastnosti sa najčastejšie skloňujú, ak hovoríme o cholerických osobnostiach. Cholerici zvyknú byť lídrami pracovnej či záujmovej skupiny. Vedenie ľudí je im vlastné, chcú mať všetko pod kontrolou, byť najlepší. Neznamená to ale, že cholerická osobnosť je vždy a za každú cenu vodcom, no má k tomu najväčšie sklony a predispozície. Veľakrát ľudia za lídra vyberú práve svojho sebavedomého a dominantného kolegu. Lebo jeho silu cítia z jeho prejavu, komunikácie, jazyka a pod. Zároveň platí, a netreba na to zabúdať, že cholerici sa nie vždy cítia komfortne na vedúcej pozícií. Vo všeobecnosti sú ale na tieto pozície zväčša priraďovaní práve kvôli ich osobnostným vlastnostiam, schopnostiam a zručnostiam.

 

Cholerici sa nevzdávajú, radi prekonávajú svoje limity a podporujú v tomto smere aj ostatných. Nepoznajú slovné spojenie „nedá sa“ alebo „nejde to“. Chcú za každú cenu zvíťaziť a neznášajú prehru. Veľa krát dochádza k prípadom, že svojich spolupracovníkov pod veľkým tlakom tlačia k tomu, aby splnili určité úlohy či zadania, len aby ako tím so svojim lídrom uspeli.

 

Čo sa týka extroverzie, u cholerikov platí, že radšej sa budú zaoberať problémom iných ľudí, rozoberať ho s ostatnými a pod., než ako aby sa mali zaoberať sami sebou. Je to pre nich komfortnejšie a prijateľnejšie. Tieto osoby totiž neradi otvárajú svoje vnútro pred väčšou skupinou ľudí. A aj napriek tomu, že sú extroverti, čo sa tohto týka, radšej ostanú v úzadí. Ich extroverzia sa ale prejavuje aj nových, nečakaných situáciách, na ktoré vedia veľmi dobre zareagovať. Sú veľmi úprimní a priami, nekladú si tzv. servítku pred ústa, kvôli čomu je pravdepodobné, že sa budú dostávať do častých medziľudských konfliktov.

 

A čo pozitívne vlastnosti cholerikov?

Portál Psychologia.co uvádza aj niektoré ďalšie charakteristiky, ktoré označujú cholerikov:

  • Praktickí
  • Úspešní
  • Nezávislí
  • Analytickí
  • Orientovaní na cieľ
  • Kompetentní
  • Logickí
  • Rozhodní
  • Tvrdohlaví

 

Je dôležité uviesť, že spomenuté vlastnosti, ktoré charakterizujú cholerikov, nemusia byť vždy brané negatívne. Napríklad taká rozhodnosť či nezávislosť sú vlastnosťami, ktoré by niektorí z nás určite ocenili. Vo všeobecnosti teda platí, že síce sú cholerici známi svojou výbušnosťou, dominanciou a priamosťou, ktorú spoločnosť nemusí až tak akceptovať, majú aj veľa pozitívnych vlastností, ktoré sú cenné a závideniahodné.

 

Cholerická osobnosť je spájaná s testosterónom

Keby ste si  mali predstaviť osobu, ktorá má označenie cholerik, bol by to muž alebo žena? Predpokladáme, že väčšina odpovedí by bola muž. Zhoduje sa to aj s informáciami, ktoré uvádza portál Psychologia.co, že sebavedomie, schopnosť riešiť problémy a odvaha, to sú práve tie vlastnosti, ktoré súvisia s hladinou testosterónu. Ďalším znakom vysokého testosterónu v krvi je aj schopnosť cholerikov prečkať v akýchkoľvek podmienkach, ak vidia za nimi svoj cieľ. Taktiež ich autonómia, kompetentnosť – to všetko súvisí s testosterónom.   

 

Cholerik na pracovisku

Asi najznámejším príkladom cholerického šéfa bol svetovo uznávaný a známy Steve Jobs. Všetky vlastnosti, ktoré mal, vedel zužitkovať tým správnym spôsobom. Síce bol lídrom, ale vedel na ľudí pôsobiť a viesť ich takým spôsobom, že to fungovalo. O cholerikoch sa často hovorí, že sú schopní ľudí motivovať, pretože sú charizmatickí. A to naozaj nie je na škodu, ak je osoba na vedúcej pozícií. 

 

Cholerici sú často workoholici, ktorí pracujú, až kým nedosiahnu úspech. Ich vytrvalosť sa považuje za jednu z ich najsilnejších stránok. Okrem vytrvalosti sú ich silnými stránkami v práci aj asertivita, energickosť, schopnosť viesť ľudí a taktiež na ľudí pôsobiť a získať ich na svoju stranu.

 

Na záver by sme radi uviedli pár tipov, ktoré sa môžu cholerikom hodiť v práci. Ak ste sa našli v charakteristikách cholerickej osobnosti, tieto tipy sú práve pre vás:

  1. Venujte sa cieľu projektu. Choďte krok po kroku až dosiahnete cieľ.
  2. Počas dňa si doprajte krátke prestávky, aby ste dali vydýchnuť svojmu energickému JA.
  3. Vyhnite sa tomu, čo vás v práci nudí. Skúste sa emocionálne naladiť a zapojiť do každej úlohy, ktorú musíte vykonať.
  4. Pracujte s ľuďmi, ktorí majú rovnaké profesijné záujmy ako vy.
Čítajte viac o téme: Temperament, Osobnostné typy
Zdieľať na facebooku