Melancholik – ako ho spoznáte?

Meancholik - jeden zo základných typov temperamentu
Meancholik - jeden zo základných typov temperamentu / Foto: Pexles

Melancholik je jedným zo 4 základných typov temperamentu, ktoré opísal už Hippokrates. Aký je to človek? Koho si predstaviť, ak niekoho ľudia označia za melancholika?

 

Už Hippokrates v jeho časoch hovoril, že pre každého človeka je charakteristický istý temperament. Určil 4 základné a to sangvinika, cholerika, flegmatika a melancholika. Tieto temperamenty rozdelil u ľudí podľa toho, aká telesná tekutina prevládala v ich tele. V prípade melancholikov hovoril o tzv. čiernej žlči. Čierna žlč už na prvý pohľad týchto ľudí vystihuje. Keď si ju predstavíme, asociuje nám to niečo tmavé, ponuré, nenápadné, zraniteľné či tajomné. Avšak podľa súčasne dostupných informácií sa melanchólia spája so serotonínom, ktorý v mozgu potláča agresívne reakcie. Melancholici sú vďaka tomu tichí, pokojní, rozvážni a citliví.  

 

Senzitívni, perfekcionistickí a introvertní

Asi najtypickejšou vlastnosťou, podľa ktorej spoznáte melancholika, je jeho senzitivita. Títo ľudia sú veľmi citliví, emocionálne založení a schopní automaticky reagovať na emócie ľudí v ich blízkosti. O ich nálade platí, že sa buduje pomaličky, krok za krokom a vie byť narušená čo i len drobným podnetom. To znamená, že sú to ľudia veľmi náladoví a niekedy je ťažké im čokoľvek povedať, lebo ich to môže zraniť. Práve to, že sú tak ľahko zraniteľní, súvisí s ich ďalšou vlastnosťou a tou sú ich perfekcionistické tendencie a požiadavky.

Perfekcionizmus melancholikov je vidieť na každom kroku, v každej veci, čo robia. Očakávajú veľa od seba, od ľudí, majú vysoké nároky. Pokiaľ nejde všetko podľa ich predstáv a očakávaní, dostávajú sa do obrovského stresu. Vzhľadom na uvedené sa melancholici často podceňujú a necítia dosť dobrí, pretože neplnia ich vlastné štandardy. A zároveň kritizujú ostatných. V skutku je ťažké pochopiť myslenie týchto ľudí, pretože ich vnútorný boj je naozaj prehlušujúci ich ostatné vlastnosti a prežívanie. Boj medzi nedokonalosťou a ich túžbe po dokonalosti ich privádza celý život do úzkych.

 

Spomedzi všetkých temperamentových typov, o ktorých hovoril Hippokrates (sangvinik, cholerik, flegmatik a melancholik), sú melancholické osobnosti najviac introvertné. Nielenže vyhľadávajú samotu, ale dokonca si ju aj užívajú. Najradšej sú v spoločnosti seba samého. Síce dokážu byť v spoločnosti ostatných, avšak berie im to veľa energie a potrebujú si ju zase doplniť – svojou samotou. Pýtate sa, prečo sú tak zaťažení na svoju samotu? Odpoveď je tiež v ich perfekcionizme. Sú to osoby, ktoré si veľmi dávajú pozor na to, s kým sa stretávajú a komu venujú svoj čas. Preto zvyknú mať menší okruh priateľov, ako napríklad takí sangvinici. Avšak naproti tomu sú ich vzťahy s týmito blízkymi priateľmi hlboké, autentické a skutočné. S týmito ľuďmi sa vedia baviť aj niekoľko hodín vkuse a napriek tomu sa cítia komfortne. 

 

Okrem troch základných vlastností, podľa ktorých spoznáte melancholika, uvádza web Psychologia.co aj ďalšie:

  • Lojálnosť
  • Starostlivosť
  • Pokojnosť
  • Dodržiavanie tradícií
  • Disciplinovanosť
  • Trpezlivosť
  • Dôveryhodnosť
  • Vytrvalosť

 

Melancholici a pracovné prostredie

Ako uvádza web Cleverism.com, najvhodnejšími pracovnými pozíciami pre melancholické osobnosti je umenie, veda a výskum, sociálna práca, administratíva či účtovníctvo. Melancholici sú pracovité osoby zamerané na dosiahnutie cieľa, pričom radšej pracujú osamote ako v tíme kolegov. Nemajú radi, ak ich počas práce niekto vyrušuje, preto si vyberajú také odvetvia, kde je málo hluku a môžu kreatívne a v tichosti plniť, čo majú. Medzi ich najväčšie výhody a silné stránky patria ich analytické schopnosti a intuícia. Taktiež schopnosť prispôsobiť sa aj pokiaľ ide o rutinnú a monotónnu prácu. No a v neposlednom rade sú dobrými organizátormi, pretože majú radi vo veciach poriadok a vedia ho dodržiavať.

 

Ak ste melancholik a neviete, ako si v práci zabezpečiť čo najlepšiu atmosféru a pracovné prostredie, možno vám nasledujúce tipy pomôžu:      
 

  1. Zorganizuje si precízne svoje pracovné miesto a prostredie, aby vás nič nerozptyľovalo a nevyrušovalo.
     
  2. Robte svoju prácu a úlohy po častiach.
     
  3. Vyhnite sa odkladaniu a odsúvaniu úloh. Budete zbytočne v strese, keď sa budú blížiť deadliny. Od stresu sa musíte ochrániť vhodným časovým manažmentom práce.
     
  4. Keď vás niekto v práci kritizuje, snažte sa zachovať si objektívny postoj. Neberte si to až tak osobne, aby vás to nezraňovalo a nebránilo vám to v práci.
     
  5. Zamerajte sa na využívanie svojej veľkej prednosti – videnie detailov a perfekcionizmu. Vďaka nim môžete svoje úlohy plniť podľa vašich, ale aj šéfových predstáv a očakávaní.   
Čítajte viac o téme: Temperament
Zdieľať na facebooku