Dievča za šikanu v školskom autobuse dostalo od otca trest. Nie všetci s ním súhlasili

10-ročné dievčatko už je podľa otca dosť veľké na to, aby pocítilo následky svojho nesprávneho konania.
10-ročné dievčatko už je podľa otca dosť veľké na to, aby pocítilo následky svojho nesprávneho konania. / Ilustračná foto: Bigstock

Už po druhý raz v tomto školskom roku 10-ročné dievča vyhodili zo školského autobusu, lebo šikanovalo spolužiakov. Jej otec dospel k záveru, že je čas, dať jej pamätnú lekciu.

 

Matt Cox, otec 10-ročného dievčaťa z Ohia, zverejnil na Facebooku video, ktoré sa rýchlo stalo viralom. Prezrelo si ho už 22 miliónov ľudí. Zobrazuje, ako ide pomaly autom po ceste a pred ním kráča po krajnici jeho 10-ročná dcéra so školskou taškou na chrbte do školy. Cesta, ktorú má pred sebou, má viac ako 8 km. Je to trest, ktorý si podľa neho zaslúži za svoje správanie, pretože šikanu pokladá za neakceptovateľnú.

 

Deti nevnímajú svoje povinnosti, iba práva

Matt Cox počas jazdy autom opisuje, prečo sa rozhodol, že jeho dcéra potrebuje pocítiť, že aj ona má určitú zodpovednosť voči ľuďom a veciam okolo seba a nebrať všetko ako samozrejmosť.

 

Týždeň predtým prišla v piatok zo školy s poznámkou o suspenzácii zo školského autobusu kvôli jej nevhodnému správaniu. Automaticky mu oznámila, že budúci týždeň ju preto musí otec odviezť do školy.

„Ako vidíte dnes ráno sa moja dcéra učí iným spôsobom. Veľa detí má dnes pocit, že veci, ktoré pre nich ich rodičia robia, sú ich právom a nie výhodou,“ zamýšľa sa vo videu Matt. Hovorí, že rodičia bežne vozia svoje deti ráno do školy, no to nie je ich právo, ale privilégium a mali by si to uvedomovať.

 

 

Vyslúžil si aj kritiku

Mattove video malo na Facebooku 84 tisíc komentárov. A nie všetci s ním súhlasili. Matt to však predpokladal a hovorí o tom už vo svojom videu, že vie, že nie všetci sa s ním stotožnia. Niektorí o ňom hovoria ako o „otcovi, ktorý šikanuje dcéru, za jej detskú chybu...“ Drvivá väčšina rodičov či učiteľov ho ale z celého srdca podporovala v jeho rozhodnutí. „Viem, že mnohí rodičia so mnou nebudete súhlasiť, ale to je v poriadku. Pretože robím, čo pokladám za správne, aby som naučil moju dcéru dôležitú lekciu a zastavil ju v šikanovaní druhých,“ hovorí vo videu otec.

 

Matt nenechal dcéru ísť do školy takú dlhú cestu samú. Doprevádzal ju autom, aby sa tam bezpečne dostala. Napriek tomu ho viacerí odsudzovali. V komentároch sa ale na jeho obranu objavili aj takéto slová povzbudenia:

„Prajem vám veľa síl, Matt! A tiež rodičom, ktorí s vami nesúhlasia. Nemyslím si, že dieťa, ktoré vyhodia z autobusu, bude vystrašené na smrť. V skutočnosti mu tento trest ukazuje zodpovednosť, disciplínu a lásku. Majte na pamäti, že otec tohto dievčatka ide po celý čas autom za ňou... Aj tak si musel nájsť čas, aby ju sprevádzal následkami jej konania. Niektorí rodičia by mali viac premýšľať, kým začnú niekoho súdiť,“ napísala jedna z diskutujúcich Victoria Garza Stevens.

 

Viacerí rodičia to riešia rázne

Video Matta Coxa ale nie je jediným, ktoré sa v poslednej dobe objavilo na internete a rodičia v ňom verejne trestali svoje deti. Nedávno ďalší otec zverejnil video, ako ide so svojím synom v tínedžerskom veku po chodbe v škole za ruky, aby ho zahanbil. Mal to byť trest za to, že sa v škole nesprával dobre. V novembri sa zase v New Jersey mamička obliekla za klauna a navštívila synovu triedu, aby ho svojím vystúpením zahanbila pred spolužiakmi. 

 

Mama zahanbila syna pred triedou svojím vystúpením, lebo sa správal v škole ako klaun. Mama mu povedala, že ak sa tak bude správať, bude takto vedľa neho v škole sedieť každý deň. / Zdroj: Facebook

 

Psychológovia ale varujú, že to nie je ideálny spôsob, ako dať dieťaťu príučku. Ponižovanie dieťaťa nespadá do kategórie následkov, ktoré pozitívne zmenia správanie dieťaťa. Za problémové okrem ponižovania považujú fyzickú či psychickú agresiu rodičov, kričanie na deti a vyhrážanie.

 

Tvrdia, že logické následky nesprávneho konania, ktoré by malo dieťa pocítiť na vlastnej koži, by mali mať tieto 4 veci:

  • Mali by mať súvislosť s problematickým správaním
  • Byť rešpektujúce
  • Odôvodnené
  • Nápomocné

 

Ak to nemajú, podľa odborníkov naplnia deti len pocitmi hnevu, pomsty, rebélie a uzavrú sa do seba. Deti môžu svoje negatívne správanie zo strachu pred trestom skrývať, namiesto toho, aby ho menili. Vedci tvrdia, že tvrdou disciplínou môžeme u detí problémy so správaním zvyšovať.

 

Ako by ste v takejto situácii konali vy? Ako by ste zareagovali, ak by ste sa dozvedli, že vaše dieťa šikanuje iných?

Čítajte viac o téme: Disciplína detí, Tresty pre deti, Šikana
Zdieľať na facebooku