Prečo si doma s deťmi nastaviť pravidlá pri používaní technológií? Zbavíte sa mnohých hádok!

Pravidlá, ako a koľko používať mobily, tablety alebo sledovať televíziu, začínajú byť v mnohých rodinách nevyhnutnosť.
Pravidlá, ako a koľko používať mobily, tablety alebo sledovať televíziu, začínajú byť v mnohých rodinách nevyhnutnosť. / Foto: Bigstock

Tiež vás hnevá, ak si vaše deti kedykoľvek nebadane zapnú tablet či počítač a pozerajú do nich dlhé hodiny? Alebo sa zmocnia ovládača od televízie a každých pár minút zbesilo prepínajú programy, no úlohy do školy ešte ani nevideli? Byť rešpektujúcim, no vyžadujúcim rodičom, nie je jednoduché. Často to vedie k hádkam a nepochopeniu. Ale ako hovoria psychológovia: „Nebojte sa hovoriť deťom nie. Na to, aby zdravo dozrievali, potrebujú lásku, ale aj istú dávku frustrácie.“ Jasné PRAVIDLÁ s technológiami môžu aj vo vašej rodine veľa vyriešiť.

 

Je dôležité stanoviť si vlastné rodinné pravidlá. Také, ktoré vám pomôžu, no budete ich schopní aj dodržiavať. Či už budú písané alebo nie, to je len na vás. Ak ale chcete, aby boli skutočne všetkým deťom jasné, je lepšie ich dať aj na papier. Presne tak definujete, čo sú vaše očakávania a priestoru na rôzne odchýlky, výhovorky a následné hádky bude hneď menej. Skôr, ako začnete s prípravou pravidiel, mali by ste dokonale, bez prikrášľovania, poznať zvyky, aké máte. Až po ich prehodnotení si dokážete nastaviť spravodlivé a zdravé pravidlá, z ktorých môžete benefitovať všetci.

 

Ako si stanoviť v rodine pevné pravidlá používania technológií, aby boli dodržiavané a aby sa stali pre vašu rodinu pozitívnou zmenou?

 

1. Vysvetľujte, prečo sú pravidlá potrebné

Ak ste si zodpovedne urobili prieskum, v čom máte doma nedostatky, viete už, kde sú vaše slabé stránky a čo by bolo vhodné zlepšiť. Deťom vysvetlite, že pravidlá týkajúce sa používania technológií zlepšia fungovanie vašej rodiny a nie je to žiadny nápad z nudy. Uveďte im reálne príklady a výskumy, aké negatívne dopady ich nadmerné používanie môže mať a vám ako rodičom záleží, aby boli zdravé. Čím viac budú o probléme vedieť, tým viac budú vašej iniciatívne náchylné porozumieť a pravidlá prijať.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

2. Pripravte si zoznam vecí, ktoré sú najčastejšie zdrojom konfliktov

Ak ste sa ocitli v situácii, že chcete doma tvoriť pravidlá používania mobilov, tabletov, počítačov a televízie, s najväčšou pravdepodobnosťou to u vás nefunguje ideálne. Ak to vyvoláva navyše opakovane konflikty, je to to najlepšie riešenie, s akým môžete prísť.

 

Väčšina rodičov do zoznamu problémov, ktoré potrebujú pravidlá, radí:

 

Problémom môže byť u vás čokoľvek iné. Ak to ale narúša vaše vzťahy alebo ohrozuje zdravie detí, je najvyšší čas prevziať iniciatívu.

 


3. Pravidlá musia byť jasne pomenované

Ak ste si pravidlá jasne a presne nedefinovali, akoby ani neexistovali. Môžete sa domáhať "čistej kuchyne" po príchode z práce, alebo "menej času na mobile". Takéto požiadavky sú pre deti veľmi širokým pojmom. To, čo vám prekáža a čo chcete zmeniť, musíte definovať úplne presne.

 

V rámci tvorby pravidiel si môžete napríklad spísať dva zoznamy: „čo doma robíme“„čo doma nerobíme“. A platí, že vždy je lepšie mať viac pozitívnych pravidiel, „čo robiť“ ako tých, „čo nerobiť“.

 

Čo môže patriť medzi pravidlá „Robíme“?

 

Čo môže patriť medzi pravidlá „Nerobíme“?

  • Pri stolovaní nepoužívame technológie.
  • Nejeme v obývačke pred televíziou.
  • Pri učení a robení domácich úloh nepoužívame mobily.
  • V noci nemáme pri posteli mobily. Nechávame ich všetci položené na jedálenskom stole.
  • A pod.

 

Ak si budete zoznam týchto pravidiel tvoriť, odborníci odporúčajú, aby nebol pridlhý. Funguje efektívnejšie, ak je krátky, jednoduchý a je v ňom naozaj len zopár vecí, ktoré sa vám nedaria zvládať.

 

4. Vytvorte spravodlivé pravidlá pre všetkých

Prvým pravidlom, s ktorým rodičia pri detských problémoch s technológiami prichádzajú, je limitovanie času. Deťom možno limitovanie času na mobile či tablete zabezpečiť napríklad pomocou rodičovskej aplikácie ESET Parental Control, ktorá deťom po dohodnutom čase zamkne obrazovku, aj keď pri nich práve nie ste. Rodičia tak majú istotu, že dohodnutý čas bude dodržaný.

Treba mať zároveň na pamäti, že ak máte viac detí, časové limity s technológiami by mali byť odlišné a spravodlivé. Iný čas môže na mobile zábavou tráviť tínedžer a iný predškolák.

 

Podobne aj miera súkromia by mala byť pri každom dieťati iná. Ak máte malého školáka, ktorý práve začal objavovať hlboké vody internetu, venujte mu viac času a intenzívnejšie jeho aktivity na internete kontrolujte. Rovnako vám pri tom môže pomôcť aplikácia ESET Parental Control, ktorá vám umožní zablokovať nevhodné stránky alebo vidieť, kde dieťa online trávi najviac času.

 

5. Kedy možno zmeniť pravidlá?

Len v prípade, že pre deti viac nie sú potrebné. Dozreli a problém sa ich netýka, alebo sa zmenila vaša rodinná situácia. Alebo aj v prípade, že z dieťaťa je už tínedžer, ktorý potrebuje viac súkromia. Z času na čas prehodnoťte, či sú vaše pravidlá stále aktuálne a primerané pre všetky deti. Ak je potrebná zmena, zapojte vaše dospievajúce deti do ich tvorby.

 

6. Nedodržané pravidlá musia mať následky

Aby mohli byť pravidlá efektívne, musíte si zvoliť, aké budú následky pri ich nedodržaní. Poriadne si ich v úvode premyslite a mali by ste si ich stanoviť tak, aby ste ich skutočne dokázali dodržať.

 

Hoci tresty v akejkoľvek forme deti nemajú rady, vopred ich upozornite, čo bude nasledovať, keď porušia dohodnuté pravidlá. Ak máte u vás doma problém s neprimeraným časom s technológiami a deti sa presúvajú od mobilu, k tabletu a televízii a v škole zisťujú, že im pravidelne chýbajú domáce úlohy alebo pomôcky, držte sa scenára, ktorý ste si spoločne dohodli. Ak máte pravidlo, že na mobile sa dieťa môže hrať len v prípade, že má hotové domáce úlohy a je pripravené do školy a trestom je nasledujúci deň bez mobilu, dodržte to. Pre dieťa to bude určite nepríjemná skúsenosť, ale bude to mať iste výborný dopad na jeho zodpovednosť v budúcnosti.

 

Ak chcete z rodiny odstrániť správanie, ktoré sa vám nepáči, pevné a jasné pravidlá sú to najlepšie riešenie. Veľmi dôležité je pritom, aby ste na ich plnenie dohliadali obaja rodičia. Nikdy pred deťmi nerozporujte to, na čom ste sa na začiatku spoločne dohodli. Na nedodržanie pravidiel uplatňujte rovnaké následky. V opačnom prípade sa spravodlivé pravidlá minú účinkom a vy sa ocitnete úplne na začiatku.

Zdieľať na facebooku