Top manažéri technologických firiem nedovoľujú deťom používať mobily a tablety neobmedzene. Pomáhajú im spoznať život v rovnováhe

Deti samy rovnováhu hľadať v živote nedokážu. S pomocou rodičov to však vôbec nemusí byť také náročné.
Deti samy rovnováhu hľadať v živote nedokážu. S pomocou rodičov to však vôbec nemusí byť také náročné. / Foto: Bigstock

Top manažéri technologických firiem dbajú na život svojich detí v rovnováhe. Okrem pozitív technológií vnímajú aj ich tienisté stránky a tomu výchovu detí aj prispôsobili.

 

Technológie a výchova. Množstvo rodičov dnes čelí dileme, v akom množstve a či vôbec dovoliť svojim deťom používať tablety, smartfóny a iné technológie. Výnimkou v tomto nie sú ani vrcholoví manažéri veľkých technologických spoločností. Jeden z najväčších vizionárov našich čias, Steve Jobs, svoje deti pri využívaní technológií obmedzoval. A nebol jediný. Ako sa k tejto problematike postaviť zodpovedne?

 

Bill Gates aj Steve Jobs v tom mali jasno

Steve Jobs v roku 2010 s nadšením predstavil prvý iPad spoločnosti Apple. Pri tejto príležitosti s ním spravil rozhovor aj reportér The New York Times, Nick Bilton. Jobs novinára zaskočil. Na nevinnú otázku, či sa jeho deťom iPad páči, odpovedal: „Nikdy ho nevyskúšali. Obmedzujeme technológie, ktoré naše deti doma využívajú.“ Jobs nie je jediným predstaviteľom globálnej tech spoločnosti, ktorý sa rozhodol limitovať technológie vo svojej domácnosti. Bill Gates sa tiež verejne priznal, že doma zaviedol denný limit na čas strávený pred obrazovkou. Mladí Gatesovci mohli využívať smartfóny až od 14. rokov. Podľa prieskumov v USA však deti získavajú prvý smartfón už vo veku 10 rokov.

Silicon Valley je technologické centrum celého sveta. Rodičia, ktorí pracujú pre top tech spoločnosti, však sami preferujú „low-tech“ domácnosti a vyhľadávajú aj alternatívy vzdelávania, kde sa technológie pri výučbe používajú naozaj obmedzene. Podľa prieskumu z roku 2017 rodičia v Silicon Valley síce dôverujú technológiám a považujú ich za užitočné, no zároveň sa obávajú negatívnych vplyvov na psychický a sociálny vývin svojich detí.

Sherry Turkle, psychologička z MIT, v článku pre Business Insider tvrdí, že ľudia za technologickými spoločnosťami vidia aj temnú stránku svojich vlastných produktov, preto sa pred nimi usilujú svoje deti ochrániť. Niet divu, že Montessori či Waldorfské školy sa tešia v Silicon Valley čoraz väčšej popularite. Tieto typy škôl majú prísne pravidlá ohľadom používania technológií.

 

Zo Silicon Valley na Slovensko

A aký názor majú rodičia, ktorí stoja za slovenskými technologickými spoločnosťami? Lucia Šicková, spoluzakladateľka Pixel Federation a manažérka projektu Edufactory, obmedzuje deťom čas strávený s tabletom na 40 minút denne. „Tento systém u nás funguje úspešne už niekoľko rokov a konzistentne ho dodržiavame. Pracujem vo firme, ktorá sa venuje vývoju počítačových hier a myslím si, že sú určite dobrou formou zábavy, napriek tomu si nemyslím, že je vhodné, aby deti pri hrách trávili celé dni. Offline svet je plný úžasných vecí, ľudí, emócií, zážitkov a je ich škoda premeškať.“

 

Lucia Marková, manažérka nadácie ESET, deťom dovolí stráviť denne hodinu na digitálnych zariadeniach a cez víkend dve hodiny, nie však naraz. „Po tejto hodine máme zásadu, že žiadne technológie ani TV nesmú používať. V škole ani v družine používanie mobilu nemajú povolené.“

 

 

Pozitíva aj negatíva

Ľudia za technologickými spoločnosťami vnímajú obe strany mince. Viaceré vedecké štúdie dokázali, že technológie zhoršujú sústredenie a pamäť. K ďalším negatívam patrí aj zhoršená kvalita života, menej pohybu a z toho vyplyvajúce zdravotné problémy. Smartfóny a tablety môžu dokonca ovplyvňovať kvalitu a dĺžku spánku dieťaťa. Stačí pritom, aby dieťa trávilo priveľa času vystavené modrému svetlu z digitálnych displejov.

Oprávnenou obavou je aj socializácia dieťaťa a schopnosť budovať vzťahy. Príliš veľa času stráveného s technológiami môže viesť k sociálnej izolácii, neschopnosti rozoznávať sociálne podnety, a teda aj vytvárať a budovať vzťahy.

Ani s technológiami to však nie je čiernobiele. Generácia našich detí bude vyrastať vo svete, kde budú mať technológie stále prominentnejšie miesto a schopnosť pracovať s digitálnymi zariadeniami bude mimoriadne dôležitá. Už dnes internet poskytuje veľké množstvo naozaj kvalitných zdrojov a aplikácií na vzdelávanie či zábavu.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

Technológie - áno, nie alebo obmedzene?

Technológiám sa v dnešnej dobe nevyhneme a naše deti ich budú využívať počas celého svojho života. Profesorka psychológie z Univerzity v Oaklande, Dr. Mary Lewis, sa v rozhovore pre vedeckú štúdiu o negatívnych vplyvoch na rozvoj dieťaťa vyjadrila k potrebe vzdelávať deti aj v digitálnych zručnostiach a nezabraňovať deťom v kontakte s technológiami. Podľa doktorky Lewis by takýto zákaz mohol znamenať znevýhodnenie v rámci vzdelávania voči ostatným spolužiakom. Na druhej strane odporúča obmedziť čas, ktorý deti s technológiami denne strávia, a monitorovať ich aktivitu online.

 

Podľa prieskumu Americkej psychologickej asociácie (APA) až 94 % rodičov sa aspoň raz pokúsilo obmedziť využívanie technológií deťmi, pre polovicu je to však stále veľký boj. Až 58 % rodičov, ktorí sa zúčastnili výskumu, sa obáva negatívnych následkov využívania technológií na svoje deti. Na základe svojich výskumov preto APA vytvorila odporúčania pre regulovanie technológií pre deti:

  • pri deťoch do 18 mesiacov je vhodné obmedziť všetky formy digitálnych displejov okrem video telefonátov,
  • pri deťoch do 18 - 24 mesiacov môžete zvoliť kvalitný program a sledovať ho spoločne,
  • deti od 2 do 5 rokov môžu sledovať kvalitné detské programy, najviac však hodinu denne,
  • s deťmi nad 6 rokov je vhodné zvoliť denný limit, počas ktorého sa môžu venovať vybraným médiám.

 

Regulovať technológie dokážete aj bez kriku

Deti sa zväčša voči novým pravidlám búria. Dnes už našťastie existujú aj aplikácie, vďaka ktorým bude aj obmedzovanie času stráveného na digitálnych zariadeniach jednoduchšie. Jednou z obľúbených možností je "vzdielená rodičovská kontrola". V našej redakcii sme mali možnosť vyskúšať aplikáciu ESET Parental Control, ktorá po skončení časového limitu zariadenie uzamkne a dieťa ho bude môcť používať až ďalší deň. (Prečítajte si detailnú recenziu, ako sa s touto alikáciou žilo rodine jednej z nás.) Na limitovanie času vám môže poslúžiť aj klasický budík alebo časovač, v tomto prípade vás však môže čakať aj detské emocionálne vydieranie.

 

Technológie sú súčasťou nášho života a prinášajú množstvo benefitov, netreba však zabúdať na riziká. Zodpovednosťou každého rodiča je preto nájsť ideálny pomer, kedy dieťa technológiám rozumie a dokáže ich používať, no zároveň neohrozujú jeho zdravý vývin.

Zdieľať na facebooku