Etiketa pre deti (nielen) na internete: Čo dnes patrí k novým pravidlám slušnosti?

Digitálne technológie so sebou priniesli mnoho zlozvykov, ktoré vysielajú signál, že nerešpektujeme ľudí okolo nás. Deti by mali poznať základné pravidlá, čo je s mobilom v ruke slušné a čo sa ľudí okolo nich môže dotknúť.
Digitálne technológie so sebou priniesli mnoho zlozvykov, ktoré vysielajú signál, že nerešpektujeme ľudí okolo nás. Deti by mali poznať základné pravidlá, čo je s mobilom v ruke slušné a čo sa ľudí okolo nich môže dotknúť. / Foto: Bigstock

Kedysi rodičia v rámci slušného správania riešili s deťmi prst v nose alebo zabudnutý pozdrav okoloidúcej staršej susedke. Dnes nám k týmto drobnostiam, čo patria k pravidlám spoločenského správania, pribudlo aj zopár ďalších. Priniesli ich digitálne médiá, ktoré sa stali bežnou súčasťou našich životov, no vytrvalo ich mnohí prehliadajú a tvária sa, že neexistujú. Čo je v online svete či s mobilom v ruke zdvorilé a deti by to mali vedieť?

 

1 | Netelefonuj a nepoužívaj mobil kdekoľvek!

Sú špecifické miesta, kde sa jednoducho očakáva ticho alebo ohľaduplné šepkanie. Netelefonovať v knižnici, v čakárni u lekára, v autobuse, električke, divadle, kostole, na cintoríne alebo pri stole v reštaurácii by malo byť samozrejmosť. Rovnako ako vypnutý telefón počas vyučovania. Úplne bežne sa však stretnete s nerešpektovaním tohto „tichého pravidla“ na rôznych miestach aj u dospelých.

Sauna je tiež miesto, kde je obmedzené používanie mobilov a telefonovanie úplne prirodzené. Ľudia sem chodia relaxovať, vyčistiť si myseľ a vzdialiť sa od digitálnych médií, ktoré nás neustále bombardujú novými podnetmi. Zdá sa to byť také jasné, že nemusíme o tom ani hovoriť. Napriek tomu to pravidlo prevádzkovatelia SPA zariadení na vstupe uvádzajú. A niet sa im čo čudovať. Asi pred rokom ma zaskočil zážitok v jednom horskom hoteli. Boli tu náhodne v rovnakom čase ako naša rodina ubytovaní aj hráči jedného prestížneho nemeckého futbalového tímu do 21 rokov. Keď som vstúpila do sauny, neverila som vlastným očiam. Jeden z týchto 20-ročných mladíkov sa hral na mobile hry priamo v suchej saune, kde bolo asi 100 °C.

Len pred pár dňami som bola zase svedkom situácie, ako si 15-ročné dievčatá dali v oddychových priestoroch sauny, kde relaxovalo v tichu ďalších 80 ľudí, zábavný videohovor. Opäť som sa iba utvrdila v tom, že stále nehovoríme o etikete v súvislosti s digitálnymi technológiami pred deťmi a mladými ľuďmi dostatočne nahlas.


2 | Pozeraj ľuďom do očí!

Rozprávate s dieťaťom a pritom čítate e-maily alebo prechádzate statusy na svojej facebookovej nástenke? Nečudujte sa potom, ak vám dieťa neodpovedá, keď sa hrá na mobile alebo sa zmôže najviac na jedno slovo a ani na vás pritom nepozrie. Ak s človekom hovoríme, slušnosť káže pozerať mu pritom do očí. A len ťažko to môžeme od našich detí očakávať, ak sa tohto zlozvyku sami nezbavíme. Dobrý príklad rodičov je aj v tomto smere najsilnejší pomocník.

 

3 | Rodinné stolovanie bez technológií

Kamarátka Hanka si zvykla na dovolenkách nakŕmiť syna rýchlejšie, keď mu na pol hodinu zapla na tablete rozprávku a rýchlo do neho natlačila poriadnu porciu jedla. Syn si vlastne ani nevšimol, že jedol. Bola to akcia bez kladenia odporu, preberania jedla a hlavne všetko trvalo efektívne krátko. Odvtedy však už syn značne povyrástol. Nie je to už malé batoľa, ktoré by nemalo vedieť, ako slušne stolovať s rodinou a sústrediť sa na jedlo, ktoré mu ktosi prácne pripravil na tanier. Napriek tomu má tablet na stole stále. Nepozerá na ľudí, ktorí sedia oproti nemu, ale listuje v youtubových videách alebo na sociálnej sieti. Mal by vedieť, že stolovanie s blízkymi je udalosť a slúži nám aj na to, aby sme spolu hovorili o všetkom, čo sme počas dňa či predošlých dní nestihli. Spoločné stolovanie je výnimočná chvíľa, kde by nikto nemal hľadieť do obrazovky tabletu, televízie ani mobilu. Užívať si pripravené jedlo a hľadieť pritom blízkym do očí je prejavom rešpektu a slušnosti. Tento nepekný zlozvyk si vybudovalo mnoho dnešných rodín, ale nikdy nie je neskoro napraviť, čo sme nechtiac pokazili.

 

Foto: Bigstock

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií deťmi nájdete aj TU:
Deti a technológie: ESET Parental Control

 

4 | Na sociálnych sieťach buď taký ako v reálnom živote!

Viaceré štatistiky potvrdzujú, že deti sa začínajú so sociálnymi sieťami oboznamovať priskoro. Osemročné dieťa na Facebooku či Instagrame nie je ničím výnimočným. V žiadnom prípade ale ešte nie je pripravené správať sa tu bez inštrukcií zodpovedne. Deti sa vo veľkej miere učia kopírovaním správania, no tu sa môžu stretnúť aj s takým, ktoré so slušnosťou nemá nič spoločné. Skôr ako vstúpia na sociálne siete, mali by sme deti naučiť, že aj v online svete platia zlaté pravidlá: „Čo nechceš, aby tebe robili iní, nerob ani ty im“ a „Nepíš, čo by si nikdy nepovedal dotyčnému priamo do očí.“ V kyberpriestore majú tieto pravidlá ešte väčšiu váhu, pretože prizerajúcich sa a reagujúcich je na sociálnej sieti násobne viac.

 

5 | Nespamuj svojich priateľov a blízkych

Je v poriadku, ak hrá vaše dieťa na Facebooku či iných online platformách hry, no nie každého v jeho okolí to zaujíma. Upozornite ho, že posielať denne pozvánky na hranie jeho obľúbenej hry celému zoznamu priateľov, posielanie nezmyselných reťazových správ, žiadosti o lajknutie fotky, s ktorou sa zapojilo do súťaže či označovanie ľudí na podivných fotkách nemusí byť každému príjemné, práve naopak. Ľudia nechcú byť niekým neustále bombardovaní a vo väčšine prípadov to vnímajú ako narúšanie ich súkromia. Takže všetko s mierou. Aj online socializovanie má svoje hranice, ktoré už ľuďom nie sú príjemné.

 

6 | Vždy dbaj na gramatiku a vhodný jazyk

Upozornite ich, aby venovali pozornosť svojej gramatike, keď sa vyjadrujú verejne. Je ľahké nájsť si ich príspevky a urobiť si z tých negatívnych o nich mylný názor. Nevhodné slová, emotikony v ich vyjadrovaní nemajú čo robiť a môžu im skôr či neskôr uškodiť.

 

7 | Používaj čarovné slovíčka prosím, ďakujem a prepáč

Tieto slová majú svoje čaro dokonca aj pri telefonáte či v textovej forme. Nikdy nevyjdú z módy, a preto deti povzbuďte, aby na ne nezabúdali vždy, keď sa to hodí.

 

8 | Vždy zdvíhaj telefón rodičom

Marek má 13 a jeho rodičia sa sťažujú, že jeho pubertálne správanie je často nevyspytateľné. Opakovane sa preto dostávajú v poslednej dobe do konfliktov. Marek si v takých situáciách zvykol rodičom úmyselne nezdvíhať telefón a neodpovedať na sms. Rodičia sú z toho zúfalí a napätie to medzi nimi ešte zväčšuje.

Každé dieťa by si malo byť vedomé toho, že je maximálne nerešpektujúce a nezdvorilé neodpovedať rodičom na telefonáty či správy. Rodičia sú tí, ktorí platia účty za detský telefón, vo všetkých smeroch dieťa podporujú a sú zaň zodpovední. Ak má dieťa vlastný mobil, ktorý mu zabezpečili rodičia, je prinajmenšom slušné, aby reagovalo na ich telefonáty a textové správy.

 

Ak majú rodičia obavy o svoje deti, ak sa s nimi nevedia spojiť, funkcia Poloha dieťaťa v aplikácii Eset Parental Control im ľahko prezradí, kde sa dieťa práve nachádza.

 

9 | Nie je nutné kontrolovať všetky notifikácie

Možno má už vaše dieťa vo svojom smartfóne niekoľko sociálnych sietí, messengere a neustále mu chodia notifikácie. Vysvetlite mu, že by nemalo byť otrokom svojho telefónu a ak si s tým nevie rady, aby si radšej notifikácie zrušilo. Je neslušné, ak s niekým trávi čas a každých pár minút pozerá do telefónu. Vydáva tým svojmu spoločníkovi signál, akoby sa s ním nudilo.

 

10 | Používaj e-mail, pri ktorom nikomu nebude trápne

Ak si zakladá dieťa vlastný e-mail, väčšinou už ide o potrebu oficiálnejšej komunikácie so školou, športovým klubom a podobne. Upozornite ho na to, že aj meno, ktoré použije by malo byť preto seriózne a nikomu nebude trápne, keď ho bude písať. Žiadny smradoch16@ alebo holyzadok72@ nemá v ich e-mailovej adrese čo robiť.

 

11 | Ak si pozveš návštevu, venuj sa jej

Bežne sa rodičia sťažujú, že deti si pozvú kamarátov a o chvíľu ich už nájdu v izbe každého na svojom zariadení a každý z nich hrá svoju hru. Ak si dieťa pozve návštevu, mali by sme mu vysvetliť, že tento čas má byť strávený spoločne komunikáciou, naháňaním sa, hraním spoločenských hier, spoznávaním sa navzájom a užívaním si vzájomnej prítomnosti. Online môžu byť v spojení aj na diaľku, ak si však už našli čas na osobné stretnutie, nemalo by celé prebehnúť s mobilom či tabletom v ruke a zrakom upreným do obrazoviek.

 

Ak nechcete, aby deti prekračovali dohodnutý denný časový limit na digitálnych zariadeniach, ľahko to vyriešite vďaka aplikácii ESET Parental Control a jej funkcii Zábava a časové limity hier.

 

12 | Premýšľaj skôr, ako niečo pošleš

Obrázky, texty, e-maily, videá, komentáre - všetko, čo posielajú či uverejňujú, zostáva v kyberpriestore navždy. Upozornite ich, aby vždy skôr, ako niečo odošlú alebo publikujú, napočítali do 3 a pokúsili sa pozrieť na to vašimi očami. Ak sa domnievajú, že by ste s tým nemali problém, môže to ísť von. Ak si nie sú istí, vždy by mali prísť za vami. Pri tom, čo odošlú, by si mali byť isté, že tým nikoho nezosmiešnia a neurazia.

 

Deťom nestačí vložiť do rúk mobil či tablet a očakávať, že budú vedieť, ako s ním existovať. Potrebujú rodičov, ktorí ich navedú, pomôžu im pochopiť, ako žiť s technológiami zodpovedne a rešpektovať pri tom ľudí okolo seba.

 

Zdieľať na facebooku