8 pravidiel pre rodiny, ako žiť šťastne v digitálnej dobe

Ak chcete, aby vaša rodina žila šťastne, pevné pravidlá sú tá najlepšia cesta.
Ak chcete, aby vaša rodina žila šťastne, pevné pravidlá sú tá najlepšia cesta. / Foto: iStock

Aj vy stále doma bojujete s mobilmi a tabletmi? Skúste si vo vašej rodine osvojiť tieto pravidlá a verte, že sa v nej mnoho zmení.

 

Technológie deti i nás dospelých neustále zvádzajú, aby sme im venovali svoj čas. Drahocenný čas, ktorý už nikdy nedokážeme vrátiť späť a darovať ho opäť niekomu, na kom nám záleží. Mobily a tablety vtrhli do našich domovov a zastihli nás nepripravených. Nevieme nachádzať rovnováhu medzi tým, čo sa deje vo virtuálnom svete a v tom reálnom. Ak však chceme žiť ako šťastná rodina, mali by sme technológiám začať venovať zvýšenú pozornosť. Zladiť svoj život s technológiami chce naše dlhodobé úsilie a predovšetkým prísne nastavenie pravidiel. S veľkou pravdepodobnosťou vaše deti nebudú z pravidiel práve nadšené, ale majte na pamäti, že chvíľková nepohoda vám za to bude stáť. Myslite na to, že to robíte pre ne a pre celú vašu rodinu. Ako teda žiť s mobilmi, tabletmi či televíziou tak, aby nám zostával priestor na dôležité vzťahy medzi nami?

 

Týchto 8 pravidiel môže zásadne pomôcť aj vašej rodine:

 

1| Žiadne technológie pri stolovaní

Toto sú jedinečné chvíle, ktoré môžeme denne spoločne prežívať rozhovormi, zdieľaním dôležitých veci, ktoré prežívame, hľadením do očí a prehlbovaním vzájomných vzťahov. Pevné mosty, ktoré medzi sebou a deťmi budujeme, nevznikajú zo dňa na deň a nedajú sa viac dobehnúť v dospelosti. Dajme si za cieľ, že spoločné raňajky, obedy či večere venujme iba rodine.

 

2 | Limitovanie času s technológiami vám prinesie viac času s rodinou

Pamätajte, že neobmedzený čas s technológiami nie je právom žiadneho dieťaťa. Rodič je povinný poskytnúť mu stravu, domov, podmienky na zdravý vývin a vzdelávanie. Nikde nie je napísané, že dieťaťu musíte vyčleniť 5 hodín denne na hranie na mobile či pozeranie youtubových videí, hoci sa toho dožaduje. Je to len a len na vás, rodičia, aby ste našli zdravú mieru pre svoje dieťa.

Technológie však úplne nezakazujte, vyhnite sa trhaniu mobilu či tabletu z detských rúk. Takéto konanie nikdy neprinesie do vášho vzťahu pozitívne emócie. Vopred dohodnuté pravidlá však dokážu priniesť spokojnosť všetkým. Pomôcť si môžete obyčajným budíkom, kde bude mať dieťa nastavený čas na hry napr. hodinu denne alebo rodičovskou aplikáciou, ktorú dokážete ovládať spoľahlivo aj na diaľku ako ESET Parental Control. Tá dieťaťu po vypršaní času zamkne obrazovku a žiadne hádky či doprosovania viac neprinesie. Jasné a pevné pravidlá. Dohodnutý čas je dohodnutý čas a ak si chcete zjednodušiť život, nikto to za vás neodsleduje lepšie ako aplikácia v detskom mobile.

 

Viac článkov o zodpovednom používaní technológií nájdete aj TU:

Deti a technológie: ESET Parental Control

 

3 | Žiadna televízia v detskej izbe

Naozaj je nutné, aby mali deti v izbe svoju vlastnú televíziu? Mnoho rodín už priznalo, že to bol jeden z impulzov, ktorý priniesol do ich rodiny viac izolácie. Deti pozerali televíziu vo svojej izbe a rodičia v obývačke. Postupne prestali spolu tráviť už aj večery. Myslite na to, že aj vy ste tvorcami toho, aké zvyky budú vo vašej rodine prevládať a musíte byť pripravení na to, že každý zvyk prinesie niečo nové. Je len na vás, či to bude z dlhodobého hľadiska pre vašu rodinu pozitívne alebo negatívne.

 

4 | V noci mobily na jedálenskom stole, nie pri posteli

Ak v rodine neexistuje toto pravidlo, skôr či neskôr sa rodičia stretnú s tým, že v noci nájdu svoje dieťa zababušené v perinách a namiesto spánku bude hľadieť nadránom do mobilu. Spánok ovplyvňuje viacero dôležitých vecí v živote dieťaťa i dospelého človeka. Má dopad na našu pozornosť, výkony i celkové zdravie. Myslieť na zdravý detský spánok a vytvárať naň podmienky by mal byť v každej rodine absolútny základ. Stanovte si pravidlo, že v miestnosti, kde sa spí, mobily ani tablety NIKDY nebudú.

 

 

5 | Žiadne technológie pri učení

Deti si ľahko vytvoria nezdravé návyky a nevedia si s nimi rady. Mnohé dnes bojujú s učením doma práve preto, lebo spolu s učebnicami majú na stole i mobily. Každých pár minút kontrolujú notifikácie, občas odpovedia na správy a ich pozornosť je tak neustále rozptýlená. Myslia si, že dokážu robiť viacero vecí naraz, no vedie to len k zhoršovaniu ich sústredenia, chybovosti a predlžovaniu času zvládania jednotlivých úloh. Aj v tomto prípade vám môže pomôcť zvyk, že ak sa dieťa ide učiť, vždy položí svoj mobil na jedálenský stôl, až pokiaľ si nedokončí úlohy. Ak ste dieťaťu nainštalovali napríklad aplikáciu rodičovskej kontroly, dokážete vďaka nej nastaviť aj časový úsek, kedy bude obrazovka mobilu zamknutá. Ak sa teda dieťa učí medzi 14:00 – 16:00, viete mu pomôcť odolávať pokušeniu počas učenia aj tak, že mu na toto obdobie obrazovku zablokujete. Dieťa sa môže s pokojným svedomím venovať štúdiu a podľa vedcov mu pôjde omnoho rýchlejšie.

 

6 | Deti potrebujú istú mieru kontroly aj pri technológiách

„Dôveruj, ale preveruj," hovorí jedno z najstarších prísloví na svete. Technológie nie sú len hračkami, ale neobmedzeným prístupom k internetu vystavujú deti aj vážnym rizikám. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by sme sa mali zaujímať o digitálny svet našich detí. Niektorí psychológovia dokonca radia, že by sme mali poznať všetky heslá detí k ich mobilom či tabletom. Ak ste však rodič, ktorý by deťom rád doprial primeranú dávku súkromia a slobody, nemusíte stratiť prehľad o ich online živote úplne. Kontrolovať ich do istej miery dokážete aj na diaľku. Pomôcť vám v tom môže šikovná rodičovská aplikácia ESET Parental Control, ktorá vám vďaka prehľadným reportom odhalí napríklad to, na akých stránkach a s akými aplikáciami dieťa strávilo najviac času. Aj takouto modernou formou už dokážete identifikovať prípadné problémy a zastaviť ich v začiatkoch dôvernou spoločnou komunikáciou. Pred nevhodnými stránkami navyše aplikácia chráni deti aj automaticky.

 

7 | Robte spoločne s dieťaťom aj aktivity online

Deti milujú digitálny svet. Majú radosť, ak sa v ňom môžu zabávať. Je im tak prirodzený, že my, dospelí, si to nevieme ani predstaviť a neraz len ťažko dokážeme tieto ich pocity radosti s nimi zdieľať. Ak im však chceme lepšie porozumieť, vedieť, čo prežívajú a čo najlepšie pochopiť, čo ich na tomto svete tak fascinuje, mali by sme s nimi nejaký čas tráviť aj spoločnými hrami online. Nájdite si také hry, ktoré budú baviť celú rodinu. Aj vďaka tomu budete mať ďalšie spoločné zážitky, témy a budete si s deťmi opäť o niečo bližší.

 

8 | Nie technológie, ale ľudia musia byť vždy na prvom mieste

Koľkokrát ste niečo žiadali od dieťaťa a ono zahľadené do obrazovky úplne ignorovalo niekoľké vaše volanie? Neopätovalo pohľad, neodpovedalo na otázku. Deti potrebujeme neustále učiť, že to najdôležitejšie v našom živote je človek po našom boku, nie technológie. Tá najhlbšia komunikácia medzi nami prebieha, keď si hľadíme do očí. Technológie nám môžu slúžiť a zabávať nás, no nie nás od seba vzďaľovať. Deti si musia uvedomovať, že ich správanie sa voči ľuďom často mení na neslušné, či dokonca zraňujúce a to by sa kvôli technológiám nemalo v našich vzťahoch diať za žiadnych okolností. Upozorňujte deti na veci, ktoré nie sú v poriadku. Viac sme o pravidlách slušného správania, ktoré by sme mali deti učiť, písali aj v článku Etiketa pre deti (nielen) na internete.

Zdieľať na facebooku