7 pravidiel slušnosti, kedy odložiť svoj mobil

7 pravidiel slušnosti, ktoré môžete naučiť, aby si deti uvedomovali, kedy je úctivé odložiť svoj mobil.
7 pravidiel slušnosti, ktoré môžete naučiť, aby si deti uvedomovali, kedy je úctivé odložiť svoj mobil. / Foto: Julia M Cameron/Pexels

Svet si už 23 rokov pripomína 6. februára Svetový deň bez mobilu. Možno povedať, že väčšina z nás je v dnešnej digitálnej dobe s technológiami spojená omnoho viac ako je zdravé. Aj preto vznikol deň, kedy si máme pripomenúť, ako žijeme v obklopení digitálnych zariadení. Dokázali by sme sa vzdať ich používania aspoň na 24 hodín? Nezdvíhať hovory a neodpovedať na žiadne správy? Máme vo svojej rutine zahrnutú nejakú pravidelnú formu digitálneho detoxu?

 

Za vznikom je detektívka

Za vznikom svetového dňa bez mobilu stojí francúzsky spisovateľ Phil Marso, ktorý vydal detektívny román Tueur de portable sans mobile apparent o vrahovi „bez mobilu“. Cieľom spisovateľa bolo upozorniť na našu rastúcu závislosť od mobilných telefónov. Dôvody, prečo sa nevieme vzdať svojich mobilov máme rôzne. Niekto má problém odložiť svoj mobilný telefón zo strachu z izolácie, iný má obavy, že o nejaké udalosti či informácie príde. Mobilný telefón nám síce v mnohom uľahčuje život - dokážeme sa spojiť s kýmkoľvek a kedykoľvek, môžeme v ňom využívať rôzne aplikácie ako mapy, čítať správy alebo nájsť akékoľvek potrebné informácie cez Google, na druhej strane nám nepretržite zasahuje do súkromia. Ovplyvňuje naše manažovanie času a tým aj vzťahy s blízkymi ľuďmi a duševnú pohodu.

 

Odložte mobil a prejavte úctu

Dnešné deti s digitálnymi zariadeniami vyrastajú od narodenia. Sú im preto mimoriadne blízke a technicky rýchlo zvládnu čokoľvek. Menej už ale vedia o tom, ako si od obrazoviek oddýchnuť, ako sa na internete správať, alebo čo sú pravidlá slušnosti v spoločnosti, keď majú svoj vlastný mobil. Sú momenty, kedy je používanie mobilu nevhodné. Jeho odloženie je prejavom rešpektu a úcty voči ľuďom, s ktorými trávime čas alebo sú v našej blízkosti. Poznajú vaše deti miesta a situácie, kedy je správne a spoločensky žiaduce mať mobil v taške alebo vo vrecku? 

 

1. Počas osobnej konverzácie 

Jeden z najčastejšie prešľapov je pozeranie do mobilu, keď s niekým vedieme osobný rozhovor a pri tom pozeráme do mobilu. Upozornite deti, že keď sa zapojíme s niekým do diskusie, či už je to priateľ, rodič alebo učiteľ, naša pozornosť by sa mala plne sústrediť na osobu pred nami. Neustála kontrola telefónu a notifikácií vyjadruje nezáujem a bráni zmysluplným spojeniam.

 

2. Na stretnutiach alebo počas prezentácie

Či už ide o formálne stretnutia alebo prezentácie v škole, mobil v ruke pôsobí rušivo a nerešpektujúco. Nielenže to odvádza ich pozornosť od dôležitých informácií, ale tiež vysiela správu, že nie sú plne ponorení do riešenia témy.

 

3. Pokiaľ kráčajú, bicyklujú alebo jazdia na kolobežke

Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Prechod cez cestu s mobilom v ruke, alebo jazda na bicykli nie je nebezpečná len pre nich, ale aj pre iných ľudí, ktorí sa môžu stať súčasťou nehody. Byť súčasťou cestnej premávky si vyžaduje zodpovednosť a ohľaduplnosť aj voči ostatným ľuďom.

 

4. Na tichých miestach

Úcta k druhým ľuďom sa vzťahuje aj na miesta, ktoré si vyžadujú pokoj. Poučte deti, aby sa vyhli používaniu mobilov na takých miestach ako sú knižnice, múzeá, divadlá, kiná, sauny alebo náboženské zariadenia, kde sa ľudia venujú meditácii. Zvonenia, hlasné notifikácie či svietiace obrazovky počas predstavenia sú neúctivé voči ostatným.

 

5. Počas spoločenských udalostí

Aj keď je lákavé zachytiť si každý jeden moment a uchovať ho vo svojom telefóne, neustále fotografovanie či pridávanie statusov na sociálne siete môže byť vnímané ako sebecké a rušivé. Učte deti prežívať výnimočné okamihy a nehľadieť vtedy do obrazoviek, pretože tak prichádzajú o mnohé silné emócie a spojenia s priateľmi či rodinou. 

 

6. V reštauráciách a kaviarňach

Stolovanie je spoločenská aktivita, ktorá si zaslúži našu plnú pozornosť. Používanie telefónu pri stole nás odvádza od spoločnosti, v ktorej práve sme a ovplyvňuje zážitok z jedla pre všetkých za stolom. Učte deti odložiť telefón, vychutnávať si jedlo a jedinečné spoločné rozhovory s ľuďmi, ktorí sú v ich spoločnosti. Prejavom úplného rešpektu je nemať mobil položený na stole, a to ani pokiaľ ho dáme obrazovkou nadol.

 

7. Na bohoslužobných a posvätných miestach 

V náboženských priestoroch je používanie mobilov významne nevhodné. Pred vstupom na takéto miesta by si vždy mali vypnúť zvuk hovorov a notifikácií a sústrediť sa na duchovný zážitok bez toho, aby rozptyľovali seba či ľudí naokolo.

 

Keďže sa mobily stali základnou súčasťou našich životov, je potrebné učiť deti, ako odolávať ich nepretržitému používaniu a precvičovať si užívanie prítomného okamihu. Hovorte s deťmi pravidelne o základných pravidlách slušnosti týkajúcich sa mobilov, aby ich aplikovali do života a podporovali v spoločnosti úctu a rešpekt.

Zdieľať na facebooku