Ako pomôcť deťom vysporiadať sa s kyberšikanou

  Foto: Bigstock

Šikanovanie je problémom, s ktorým deti a dospievajúci zápasia od nepamäti, avšak dnešné všadeprítomné technológie a dostupnosť sociálnych médií umožnili vznik novej formy šikanovania – kyberšikanovania, využívania technológií na obťažovanie, vyhrážanie sa, zahanbovanie, resp. zacielenie ubližovania na inú osobu. Pre niektorých rodičov je kyberšikana očividná, pretože im deti môžu ukázať text alebo komentár na Facebooku, Instagrame..., ktorý je zjavne zlý alebo krutý. Inokedy to nemusí byť také zrejmé. Kyberšikanovanie môže zahŕňať ľudí, ktorí zverejňujú fotografie, príbehy alebo komentáre s úmyslom niekoho zahanbiť, alebo ľudí, ktorí si vytvárajú falošné účty na stránkach sociálnych médií s cieľom obťažovať, vyhrážať sa alebo zahanbovať ostatných.

 

Čo robiť, ak je dieťa šikanované online?

Zistenie, že dieťa bolo obeťou kyberšikany, je pre rodičov veľmi emocionálne. Vy alebo vaše dieťa sa možno budete chcieť pomstiť, ale najlepšie je pomôcť svojmu dieťaťu zmierniť situáciu, chrániť sa a vyvinúť racionálne úsilie na zastavenie šikanovania. Tu sú okamžité kroky, ktoré odporúčame rodičom:

 

  • Ubezpečte svoje dieťa, že ho milujete a podporujete ho.
  • Pomôžte svojmu dieťaťu odpojiť sa od počítača, mobilu alebo sociálnej siete, nech si urobí prestávku.
  • Ak viete identifikovať agresora, zvážte rozhovor s jeho rodičmi.
  • Zvážte kontaktovanie školy vášho dieťaťa. Ak k šikanovaniu dochádza online, môže k nemu dôjsť aj offline.
  • Posilnite svoje dieťa konkrétnymi krokmi, ktoré môže urobiť.

 

Nahláste závažné alebo pretrvávajúce šikanovanie právnym orgánom. Šikanovanie akéhokoľvek druhu, vrátane kyberšikany, je teraz vo väčšine jurisdikcií nezákonné. Dovoľte dospelým, ktorým ste sa zverili, aby určili, ako postupovať – môžu najskôr kontaktovať rodičov násilníka alebo ísť priamo na úrady.

 

Vyhľadajte odbornú podporu. Získanie pomoci, keď ju dieťa potrebuje, je spôsob, ako zvíťaziť nad agresorom. Ak šikanovanie spôsobuje depresiu alebo pretrvávajúce nízke sebavedomie, pomôžte deťom vyhľadať odbornú pomoc. Vyrovnať sa so šikanou na internete a na sociálnych sieťach je pre deti aj rodičov mimoriadne ťažké.

 

Nainštalujte softvér alebo aplikácie rodičovskej kontroly do počítača a smartfónu. Tento softvér alebo aplikácia zablokuje pokusy o šikanovanie a zabráni vášmu dieťaťu vidieť nevhodný online obsah.

 

Kedy by mali rodičia zasiahnuť pri kyberšikane?

Mnohé deti nepovedia svojim rodičom, že sú obeťami kyberšikany. Deti sa môžu cítiť trápne alebo hanbiť sa, keď vám dajú vedieť, že sa stali terčom posmechu a rôznych útokov. Môžu sa tiež obávať, že vaše zapojenie do problému zhorší veci. Ak však zistíte, že vaše dieťa bolo obeťou kyberšikany, pravdepodobne to znamená, že problém je dostatočne závažný na to, aby ste sa zapojili.

 

Deti nemusia vždy rozpoznať šikanovanie. Niektoré deti sa tiež môžu príliš hanbiť hanbiť, aby sa o tom porozprávali so svojimi rodičmi. Preto je dôležité hovoriť o online a digitálnom správaní  predtým, ako začnú komunikovať s ostatnými online a so zariadeniami. Ak ich chcete pripraviť na pripojenie k internetu alebo získanie mobilného telefónu, alebo ak viete, že bolo online šikanované, ponúknite deťom kroky, ktoré môžu okamžite podniknúť:

 

  • Odhlás sa z počítača. Ignoruj útoky a odíď od kyberšikany.
  • Neodpovedaj ani zlé správanie neoplácaj. Ak si nahnevaný alebo zranený, môžeš povedať veci, ktoré budeš neskôr ľutovať.
  • Zablokuj agresora. Ak dostávaš zlé správy prostredníctvom okamžitých správ alebo sociálnej siete, odstráň danú osobu zo svojho zoznamu priateľov. Môžeš tiež odstrániť správy od agresorov bez toho, aby si si ich prečítal.
  • Ulož si a vytlač správy o šikanovaní. Ak bude obťažovanie pokračovať, potrebuješ dôkazy. Môže to byť dôležitý dôkaz, ktorý rodičom alebo učiteľom ukáže, že šikanovanie neprestáva.
  • Porozprávaj sa s priateľom. Keď ti niekto spôsobí zlé pocity, niekedy môže pomôcť porozprávať sa o situácii s priateľom.
  • Povedz to dospelému, ktorému dôveruješ. Dôveryhodný dospelý je niekto, o kom veríš, že bude počúvať a kto má schopnosti, túžbu a autoritu, aby ti pomohol. A aj keď k šikanovaniu dôjde online, tvoja škola má pravdepodobne pravidlá proti nemu.

 

Donedávna sa rodičia, učitelia zameriavali na vzťah medzi tyranom a jeho objektom záujmu. Odborníci však tvrdia, že do scenára kyberšikany je zvyčajne zapojených viac detí, čo z neho robí oveľa zložitejší organizmus, ako sa doteraz predpokladalo. V skutočnosti je jedným z vedľajších účinkov toho, ako sa verejné šikanovanie stalo, že do toho môže byť zapojený potenciálne každý v kruhu priateľov šikanujúceho – online aj offline.

Čítajte viac o téme: Šikana, Kyberšikana
Zdieľať na facebooku