Poznáte najlepších priateľov vašich detí? Ovplyvňujú to, kým sa stanú

Poznáte najlepších priateľov vašich detí? Ovplyvňujú to, kým sa stanú
Poznáte najlepších priateľov vašich detí? Ovplyvňujú to, kým sa stanú / Foto: Bigstock

Možno si aj vy pamätáte, ako sa v detstve vaša mama znechutene tvárila, keď pre vás prišla domov kamarátka od susedov: „Môže ísť Katka von?“ Bez váhania ste s ňou vždy zmizli a keď ste po návrate doma rozprávali svoje zážitky, mama vám opatrne naznačovala, že by ste si mohli nájsť aj inú kamarátku. Nechápavo ste pokrútili hlavou, mávli rukou a v priateľstve pokračovali ďalej. Až s odstupom času ste si uvedomili, že mama sa opäť raz nemýlila.

 

Okolie nás formuje viac, ako si myslíme

Motivačný spíker Jim Rohn tvrdí, že všetci sa stávame priemerom 5 ľudí, s ktorými trávime najviac času. Súvisí to so zákonom priemernosti, čo je teória, ktorá tvrdí, že výsledok akejkoľvek situácie je priemerom všetkých výsledkov.

Či sa nám to páči alebo nie, všetci sme ovplyvňovaní našimi najbližšími. Ovplyvňujú náš spôsob myslenia, naše sebavedomie aj naše rozhodnutia. Samozrejme, že sme každý jedinečná osobnosť, no vplyv prostredia, v ktorom žijeme, je aj podľa výskumu väčší, ako si myslíme.

Ak teda vaše dieťa bude mať 2 najlepších priateľov, ktorí nešportujú a nepohrdnú byť aj celý deň zavretí medzi štyrmi stenami svojej izby a držia v ruke tablety, pravdepodobne aj vaše dieťa o chvíľu výlety na bicykloch začne odmietať. Ak sú to typy, čo odmietajú autority, s veľkou pravdepodobnosťou sa aj vaše dieťa začne dostávať do problémov.

 

Foto: Bigstock

 

Aj rozsiahla anketa o vplyve priateľov z roku 2011 prezradila, aké nebezpečné môžu byť v skutočnosti zlé priateľstvá. Ak priatelia dospievajúcich detí pili alkohol alebo drogovali, s veľkou pravdepodobnosťou sa tejto činnosti začali venovať aj oni.

Anketa realizovaná ParentFurther.com zase zistila, že len 10 percent tínedžerov uviedlo, že nepodľahli tlaku svojich priateľov. Až 46 percent priznalo, že niekomu vo svojom okolí ubližovali, lebo tak robili aj ich priatelia.

 

Nerobte mylné závery

Pokiaľ sú deti v škôlke, je jednoduché selektovať, s kým vaše dieťa bude tráviť čas. Toto dokonalé obdobie však čochvíľa skončí. Akonáhle sa dieťa dostane na základnú školu, vaše rozhodovacie právomoci a vplyv začnú byť stále slabšie.

Janka má 3 synov vo veku 9 - 13 rokov. Prešla si už rôznymi ich priateľstvami. Dokonca aj takými, ktoré ju veľmi trápili, pretože deti sa začali správať proti pravidlám slušnosti ako ich doposiaľ s manželom vychovávali.  „V istom okamihu som pochopila, že kamarátstva sa zakázať nedajú. Niečo také je nemožné. Rodič z toho nikdy nevyjde dobre. S najväčšou pravdepodobnosťou by vám začalo dieťa o kontakte s vaším neobľúbencom aj tak klamať. Našla som si teda spôsob, ako mať pod kontrolou, čo sa s mojimi synmi deje. Pozývam vždy ich priateľov k nám. Dvere majú kedykoľvek otvorené a funguje to. Nemôžete si spraviť o nich lepší obraz, ako keď s nimi pravidelne hovoríte a sedíte za jedným stolom. Ak tí kamaráti neboli OK, chlapci to v domácom prostredí akosi ľahšie sami vycítili a pochopili.“

 

Kedy by ste sa nemali prizerať

Občas sa stane, že ak cudzie dieťa lepšie spoznáte, zistíte, že ste sa mýlili. Inokedy sa možno len presvedčíte, že priateľ vášho dieťaťa má ešte deštrukčnejšie správanie, ako ste si mysleli.

Ak sa vaše dieťa priatelí s niekým, kto ho mení na negatívneho človeka, ktorého nespoznávate, nemali by ste sa iba prizerať, tvrdí Sue Scheffová, autorka knihy Wit's End: Advice and Resources for Saving Your Out-of-Control Teen. Všetko zakázané však pôsobí na deti ako magnet. Preto odporúča, aby ste na to išli sofistikovanejšie: „Prejavujte záujem o priateľov vašich detí a buďte pokojní,“ radí. Preukazujete tak deťom rešpekt voči ich rozhodnutiam a výberu priateľov. Postupne by ste však mali poukazovať na to, že dobrí priatelia neťahajú svojich priateľov k zemi. „K zemi“ znamená v mnohých prípadoch zhoršené známky, pravidelné problémy v škole či doma, zapájanie do šikany alebo katastrofálny slovník. Nikdy by ste však nemali hovoriť, že nemáte radi priateľov vašich detí. Vždy je potrebné sa zamerať na konkrétne správanie, ktoré vás trápi. „Myslím, že je veľmi smutné, ak hovorí Marek o starej pani učiteľke takýmto slovníkom. Každý raz zostarne. Ja, ocko, aj ty...Tebe sa to zdá OK?“ alebo „Nepáči sa mi, keď hovorí Filip svojej mame, že je na hodine klavíra a pritom trávi čas u nás. Nie je to voči jeho rodičom fér. Ak by si to robil ty, bola by som veľmi smutná, že si sa takto rozhodol nás podviesť.“

Hoci máte jeden jediný cieľ a to, oslobodiť dieťa od nevhodného vzoru, nesmie nadobudnúť pocit, že mu vyberáte priateľov. S takýmto scenárom zväčša súhlasiť nebude a zaujme odmietavý postoj. Preto sa pokúste priviesť dieťa samé k rozporu medzi tým, ako ho vychovávate a ako sa správa jeho priateľ. Ak vidíte, že sa vaše dieťa negatívnym vplyvom niekoho cudzieho stráca, skúste s ním v tom čase aj sami tráviť viac času.

 

Mať motivujúcich priateľov sa oplatí

Štúdia z roku 2013 publikovaná v Psychological Science prezradila, že ak bojujú ľudia s rôznymi pokušeniami, ale obklopia sa ľuďmi s vysokým stupňom sebakontroly, môže im to pomôcť. Ak majú vo svojej blízkosti disciplinovaných ľudí, ich pevná vôľa sa tiež zlepší. Takéto priateľstvá sú potom kľúčom aj k ich úspechu. Priatelia sa teda nemusia ťahať iba „k zemi“, ale aj naopak smerom k úspechu, zdravšiemu životnému štýlu i životu v blahobyte.

 

Podľa Jima Rohna platí jedno zázračné jednoduché životné pravidlo:

Chcete byť úspešní? Obklopte sa úspešnými ľuďmi!

Chcete byť šťastní? Obklopte sa šťastnými ľuďmi!

Chcete byť zdraví? Obklopte sa zdravými ľuďmi!

Chcete byť sebavedomí? Obklopte sa sebavedomými ľuďmi!

Potom sa veľmi jednoducho stanete ľuďmi, s ktorými trávite najviac času.

 

Vyberať si inšpiratívnych priateľov je dôležité. Deti však nemusia mať vždy dosť rozumu či šťastia vybrať si správne. Na to sme tu aj my rodičia, aby sme deťom v prípade potreby pomohli otvoriť oči.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku