Ako môžete podporiť detskú trpezlivosť?

Dnes už existuje viacero štúdií, ktoré potvrdzujú, že trpezlivosť prináša ľuďom do života úspech v akejkoľvek oblasti. Počas školy, ale i v práci. Ako môžete pomôcť deťom trénovať ich trpezlivosť a zlepšovať ju?
Dnes už existuje viacero štúdií, ktoré potvrdzujú, že trpezlivosť prináša ľuďom do života úspech v akejkoľvek oblasti. Počas školy, ale i v práci. Ako môžete pomôcť deťom trénovať ich trpezlivosť a zlepšovať ju? / Foto: Bigstock

Prečo je pre deti v živote bytostne dôležitá trpezlivosť a ako ju podporovať?

 

Dnes už existuje viacero štúdií, ktoré potvrdzujú, že trpezlivosť prináša ľuďom do života úspech v akejkoľvek oblasti. Počas školy, ale i v práci. Skúmať tento jav začal ešte v roku 1960 profesor Stanfordskej univerzity Walter Mischel na 4-ročných deťoch. Išlo o známy experiment s cukríkmi Marshmallow. Počas mnohých rokov jeho výskumu zistil, že deti, ktoré mali lepšiu trpezlivosť a sebaovládanie, boli úspešnejšie v testoch v priemere až o 210 bodov ako deti, ktorých sebaovládanie také silné nebolo.

Ďalší z vedcov, ktorý dokreslil význam trpezlivosti, bol psychológ Roy Baumeister. Zistil, že pevná vôľa je ako sval, ktorý možno trénovať. Malými krôčikmi ju možno zlepšovať, až výsledky trpezlivosti oceníme vo všetkých aspektoch nášho života. Takáto sebadisciplína sa pozitívne prejavuje napríklad v znížení fajčenia, pitia alkoholu, kávy alebo jedení nezdravých jedál.

U detí sa ako významná ukáže aj pri školských povinnostiach a veciach, ktoré deťom prirodzene nepôjdu, no napriek tomu sa frustráciou nenechajú od svojich budúcich úspechov odradiť. Ako môžete pomôcť deťom trénovať ich trpezlivosť a zlepšovať ju?

 

1 | Neponáhľajte sa pomôcť dieťaťu vždy, keď o to požiada

Zamyslite sa nad situáciou, pri ktorej chce dieťa vašu asistenciu. Nerobte to automaticky. Nemusíte v každej chvíli nechať prácu bokom a priskočiť, aby ste problém, s ktorým sa práve pasuje, vyriešili za dieťa. Skúste ho v prvom kroku naviesť slovne, len to neriešete bez rozmýšľania okamžite namiesto neho. Ak napríklad práve miesite cesto a nejde o nič vážne, pokojne dieťaťu povedzte, že hneď nemôžete, nech to ešte skúša ďalej. Aj to sú nenápadné momenty, kedy sa dieťa musí po malých krôčikoch prekonávať.

 

2 | Navrhnite mu spôsoby, ako rozptýliť pozornosť, pokiaľ musí čakať

„Mohla by si sa hrať s tvojou novou Barbie, kým budem babke telefonovať, alebo mi môžeš nakresliť niečo pekné.“ Aj takto nejak môže znieť váš návrh, ako zabiť nudnú chvíľu, keď potrebujete prejsť s babkou nákupný zoznam v potravinách alebo priebeh najbližšej oslavy.

 

3 | Hrajte slovné hry

Ak sa ocitnete v situácii, kedy musíte niekde čakať spoločne, nevkladajte dieťaťu do rúk okamžite mobil s hrami. Môžete sa zabaviť pozorovaním ľudí a okolia a hrať hry, ktoré rozptýlia pozornosť dieťaťa na potrebný čas a ani si neuvedomí, že ste u lekára čakali hodinu.

„Ktorý pán má hnedý kabát, žltú aktovku a modré ponožky?“ alebo „Koľko červených bodiek je na dverách?“ Môžete si dávať hádanky a otázky, aké vás len napadnú. Variácií, čo dokážete vymyslieť, je nekonečne veľa.

 

4 | Dajte čakaniu vždy konkrétny koniec

Deti nemajú predstavu o čase. Nedokážu si predstaviť, čo je to „O minútku som tam.“ A pravdou je, že takéto „minútky“ zväčša ani nedodržiavame. Medzitým sa dieťa príde trikrát spýtať, či si s ním už zahráte Človeče, nehnevaj sa. Ideálne, ak dieťaťu vždy, pokiaľ je to možné, zadefinujete, kedy sa mu môžete naplno venovať. Napríklad povedzte: „Hneď, ako poumývam riad, prídem,“ alebo „Len, čo sa dovaria cestoviny, môžeme sa ísť hrať.“ Koniec čakania spojte dieťaťu s ukončením nejakej činnosti, ktorú môže priamo vidieť a občas v priebehu čakania i skontrolovať.

Vynikajúcim tipom je aj používanie časovačov. Potrebujete na dokončenie svojej práce ešte 10 minút? Nastavte ich na budíku a po zazvonení sa pripojte k činnosti s dieťaťom. Nastavovanie času je výborným pravidlom na akékoľvek činnosti a deti ich veľmi rýchlo a ľahko akceptujú. Vy sa navyše okrem trénovania detskej trpezlivosti vyhnete aj stupňovaniu napätia.

 

5 | Robte projekty, ktoré vyžadujú čas a spoluprácu

Nájdite si spoločné projekty, ktoré sú dlhodobejšie. Môže to byť aj obyčajné polievanie kvetov a ich hnojenie, pokiaľ nerozkvitnú alebo zasadenie semienka a spoločné čakanie, kým nám z neho začne rásť rastlinka. Aj spoločné pečenie koláča učí dieťa trpezlivosti. Postupne chápe, že veci sa nestanú okamžite. Aj ten voňavý koláč na stole musel niekto pripraviť a trvalo to nejaký čas. Každá drobnosť, aj domáce práce, učia deti trpezlivosti.

 

6 | Čítajte knihy na pokračovanie alebo pozerajte rozprávky

Hneď, ako bude vaše dieťa zrelé na čítanie kníh, môžete do svojho zoznamu zaradiť aj knihy, ktoré majú pokračovanie. Rovnako môžete takto začať sledovať nejaký seriál rozprávok alebo dokumentov pre deti. To v nich bude vyvolávať pocit zvedavosti a zároveň budú podporovať svoju trpezlivosť. Keď už sú deti staršie, veďte ich k čítaniu kníh samostatne. Je to skvelý tréning upokojenia a manažovania činnosti.

 

7 | Hrajte spoločenské hry

Každá spoločenská hra, ktorá si vyžaduje viac hráčov a čakanie, kým na dieťa príde opäť rada, je skvelý tréning trpezlivosti. Hrávajte ich čo najčastejšie. Okrem toho, že sa dieťa učí vyrovnávať s pocitmi frustrácie pri občasnej prehre, učí sa počkať na moment, kedy môže znova skúsiť uspieť.

 

8 | Hrajte počítačové hry

Rovnako sú v tomto smere rozvíjajúce aj počítačové hry, kde dieťa veľmi často prehráva. Napriek tomu sa snaží znova a znova v hre uspieť a neberie svoje prehry ako koniec sveta. Výber vhodnej hry by mal byť pri malých deťoch, samozrejme, na vás a rovnako aj limitovanie času.


9 | Buďte príkladom v sebaovládaní

Len ťažko môžete deťom hovoriť o nevhodnom správaní a výbuchoch hnevu, ak vy sami kričíte a občas i naložíte dieťaťu na zadok vo chvíľach frustrácie a hnevu. Kontrolujte v prvom rade svoje vlastné emócie a dieťa sa naučí tomuto správaniu tiež.

 

10 | Chváľte svoje dieťa za trpezlivosť

Deti majú rady pochvalu. A pokroky v ich trpezlivosti za to iste stoja. Nešetrite preto chválou, ak sa snažia v budovaní svojej trpezlivosti a načúvajú vašim radám.

Čítajte viac o téme: Disciplína detí, Trpezlivosť
Zdieľať na facebooku