Spite na ľavej strane, odporúčajú vedci

  Foto: Bigstock

Dobrý spánok je veľmi dôležitý pre celkovú regeneráciu organizmu, aby sme boli fyzicky i psychicky zdraví. Vedci však zistili, že dokonca aj poloha v akej spíte, môže mať výnimočné účinky na ľudský organizmus. Podľa vedcov môže byť spanie na ľavej strane kľúčom k lepšiemu spánku i lepšiemu zdraviu. Ak majú teda vaše deti alebo vy problémy so spánkom, skúste si pomôcť aj touto cestou. Táto teória vychádza z Ajurvédskej medicíny pochádzajúcej z Indie. Využíva holistický prístup ku zdraviu a jej pravdivosť potvrdilo i niekoľko odborných výskumov.

 

Prečo by sme sa teda mali sústrediť na spánok na našej ľavej strane? Spanie na boku môže byť dobré pre naše trávenie, našu chrbticu a dokonca i pre naše srdce. A hoci ľudia menia počas noci svoju polohu priemerne 11-13 krát, ľavá strana by mala byť naša „obľúbená.“ Tu je 6 benefitov, ktoré môže mať na náš organizmus spanie na ľavej strane.

 

1) Podpora lymfatického systému

Lymfa omýva bunky, tkanivá, zbavuje ich toxických látok a vyživuje ich. Podľa Ajurvédskej medicíny spanie na ľavej strane umožňuje lepšie filtrovanie lymfatickej tekutiny a odpadu cez lymfatický systém. Ľavá strana tela je totiž dominantná strana lymfatického systému. Výskum ukázal, že takéto spanie môže pomôcť efektívne čistiť odpadové látky z mozgu. Naopak spanie na pravej strane činnosť lymfatického systému zhoršuje.

 

2) Zlepšenie trávenia

Špecificky spanie na ľavej strane napomáha spracovať jedlo v tráviacom trakte a umožňuje, aby sa ľahko pohybovalo z hrubého čreva ďalej. Hrubé črevo ide z hora pravej strany brucha na ľavú, kde do zostupného čreva vylučuje odpad. Táto poloha umožňuje, aby žalúdok a pankreas prirodzene voľne viseli, keďže žalúdok sa nachádza na ľavej strane tela a nebránili tak pohybu odpadu v črevách.

 

3) Lepšia cirkulácia krvi do srdca

Doktori už dlhodobo odporúčajú tehotným ženám spanie na ľavej strane. Toto odporúčanie však nesúvisí iba so zväčšujúcim sa plodom v lone matky a jej pohodliu. Spanie na ľavej strane napomáha zmierneniu tlaku na srdce a zlepšuje cirkuláciu krvi.

V roku 2003 bola publikovaná v časopise Journal of the American College of Cardiology štúdia, ktorá hovorí, že spanie na ľavom boku výrazne predchádza zlyhaniu srdca.


4)  Zníženie pálenia záhy

Štúdia publikovaná v The Journal of Clinical Gastroenterology zistila, že spanie na ľavej strane redukuje pálenie záhy (reflux). Naopak spanie na pravej strane môže tieto symptómy zhoršovať. Tieto účinky sú pomerne rýchle. Ak bojujete po jedle s pálením záhy, skúste 10 minút ležať na ľavom boku.

 

5) Znižuje bolesti chrbtice

Ľudia, ktorí trpia chronickými bolesťami chrbtice, si môžu uľaviť ležaním práve na ľavom boku. Je to preto, lebo ležanie na boku zmierňuje tlak na chrbticu. Ak budete používať pri spánku svoje boky, je veľká šanca, že si počas neho skutočne dobijete energiu a budete mať dobrý spánok.

 

6) Odporúča sa tehotným ženám

Vedci uvádzajú, že spanie na ľavej strane má výhody aj pri tehotných ženách. Obzvlášť dôležitým zistením je štúdia, ktorá hovorí, že ženy, ktoré spali noc pred pôrodom na pravej strane alebo na chrbte až 2x častejšie porodili mŕtve dieťa v porovnaní s tými, ktoré spali na ľavej strane.

Foto: Shutterstock

 

Ak nie ste naučení spávať na boku, ale obľubujete spánok na chrbte alebo na pravej strane, môžete si pomôcť aj vankúšom, ktorý si umiestnite za chrbát a ten vás bude v noci blokovať, aby ste sa nepretočili.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Výskum
Zdieľať na facebooku